Web
Analytics
Ενέσιμες βιταμίνες: Χρήση και κίνδυνοι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ενέσιμες βιταμίνες: Χρήση και κίνδυνοι

Μία όλο και αυξανόμενη τάση είναι η χρήση ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνες (IV), μια μέθοδος χορήγησης βιταμινών και ανόργανων συστατικών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η συγκεκριμένη θεραπεία υποστηρίζεται πως μπορεί να αυξήσει την ενέργεια του ατόμου, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει το δέρμα, να συμβάλει στην απώλεια βάρους, να βοηθήσει με το hung-over, ακόμη και να θεραπεύσει διάφορες ελαφριές ασθένειες. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διάφορες χώρες στην Ασία, καθώς και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση της, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη και μπορεί δυνητικά να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για την ενδοφλέβια έγχυση θρεπτικών συστατικών εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση του ασθενή, λόγω αποτυχίας λήψης τους μέσω της πεπτικής οδού. Επιπλέον, για τη χρήση οποιουδήποτε ενδοφλεβίως χορηγούμενου φαρμάκου επιβάλλεται η λήψη του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Η IV είναι πιθανό να επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και για αυτό το λόγο απαγορεύεται στη Βρετανία από το National Institute for Clinical Excellence (NICE) οποιαδήποτε χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων χωρίς να γίνει πρώτα έλεγχος αυτών των δύο οργάνων.

Αν και υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που χρειάζονται τη λήψη συμπληρωματικών βιταμινών, όπως είναι οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά ή άτομα άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται τηρώντας μία υγιεινή διατροφή. Γενικά, οι άνθρωποι χρειάζονται βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες και απαιτείται η λήψη συμπληρώματος μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει ανεπάρκεια. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποστούν υπερβιταμίνωση, που είτε σημαίνει πως οι υψηλότερες ποσότητες βιταμινών θα αποβληθούν από τον οργανισμό ή μπορεί και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, εάν παραμείνουν σε αυτόν.

Ένας πιθανός λόγος για τη μεγάλη διάδοση αυτής της τάσης από διάφορες εταιρίες ίσως είναι οι υψηλές τιμές της IV, που μπορεί να κυμαίνονται από £120 έως και £3000. Ιδιαίτερα γνωστή έκαναν την IV διάφοροι διάσημοι ηθοποιοί ή τραγουδιστές, κάτι που αύξησε την επιθυμία του κοινού να δοκιμάσει. Ωστόσο, θα ήταν καλό να λαμβάνει κανείς υπόψη του τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από την έγχυση οποιαδήποτε ουσίας μέσα στο σώμα του, που εκτός από όσα προαναφέρθηκαν θα μπορούσε να είναι και μόλυνση στο σημείο της ένεσης, πριν αποφασίσει να λάβει κάτι που θα λάμβανε ούτως ή άλλως φυσιολογικά από την τροφή του.

 

Πηγή: BBC

Μαρίνα Σκαρβέλη – Stagiare EEB

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.