Web
Analytics
Η θεραπεία CRISPR εισήχθη απευθείας σε ανθρώπινο σώμα για πρώτη φορά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η θεραπεία CRISPR εισήχθη απευθείας σε ανθρώπινο σώμα για πρώτη φορά

Άτομο το οποίο φέρει μία σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί τύφλωση, αποτελεί τον πρώτο εν δυνάμει ασθενή στο κόσμο, που μέσω της γονιδιακής θεραπείας CRISPR-Cas9, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια ίασης της νόσου.

Η θεραπεία αποτελεί μέρος μιας κλινικής έρευνας ορόσημο για τη δοκιμή της ικανότητας των τεχνικών της επεξεργασίας γονιδίων, με τη χρήση του CRISPR-Cas9. Στόχος αποτελεί η απομάκρυνση των μεταλλάξεων που προκαλούν τη λεγόμενη «Leber’s Congenital Amaurosis 10 (LCA10)». Δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμη θεραπεία για τη νόσο, η οποία αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης στην παιδική ηλικία.

Στην τελευταία δοκιμή, τα χαρακτηριστικά του συστήματος επεξεργασίας των γονιδίων, εισήχθησαν απευθείας στο μάτι, κοντά στα κύτταρα του φωτοϋποδοχέα. Στις προηγούμενες κλινικές δοκιμές μέσω της χρήσης του CRISPR-Cas9, η επεξεργασία των γονιδιωμάτων των κυττάρων γινόταν μόνο, αφού αυτά είχαν αφαιρεθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το υλικό έπειτα εισαγόταν ξανά στον οργανισμό του ασθενή.

H δοκιμή του «BRILLIANCE» είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που αναπτύσσει τη δημοφιλή τεχνική του CRISPR-Cas9 απευθείας στο ανθρώπινο σώμα. Στο «BRILLIANCE», η επεξεργασία γονιδίων στοχεύει στη διαγραφή μιας μετάλλαξης στο γονίδιο «CEP290», που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια «LCA10». Οι συμβατικές γονιδιακές θεραπείες χρησιμοποιούσαν έναν ιό, για να εισάγουν ένα υγιές αντίγραφο του μεταλλαγμένου γονιδίου στα προσβεβλημένα κύτταρα. Αντίθετα, το «CEP290» είναι πολύ μεγάλο, για να εισαχθεί ολόκληρο το γονίδιο σε ένα γονιδίωμα ενός ιού, υποστηρίζει ο Artur Cideciyan, ο οποίος μελετά τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια. Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι, οι μεταλλάξεις στο «CEP290» απενεργοποιούν τους φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή, τα κύτταρα εξακολουθούν να είναι παρόντα και ζωντανά σε άτομα που πάσχουν από «LCA10».

 

ΠηγήNature NYTimes

Ναταλία Αμασιάδη – Stagiaire ΕΕΒ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.