Web
Analytics
Αδύνατοι για Πάντα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Συγκεντρώσαμε τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Δείτε αναλυτικές απαντήσεις από την κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Αναστασία Κόκκαλη.

Τί εννοούμε με τον όρο Αδύνατος;

Με τον όρο "Αδύνατος" χαρακτηρίζουμε κάποιον που συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Υγιή επίπεδα βάρους
 • Σωστό ποσοστό λίπους
 • Επαρκής ενυδάτωση
 • Ιδανικά ποσοστά μυικής μάζας

Πώς συνειδητοποιούμε αν είμαστε Αδύνατοι;

Με τους εξής απλούς τρόπους:

 • Μέτρηση βάρους
 • Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
 • Περίμετρος μέσης
 • Waist Hip Ratio
 • Λιπομέτρηση
 • Σωματική ανάλυση

Με ποια Κριτήρια Θέτουμε Στόχους;

Με βάση:

 • Το Ιατρικό και το Διατροφικό Προφίλ
 • Την Ηλικία
 • Την Κοινωνική Ζωή

Γιατί πρέπει να έχουμε ιδανικά ποσοστά λίπους/νερού κλπ;

Γιατί πολύ απλά μας προσφέρουν:

 • Καλύτερη ψυχολογία
 • Καλύτερο ύπνο
 • Σωστή μυοσκελετική υγεία
 • Καλύτερους δείκτες υγείας
 • Ευεξία
 • Απόδοση πνευματική και σωματική
 • Καλύτερη ποιότητα ζωής

Τί εννοούμε λέγοντας "Εξατομικευμένη Διατροφή";

Η εξατομικευμένη Διατροφή είναι το κλειδί στην επιτυχία. Το αποτέλεσμα θα επιτευχθεί όταν το πρόγραμμα διατροφής ταιριάζει απόλυτα στο διαιτόμενο. Το διατροφικό σχήμα θα ολοκληρωθεί λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής

 • Σωματομετρήσεις
 • Ιατρικό προφίλ
 • Διατροφικό προφίλ
 • Ιστορικό δίαιτας
 • Διατροφικές προτιμήσεις

Ποιούς Στόχους πρέπει να Θέσουμε;

 • Σωστές διατροφικές επιλογές παντού – στο σούπερμάρκετ, στο σπίτι, στο εστιατόριο, στο ταξίδι
 • Αυξημένη Φυσική Δραστηριότητα
 • Καλή ποιότητα ύπνου
 • Ωράριο Γευματων

Γιατί ξαναπαίρνουμε το Βάρος που έχουμε χάσει;

Οι συνηθέστεροι λόγοι επαναπρόσληψης βάρους είναι οι εξής:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
 • Αμέλεια προγράμματος διατροφής
 • Χαλάρωση μετά από ‘αυστηρές ‘ δίαιτες
 • Μειωμένη Φυσική Δραστηριότητα

Πώς Πετυχαίνουμε σωστή απώλεια Βάρους 

Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση του, προϋποθέτει έναν καινούριο τρόπο ζωής. Στόχος μέσα από την όλη διαδικασία είναι να γίνει διατροφική εκπαίδευση και να μάθει ο άνθρωπος να ζει και να συμπεριφέρεται σαν να ήταν πάντα ένας αδύνατος άνθρωπος.

Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα υπάρξουν εμπόδια και προκλήσεις αλλά η διαχείριση τους είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στην διαδικασία. Όταν ο στόχος επιτευχθεί, η μεγάλη ‘πρόκληση΄ πλέον είναι να μην ξαναπάρουμε τα ‘χαμένα’ κιλά. Όταν η απώλεια των περιττών κιλών συμβαίνει μετά από την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και αλλαγή του τρόπου ζωής το πιο πιθανό είναι να σταθεροποιηθεί το σωματικό βάρος στα ιδανικά κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παγίδες, τις οποίες μπορείτε να προσέχετε και έτσι να διατηρήσετε το σώμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε!

Με ποιό Τρόπο γίνεται φυσιολογικά η Καύση Λίπους στον οργανισμό;

H καύση λίπους στον οργανισμό, φυσιολογικά, γίνεται μέσα από μεταβολικά μονοπάτια όταν υπάρχει σταθερά έλλειψη ενέργειας. Ξεκινά με τη διαδικασία της λιπόλυσης κατά την οποία καταβολίζεται τo λίπος στα λιποκύτταρα και έπειτα ακολουθεί η β-οξείδωση των λιπαρών οξέων ώστε να παραχθεί ενέργεια.

Το ενεργειακό έλλειμμα δημιουργείται όταν η ενέργεια η οποία λαμβάνουμε καθημερινά μέσα από την τροφή είναι χαμηλότερη από την ενέργεια την οποία δαπανά ο οργανισμός μας. Η ενέργεια η οποία δαπανά ο οργανισμός μας ή αλλιώς ο μεταβολισμός μας περιλαμβάνει την ενέργεια η οποία χρειάζεται για τη διατήρηση των βασικών μας λειτουργιών (βασικός μεταβολισμός), την ενέργεια η οποία χρειάζεται για την επεξεργασία των τροφών (τροφογενής θερμογένεση) και τη δαπάνη ενέργειας για τη σωματική μας δραστηριότητα

Υπάρχουν Τροφές που Ενισχύουν την Καύση Λίπους ή/και το Μεταβολισμό;

Κάποιες τροφές μπορούν να ενισχύσουν μεταβολικά μονοπάτια ώστε να ενισχυθεί ο μεταβολισμός της ενέργειας και να αυξηθεί η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη. Αυτό θα οδηγήσει στην καύση λίπους μέσω της λιπόλυσης η οποία επίσης μπορεί να ενισχύεται από κάποιες τροφές. Είναι σημαντικό, όμως, ταυτόχρονα να διατηρείται ενεργειακό έλλειμμα μέσα από την ημερήσια πρόσληψη τροφής.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη

Τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό και τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη η οποία φαίνεται πως δρα ενισχυτικά για το μεταβολισμό. Ειδικότερα, η ενέργεια η οποία δαπανά ο οργανισμός μας για την επεξεργασία της πρωτεΐνης (όταν εκτιμάται σαν ποσοστό επί του βασικού μεταβολισμού) είναι 15-30% ενώ για την ίδια ποσότητα σε υδατάνθρακες είναι 5-10% και για την ίδια ποσότητα σε λίπος είναι 0-3%.

Φαίνεται, επομένως, καλή επιλογή να ενισχύονται τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη σε μια διατροφή για καύση λίπους. Σημαντικό όμως είναι να επιλέγει κανείς τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και να γνωρίζει ότι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν το μεταβολισμό του λίπους στον οργανισμό μας δρώντας όπως φαίνεται βοηθητικά στην απώλεια λίπους, πιθανά εν μέρει και μέσω της αύξησης της θερμογένεσης. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, μπαρμπούνι), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, το ηλιέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα μέσα από διάφορους μηχανισμούς βελτιώνουν και το μεταβολικό προφίλ του οργανισμού όταν το σωματικό βάρος είναι αυξημένο. Φαίνεται επομένως συνολικά καλή επιλογή να ενισχύονται τα τρόφιμα αυτά σε μια διατροφή για καύση λίπους.

Καφές

Η καφεΐνη, κύριο συστατικό του καφέ, έχει φανεί πως επηρεάζει το μεταβολισμό της ενέργειας αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας την ενεργειακή πρόσληψη. Η ενεργειακή δαπάνη αυξάνεται μέσω της ενίσχυσης της θερμογένεσης και φαίνεται πως η καφεΐνη επιδρά θετικά και στη διαδικασία της λιπόλυσης.

Η ευεργετική επίδραση της καφεΐνης στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης εμφανίζεται σε μικρές έως μέτριες δόσεις, όπως 3-4 mg καφεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Πρακτικά, για σωματικό βάρος 70 κιλά αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 210-280 mg καφεΐνης, δηλαδή σε 2-3 φλιτζάνια καφέ/ημέρα.

Σε περίπτωση λοιπόν που σας αρέσει ο καφές, υπάρχει ένας ακόμη λόγος ώστε να τον καταναλώνετε.

Τσάι

Το πράσινο τσάι με τις κατεχίνες, το oolong τσάι με τις πολυφαινόλες και το μαύρο τσάι με τις θεαφλαβίνες μπορεί να δρουν ενισχυτικά στα μεταβολικά μονοπάτια του μεταβολισμού του λίπους. Το πιο καλά μελετημένο όμως είναι το πράσινο τσάι και φαίνεται πως ενισχύει τη θερμογένεση και το μεταβολισμό. Η ενισχυτική επίδραση στο μεταβολισμό οφείλεται στις κατεχίνες που περιέχει, ίσως και συνεργιστικά με την καφεΐνη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί όταν η κατανάλωση του τσαγιού είναι 3-4 φλιτζάνια ή και περισσότερο/ημέρα (περιεκτικότητα σε κατεχίνες τσαγιού: 600-900 mg). Φαίνεται πως η κατανάλωση αυτή μπορεί να αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη κατά 4-5%.

Σε περίπτωση λοιπόν που σας αρέσει το τσάι, είναι ένα καλό και συνολικά ευεργετικό ρόφημα ώστε να το εντάξετε στην καθημερινότητα σας.

Νερό

Η αύξηση της κατανάλωσης νερού ενδέχεται να ενισχύει τη θερμογένεση και το μεταβολισμό. Επιπλέον, το νερό ενδέχεται να προωθεί και τη διαδικασία της λιπόλυσης μέσω καλύτερης ενυδάτωσης του κυττάρου, κάτι που είναι και αυτό υπό διερεύνηση.

Υπέρ της ευεργετικής επίδρασης στο μεταβολισμό είναι μια μελέτη στην οποία η κατανάλωση νερού 500 ml σε ομάδα ατόμων οδήγησε σε αύξηση της θερμογένεσης κατά 30% για 1 ώρα η οποία μεταφράζεται σε 23,9 kcal. Με βάση αυτό, εάν η ημερήσια πρόσληψη νερού αυξηθεί κατά 1500 ml/ημέρα αυτό θα δώσει ένα θερμιδικό έλλειμα της τάξης των 72 kcal/ημέρα.

Σε άλλη μελέτη, η ίδια ποσότητα νερού 500 ml οδήγησε σε αύξηση της θερμογένεσης κατά 24% που μεταφράζεται σε 22,7 kcal.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως ταυτόχρονα το νερό έχει ρόλο και από άλλες οπτικές στη διαχείριση του σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να εξασφαλίζει κανείς ότι πίνει επαρκές νερό για να καλύπτει τις ανάγκες σε υγρά (3,7 λίτρα/ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα/ημέρα για τις γυναίκες).

Γιατί δε Πρέπει να Ζυγιζόμαστε Καθημερινά;

Η διαμάχη των επιστημόνων όσον αφορά τη χρησιμότητα του τακτικού ζυγίσματος στα πλαίσια της διαχείρισης βάρους είναι έντονη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το τακτικό ζύγισμα μπορεί να αποτελεί μια σωστή πρακτική για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που συνιστούν προσοχή στη χρήση του συχνού ζυγίσματος, αφού έρευνες έχουν δείξει, πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στην ψυχολογία του ατόμου, ιδίως όταν ο στόχος του βάρους δεν επιτυγχάνεται. Κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση, δυσαρέσκεια για το σώμα και ενοχές είναι συναισθήματα με βαρύ ψυχικό φορτίο και μπορεί να αυξήσουν τη μη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.

Επιπλέον, το καθημερινό ζύγισμα πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ανορθόδοξες μεθόδους απώλειας βάρους, οι οποίες σχετίζονται στενά με την ανάπτυξη διαταραχών λήψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία).
Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τους άντρες. Στους άντρες ο αυτοέλεγχος φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα σώματος.

Πότε πρέπει να Ζυγιζόμαστε;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι το πρωί, χωρίς ρούχα, πριν από την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή υγρού και αφού πρώτα έχουμε επισκεφτεί την τουαλέτα. Το ζύγισμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, όπου περιλαμβάνει κατανάλωση υγρών όπως νερό, καφέ, τσάι, χυμούς αλλά και φαγητού με διάφορα ενδιάμεσα σνακ, δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Αν για κάποια λόγο δεν θέλετε να κάνετε το ζύγισμα πρωινή ώρα, φροντίστε πριν ανεβείτε στη ζυγαριά να μην έχετε φάει ή πιει τίποτα για περίπου δύο ώρες. Και αν αναρωτιέστε πια μέρα είναι η κατάλληλη για ζύγισμα υπάρχει πρώιμη ένδειξη ότι το βάρος είναι υψηλότερο τα σαββατοκύριακα και την Δευτέρα και χαμηλότερο τις καθημερινές.

Προκειμένου το ζύγισμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό…

 • Μην τοποθετείτε την ζυγαριά ανάμεσα σε πλακάκια, πάνω σε χαλί, μοκέτα ή ακόμα και σε χαλάκι μπάνιου. Η ένδειξη της ζυγαριάς θα είναι λανθασμένη.
 • Να ζυγίζεστε πάντα στην ίδια ζυγαριά, περίπου την ίδια ώρα της ημέρας και υπό τις ίδιες συνθήκες. Αποφύγετε να ζυγίζεστε μια φορά στη δική σας, την άλλη στο διαιτολόγο, στο φαρμακείο ή στη φίλη σας.
 • Επιλέξτε μια ψηφιακή ζυγαριά. Κάνει λεπτομερή καταγραφή της αυξομείωσης των κιλών.
 • Για να βεβαιωθείς πως η ζυγαριά σου είναι ακριβής, τοποθέτησε επάνω ένα βαράκι 2 κιλών και δες τι γράφει η ζυγαριά.

O τακτικός αυτοέλεγχος του βάρους έχει συσταθεί ως συστατικό-κλειδί της αυτορρύθμισης του σωματικού βάρους. Από την μια πλευρά φαίνεται να ενισχύει την προσπάθεια για απώλεια ή διατήρηση του βάρους από την άλλη όμως μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα σώματος. Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ο αριθμός της ζυγαριάς δεν καθορίζει την ευτυχία. Οι άνθρωποι είναι ομορφότεροι όταν είναι ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί.

Συμβουλές για να Διατηρήστε Αδύνατοι

Μην υποτιμάτε την Καταμέτρηση Θερμίδων

Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά ή "διαίτης" ή άπαχα, μπορεί να προσφέρουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οπότε είναι αρκετά χρήσιμο να υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνετε στην ανάλογη ποσότητα.

Κατανοήστε τις Ετικέτες Τροφίμων

Οι βιομηχανίες τροφίμων, δεν συσκευάζουν ένα προϊόν ανά μερίδα και τις περισσότερες φορές 1 συσκευασία του προϊόντος έχει πολλές μερίδες. Επομένως η προσεκτική ανάγνωση στις ετικέτες τροφίμων είναι απαραίτητη ώστε να υπολογιστούν οι θερμίδες ανά μερίδα.

Αυξήστε τα Γεύματά σας ανά Ημέρα

Όταν καταναλώνετε πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενισχύετε τον ρυθμό του μεταβολικού ρυθμού. Αυτή η τακτική βοηθάει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ. Προσθέστε, λοιπόν, 2 επιπλέον σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενδιάμεσα από τα βασικά γεύματα.

Άρνηση των ..Διατροφικών Επιθυμιών

Ο Debbie Reynolds είπε κάποτε: ο έρωτας είναι σαν τον αέρα…δεν σου λείπει μέχρι να μην έχεις καθόλου!.. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι έντονες επιθυμίες μας για συγκεκριμένες τροφές. Αν ονειρεύεστε ένα λαχταριστό παγωτό ή ένα σοκολατένιο κομμάτι κέικ ή ένα κομμάτι πίτσα αλλά πιέζετε τον εαυτό σας να καταναλώσει ένα άνοστο πιάτο φαγητό, μπορεί να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας διάφορες τροφές στην προσπάθειά σας να καλύψετε αυτή την επιθυμία. Επομένως, μπορείτε να φάτε μία ΜΙΚΡΗ ποσότητα από αυτό που λαχταράτε σε αραιά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε σταδιακά να μειώνεται η μεγάλη σας επιθυμία!

Η Μοναξιά…

Όταν προετοιμάζετε το φαγητό μόνοι σας και τρώτε μόνοι, μπορεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταναλώσετε όλο το φαγητό που μαγειρέψατε. Καλό θα ήταν λοιπόν αν μοιράζεστε το γεύμα με την οικογένεια ή με φίλους.

Παραγγέλνοντας Ορεκτικά στο Εστιατόριο

Τα ορεκτικά στα περισσότερα εστιατόρια έχουν ‘αυξηθεί’ σε μέγεθος με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι προσλαμβανόμενες θερμίδες! Ένα αγαπημένο ορεκτικό, λοιπόν, μπορεί και να αντικαταστήσει ένα κυρίως πιάτο.

Νέες "Μαγικές": Δίαιτες

Τα διάφορα μαγικά και πολλά υποσχόμενα διατροφικά προγράμματα αποτελούν την κατεξοχήν παγίδα επαναπρόσληψης βάρους. Οι στερητικές δίαιτες με λίγες θερμίδες και περίεργους συνδυασμούς τροφίμων έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή απώλεια υγρών και την επαναπρόσληψή τους μετά από την διακοπή της τήρησης.

Αϋπνία ή Κακός Ύπνος

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν καθοριστικά το σωματικό βάρος. Κατά την διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και η λεπτίνη – ορμόνες που συμβάλλουν στην καύση λίπους και ελέγχουν το αίσθημα της όρεξης αντίστοιχα. Επίσης, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί επιπλέον κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση τροφών πλούσιες σε θερμίδες. Προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης της ζυγαριάς στο επιθυμητό αριθμό, χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.

Άγχος

Όταν υπάρχει στρες εκκρίνεται η κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και δεν βοηθάει καθόλου στην απώλεια λίπους. Επίσης σε καταστάσεις έντονου στρες παρατηρείται κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ. Καλό θα είναι να μετριαστεί το άγχος και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ίσως βοηθήσουν π.χ. γιόγκα, περπάτημα, τακτική σωματική άσκηση.

Ξεκινάτε πάντα την Ημέρα σας με Πρωινό

 • Ένας σκέτος καφές δεν αρκεί
 • Συνδυασμός πρωτεϊνης και υδατανθράκων
 • Βασική συνήθεια των ανθρώπων που διατηρούν ένα υγιές βάρος

Αυξήσετε την Κίνησή σας μέσα στην Ημέρα

 • Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλή – δουλειές στο σπίτι, περπάτημα μέχρι την στάση του λεωφορείου, ψώνια σε μεγάλο σουπερμακετ, χρήση σκάλας και όχι ασανσέρ
 • Στόχος είναι 150’ άσκηση / 7 μέρες ή 10000 βήματα καθημερινά
 • Η πρόσληψη του φαγητού σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα καθορίζει το σωματικό βάρος. O μεταβολισμός συνδέεται με το βάρος, αλλά ο αργός μεταβολισμός δεν είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αύξησης του βάρους. Μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας με την άσκηση.

Ενυδάτωση

Πίνετε πολύ νερό. Αποδεδειγμένα η επαρκής ενυδατωση βοηθάει στην καλύτερη απώλεια λίπους σε ενήλικες και παιδιά. Πίνοντας νερό συνεχώς μέσα στην ημέρα , βοηθάμε τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, στην λειτουργία της πέψης,

Τρόφιμα πλούσια σε Φυτικές Ίνες για τις  Λιγούρες

Τα σνακς πρεπει να είναι θρεπτικά. Όταν τρώμε ενδιάμεσα από τα γεύματα, θα πρέπει να νοιαζόμαστε για την θρεπτική αξία και όχι μόνο για την θερμιδική. Όταν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τότε τα σνακς τα μικρογεύματα συμβάλλουν στον κορεσμό και στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης. Π.χ.: 1 μήλο και μία χούφτα ωμά αμύγδαλα ή ένα βραστό αυγό και λίγα ντοματίνια ή 1 μπανάνα με λιγο φυστικοβούτυρο.

Μειώστε τον Χρόνο Παρακολουθησης Τηλεόρασης

 • Ακινησία
 • Ευνοεί το τσιμπολόγημα

Οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή συνήθεια που μας ενοχλεί ή μας αποσυντονίζει από την διαδικασία του φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε έως και 300 θερμίδες επιπλέον συγκριτικά με την κατανάλωση φαγητού σε περιβάλλον ησυχίας και ηρεμίας. Αυτό ισχύει ακόμη και για την συνομιλία μας στο τηλέφωνο ή στην ανάγνωση εφημερίδας ή περιοδικού την ώρα του φαγητού. Επομένως , αφιερώστε χρόνο στο γεύμα και ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Πιείτε Τσάι

Η συνηθεια του τσαγιού ευνοεί και την ενυδάτωση αλλά και το αδυνάτισμα. Είναι γνωστό ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στις καύσεις

Κοιμηθείτε νωρίς και καλά

Η ποιότητα του ύπνου φαίνεται να επηρεάζει και το σωματικο μας βάρος. Η χρόνια έλλειψη ύπνου αποτελεί παράγοντα αύξησης του σωματικού βάρους. Σε μια εκ των πολλών μελετών , γυναίκες που στερήθηκαν μία ώρα ύπνου για 7 συνεχόμενες μέρες , κατανάλωσαν επιπλέον 550 θερμίδες / μέρα. Στο αίμα τους φάνηκε αύξηση γρελίνης – της ορμόνης που συνδέεται με την πείνα και μείωση της λεπτίνης – η ορμόνη που σου ‘λέει’ ότι χόρτασες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αναστασία Δ. Κόκκαλη

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
anastasiakokkali@hotmail.com
anaskokkali@gmail.com
www.logodiatrofis.gr

Ιστότοπος: www.kokkalidiet.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.