Συμπτώματα που συνδέονται με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα και συχνά παραβλέπονται από ασθενείς
Φθινόπωρο: Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα αρχίζουν να επελαύνουν δριμύτατα. Κατά την επίθεση αυτή, ο άνθρωπος έχει ως σύμμαχο το ανοσοποιητικό σύστημα. Το δέρμα προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα εξουδετερώνουν τον εισβολέα. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η ύψιστη ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την επίθεση ενός λοιμογόνου παράγοντα.
Κοινά συμπτώματα και εκδηλώσεις που συχνά αμελούνται από τους ασθενείς συνδέονται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αποτελούν σημεία αυξημένης επιφυλακής:
1. Οι συχνές λοιμώξεις ή οι λοιμώξεις σημαντικής βαρύτητας
Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά από την επίθεση ενός αναπνευστικού παθογόνου μικροοργανισμού εξαρτώνται από το είδος του και την θέση εγκατάστασης του επιτιθέμενου αιτίου που συνδέεται ευθέως με την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα που αυτό έχει να περιχαρακώσει ή όχι τον ιό σε επιφανειακά στρώματα. Εάν οι μικροοργανισμοί περιχαρακωθούν σε επιφανειακά στρώματα, η συμπτωματολογία είναι ήπια ή ανύπαρκτη: Μπούκωμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση. Όσο ωστόσο επελαύνουν σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής (πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος). Το ιικό φορτίο που εισβάλλει στο σώμα αλλά και η ανοσολογική δύναμη του σώματος είναι σημαντικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η βαρύτητα και η διάρκεια μιας λοίμωξης. Έτσι η απλή γρίπη μπορεί να προκαλέσει δέκατα σε ανθρώπους με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, σε περιπτώσεις ωστόσο όπου υπάρχει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία ή σοβαρή βρογχίτιδα ή μικροβιακή επιμόλυνση που χρήζει αντιβιώσεως ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
2. Το εύθρυπτο δέρμα και μαλλιά
Το δέρμα και τα μαλλιά αποτελούν βασικούς «καθρέπτες» της συνολικής κατάστασης του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή είχε γίνει διαισθητικώς αντιληπτή από τα πολύ παλιά χρόνια. Το σφριγηλό δέρμα, το πλούσιο και στιλπνό τριχωτό της κεφαλής θεωρούνταν από πολλές κοινωνίες στοιχείο ιδιαίτερης δύναμης και υγείας.
Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται από παράγοντες που οφείλονται στην διατροφή (π.χ. έλλειψη βιταμινών συμπλέγματος Β), σε οργανικά νοσήματα (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα), σε διαταραχή ορμονών, σε μολυσματικούς παράγοντες (π.χ. μυκητιάσεις), σε φάρμακα, σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε κακές συνήθειες (π.χ. τοξική έκθεση σε κάπνισμα) που συνδέονται με πτώση της ανοσολογικής ικανότητας.
3. Οι διαταραχές ούρων
Από τους νεφρούς αποβάλλονται όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού καθώς επίσης φάρμακα και άλλες τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα, με την λειτουργία της ούρησης. Η απρόσκοπτη παραγωγή των ούρων είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του σώματος. Όταν κάποιος πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί παύουν να λειτουργούν σωστά, οι άχρηστες ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα, πολλές ορμόνες δεν παράγονται, τα ούρα δεν σχηματίζονται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βλάπτονται με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να είναι πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις. Οι διαταραχές των ούρων αποτελούν επίσης δείκτη καταστάσεων που εμπλέκονται στη σωστή άμυνα όπως είναι η αφυδάτωση οπότε εμφανίζεται ολιγουρία και ο σακχαρώδης διαβήτης οπότε εμφανίζεται ωσμωτική διούρηση και πολυουρία.
4. Η παχυσαρκία
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή λόγω φλεγμονωδών ουσιών που εκκρίνει ο λιπώδης ιστός. Οι φλεγμονώδεις ουσίες αλλοιώνουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει κομβικό ρόλο στην άμυνα έναντι ιών μικροβίων και στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών με αποτέλεσμα ο παχύσαρκος να έχει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε καρκινώματα και σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης, ινσουλινοαντίστασης και διατάραξης του μεταβολισμού του σακχάρου που είναι συχνά στον παχύσαρκο.
5. Η χρόνια κόπωση
Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από βαθιά κόπωση που δεν υποχωρεί σε μέτρα ξεκούρασης και επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες. Αποτελεί εκδήλωση αρκετών νοσημάτων που συνοδεύονται από διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος όπως είναι καρκινώματα, βιοχημικές διαταραχές, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) ή μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας [ME]).
Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Ιστοσελίδες
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.