Web
Analytics
Κίνα: Κορωνοϊός σε νεογέννητο εγείρει ερωτήματα για την μετάδοσή του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κίνα: Κορωνοϊός σε νεογέννητο εγείρει ερωτήματα για την μετάδοσή του

Ένα νεογέννητο παιδί έχει διαγνωστεί με τον καινοφανή κορωνοϊό, προκαλώντας ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί μέσα στη μήτρα.

Η μητέρα του νεογέννητου διαγνώστηκε με τον ιό πριν από τον τοκετό, αυξάνοντας την πιθανότητα «κάθετης μετάδοσης»: όταν ένας ιός περνάει από την μητέρα στο μωρό της είτε μέσω του πλακούντα κατά τη διαδικασία της γέννησης είτε μέσω του μητρικού γάλατος.

Θα έπρεπε να είμαστε ανήσυχοι για την πιθανή νέα δίοδο μετάδοσης του κορωνοϊού, αναφέρει ο Zeng Lingkong, διευθυντής του τμήματος νεογνών στο Wuhan Children’s Hospital, στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV.Παρόλο που οι γιατροί οι οποίοι περιθάλπουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι ενημερωμένοι για την πιθανότητα, ο τρόπος που το μωρό έλαβε τον ιό είναι αβέβαιος.«Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα περιστατικό, αλλά η εξέταση έγινε 36 ώρες μετά τη γέννηση, συνεπώς δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι συνέβη μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό», είπε ο Καθηγητής Qiao Jie, ένας μαιευτήρας από το Perking University tο Tρίτο Νοσοκομείο στο Πεκίνο. «Το μωρό είχε επαφή και με άλλους ανθρώπους».

Ο Καθηγητής Qiao εξήγησε ότι ο πλακούντας και το αίμα του ομφάλιου λώρου βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, υποδηλώνοντας ότι η μετάδοση δεν πραγματοποιήθηκε πριν από τη γέννηση. Τα επιχρίσματα στο λαιμό και τα δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου από άλλα δέκα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή σε μολυσμένες μητέρες από τον ιό, έδωσαν όλα αρνητικά αποτελέσματα.Η ομάδα του Dr. Qiao, έχει αναλύσει ακόμα δείγματα μητρικού γάλατος από μολυσμένες μητέρες και δεν έχει εντοπίσει κανένα σημάδι του ιού.

«Απ’ όσο γνωρίζω τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσα στη μήτρα. Όταν ένα μωρό γεννιέται φυσιολογικά εκτίθεται στο μικροβιακό έντερο της μητέρας, συνεπώς αν ένα μωρό μολυνθεί από τον κορωναϊό λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, προς το παρόν δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε εάν το μωρό μολύνθηκε μέσα στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια της γέννας» είπε ο Paul Hunter, Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη θεραπεία της μητέρας και του μωρού.

 

Πηγή: BioNews

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.