Web
Analytics
Τεχνητή Νοημοσύνη - ακριβής αναγνώριση «σωστών» εμβρύων για εξωσωματική γονιμοποίηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τεχνητή Νοημοσύνη - ακριβής αναγνώριση «σωστών» εμβρύων για εξωσωματική γονιμοποίηση

Ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει λογισμικό που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να κρίνεi βαθμολογικά τα έμβρυα, με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine, μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornel της Νέας Υόρκης, υπέδειξε ένα δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης της Google, για την αξιολόγηση εμβρύων μόλις πέντε ημερών. Ο αλγόριθμος, που ονομάζεται STORK, αναπτύχθηκε βασιζόμενος σε ηχογραφήσεις ανάπτυξης περισσότερων από 10.000 έμβρυα. Η ταξινόμησή εμβρύων αποτελεί ένα τυπικό εργαλείο για την επιλογή κάποιων εξ αυτών στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), - τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται πρώτα έχοντας υψηλή βαθμολογία, είναι όσα παρουσιάζουν συμμετρία, υψηλό αριθμό κυττάρων και χαμηλό κατακερματισμό. Ωστόσο, αυτές οι μορφολογικές εκτιμήσεις είναι χρονοβόρες και υποκειμενικές, με πληθώρα εμβρυολόγων να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Τα συστήματα εμβρυακής βαθμολόγησης δεν διαθέτουν τυποποίηση σε ολόκληρο τον τομέα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη(AI) ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς.

Ο Δρ. Olivier Elemento, συγγραφέας και διευθυντής της Weill Cornell’s Englander Institute of Precision Medicine, δήλωσε: «Ήταν μια ευκαιρία για να αυτοματοποιήσουμε μια διαδικασία που ήταν χρονοβόρα και επιρρεπής σε λάθη, κάτι που δεν είχε γίνει έμπρακτα σε ανθρώπινα έμβρυα στο παρελθόν».

Η κατάταξη των εμβρύων σε κακής, σωστής και υψηλής ποιότητας πραγματοποιήθηκε συγκριτικά με το STORK και πέντε εμβρυολόγους προερχόμενοι από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Τα αποτελέσματα του STORK ταυτίστηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας των εμβρυολόγων (3 στα 5) στο 95,7% των περιπτώσεων. Οι ίδιοι οι εμβρυολόγοι συμφωνούσαν πλήρως μόνο σε 89 από τα 374 έμβρυα.

Η ομάδα προτείνει ότι ο αλγόριθμος θα βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης και στη στήριξη της κύησης ενός εμβρύου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους που συνδέονται με πολλαπλές γεννήσεις. Ο Δρ. Elemento τόνισε επίσης, πως ο αλγόριθμος θα βοηθήσει τους εμβρυολόγους να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ώστε οι ενδιαφερόμενες να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη.

 

Πηγή: Bionews

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.