Web
Analytics
Mέτρηση μέγιστης καύσης λίπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Mέτρηση μέγιστης καύσης λίπους

Προπονηθείτε σωστά και χάστε βάρος με την μέτρηση μέγιστης καύσης λίπους.

 

Το καλοκαίρι πλησιάσει και οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να χάσουμε τα κιλά που κερδίσαμε με κόπο κατά τους χειμερινούς μήνες. Κάποιοι τρέχουν σε ειδικούς διατροφολόγους και κάποιοι άλλοι κλείνονται με τις ώρες σε κάποια πολυτελή ή παρακμιακά γυμναστήρια, ανεβαίνουν στο διάδρομο ή στό ελλειπτικό και ξεχνούν να κατέβουν. Τις περισσότερες φορές όμως οι ώρες ιδρώτα, σωματικής κούρασης και αυστηρών διατροφικών προγραμμάτων δεν μας φέρνουν τα απολύτως θεμιτά αποτελέσματα.

Έρχετε λοιπόν η στιγμή που θα φορέσουμε το μαγιό, που με πολύ κόπο επιλέξαμε για φέτος και ξαφνικά το μόνο που επιθυμούμε είναι να βρισκόταν η ξαπλώστρα μας πολύ πιο κοντά στην ακροθαλασσιά. Θα μας έκανε να νοιώθουμε πολύ καλύτερα, μόνο και μόνο γιατί θα καταφέρναμε να μειώσουμε το χρόνο που θα θέταμε το σώμα μας σε κοινή θέα στους υπόλοιπους λουόμενους. Άσχημο συναίσθημα, αλλά αν τους προηγούμενους μήνες είχαμε δουλέψει πιο μεθοδικά, τον μόνο προβληματισμό που θα είχαμε σχετικά με την απόσταση της ξαπλώστρα μας από την ακροθαλασσιά, θα ήταν το πως θα διασχίσουμε την καυτή άμμο χωρίς να κάψουμε τις ευαίσθητες πατούσες μας. Τι εννοώ πιο μεθοδικά; Εννοώ να είχαμε συνδυάσει την διατροφή μας, μετά από μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο/διαιτολόγο με ένα πρόγραμμα σωστής σωματικής άσκησης. Ο συνδυασμός των δύο θα μας βοηθούσε στο να πετύχουμε πολύ πιο γρήγορα την μείωση του βάρους μας, και πιο συγκεκριμένα του περιττού σωματικού μας λίπους.

Δεν μπορώ να μπώ σε θέματα διατροφής και γι' αυτό το λόγο θα ασχοληθώ με την δική μου ιδιότητα, αυτή του εργοφυσιολόγου και στο σχεδιασμό του προπονητικού σας προγράμματος. Είναι πολύ σημαντικό το πόσες ώρες γυμναζόμαστε και σε ποιές εντάσεις. Για παράδειγμα, αν γυμναζόμαστε στο διάδρομο σε υψηλές ταχύτητες αυξάνετε το γαλακτικό οξύ στο αίμα μας. Το αυξημένο γαλακτικό οξυ αποτρέπει το σώμα μας στο να καίει λίπος, με αποτέλεσμα να μήν πετυχαίνουμε την μέγιστη καύση λίπους. Αντιθέτως, όταν δουλεύουμε σε πολύ χαμηλές ταχύτητες δεν βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται ο  ρυθμός του μεταβολισμού μας. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να μας πει κάποιος το πού και πόσο θα πρέπει να γυμναζόμαστε. Υπάρχουν βέβαια διάφοροι μαθηματικοί τύποι όπως το 220- την ηλικία μας, ώστε να μπορούμε να βρούμε τις προπονητικές μας εντάσεις, αλλά τέτοιοι τύποι είναι πολύ γενικοί και δεν έχουν σχεδιαστεί πάνω στίς ατομικές μας σωματικές απαιτήσεις. Εγώ θα σας προτείνω μία μέτρηση που μπορεί να σας βοηθήσει στο να γυμναστείτε σωστά και σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή να πετύχετε τους καλοκαιρινούς σας στόχους. Η μέτρηση λέγεται Εύρεση μέγιστης καύσης λίπους και συνδυάζεται με ανθρωπομετρία και λιπομέτρηση. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας, καθορίζουμε τους στόχους, και με βάση την μέτρηση της μέγιστης καύσης λίπους ο εργοφυσιολόγος σχεδιάζει το προπονητικό σας πρόγραμμα. Προπονητικό πρόγραμμα αποκλειστικά βασισμένο στις δικές σας σωματικές ανάγκες και απαιτήσεις. Η μέτρηση διαρκεί 30-45 λεπτά και την επόμενη μέρα θα έχετε στα χέρια σας το ΔΙΚΟ σας προπονητικό πρόγραμμα. Η επικοινωνία και η συνεργασία με τον εργοφυσιολόγο θα είναι συνεχής ώστε να λύνονται τυχόν απορίες σας, αλλά και για να αξιολογείται η πρόοδος σας.

01

Συνεπώς, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, το οποίο θα σας το δώσει κάποιος ειδικός διατροφολόγος/διαιτολόγος. Συνδυάστε το με άσκηση που θα σχεδιαστεί αποκλειστικά πάνω στις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις και ξεχάστε το πόσο μακριά θα βρείτε ξαπλώστρα απο την ακροθαλασσιά. Παράλληλα βέβαια εφοδιαστείτε καλού κακού και με ένα ζευγάρι σαγιονάρες, γιατί όπως και να έχει η άμμος το καλοκαίρι καίει πάντα τις πατούσες μας.

Με μία μέτρηση μέγιστης καύσης λίπους μπορούμε να βρούμε σε ποιές προπονητικές εντάσεις (km/h & καρδιακούς παλμούς) ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί κατά βάση το σωματικό μας λίπος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την μείωση του σωματικού μας βάρους σε υγιείς τιμές.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ρόδης

Εργοφυσιολόγος
Sports Scientist
MSc in applied exercise physiology
MSc in sport and exercise psychology

 

Ιστότοπος: https://allaboutperformance.wordpress.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.