Web
Analytics
Εργοφυσιολογία και εργομετρικά τεστ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εργοφυσιολογία και εργομετρικά τεστ

Με το πρώτο μου άρθρο σε αυτόν το πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακό χώρο και περνώντας άμεσα στον ρόλο που έχω κερδίσει μέσα από την επιστημονική μου κατάρτιση και επαγγελματική μου τριβή στον χώρο του αθλητισμού, θα ήθελα να σας θέσω τα εξής ερωτήματα:

Πόσοι από εσάς έχετε σχεδιάσει το προπονητικό σας πρόγραμμα πάνω στις πραγματικές απαιτήσεις του σώματος σας;
Σε πόσα γυμναστήρια που έχετε επισκεφθεί, ο σχεδιασμός των προπονητικών προγραμμάτων στηρίχθηκε στην αρχική αξιολόγηση της φυσική σας κατάστασης;

Δεν θα μπω βεβαία στην διαδικασία να απαντήσω στις παραπάνω ερωτήσεις, αυτό το αφήνω αποκλειστικά σε εσάς. Αυτό όμως που θα αναπτύξω, είναι το πού πρέπει να βασίζεται ένα προπονητικό πρόγραμμα. Από το πιο απλό, για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό σαν hobby, αλλά και για αθλητές που ασχολούνται σε υψηλά αθλητικά επίπεδα.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι λέξεις εργοφυσιολογία, εργοφυσιολόγος και εργομετρία είναι παντελώς άγνωστες για πολλούς από εσάς. Κάποιοι από εσάς ίσως και να ψάξουν και σε κάποιο διαδικτυακό λεξικό για να κατανοήσουν τα "ελληνικά" που γράφω. Παρεμπίπτοντος εγώ αυτό θα έκανα. Σπάζοντας όμως την λέξη εργοφυσιολογία, η κατανόηση της γίνετε πολύ πιο εύκολη. Φυσιολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με το πως λειτουργούν τα όργανα, στην δική μας περίπτωση του ανθρωπίνου σώματος (π.χ αναπνευστική φυσιολογία, καρδιαγγειακή φυσιολογία, μυοφυσιολογία κτλ). Προσθέτοντας στην φυσιολογία το πρόθεμα "έργο" αναφερόμαστε στην φυσιολογία την στιγμή που το σώμα παράγει κάποιο έργο. Συνεπώς, όταν κινούμαστε και αθλούμαστε παράγουμε έργο, το οποίο μελετά η επιστήμη της εργοφυσιολογίας.

bioanaktisi

Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά, και σαν προέκταση της εργοφυσιολογίας υπάρχει η επιστήμη της εργομετρίας. Η εργομετρία είναι η επιστήμη κατά την οποία με την χρήση απλού αλλά και πολύπλοκου εξοπλισμού βοηθά στην μέτρηση του έργου που παράγουμε, καθώς και τον πολλαπλών μεταβλητών της φυσικής μας κατάστασης (πχ αερόβια ικανότητα, γαλακτικό κατώφλι, μυική δύναμη, ευλυγισία, αλτικότητα κτλ). Συνεπώς, η εργομετρία (εργομετρικά τεστ) μας δίνει πολλαπλά στοιχεία για την φυσική μας κατάσταση. Μέσα από την εργομετρία αξιολογούμε το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης. Αναδεικνύονται οι αδυναμίες μας, και καθορίζουμε τις εντάσεις για τα προπονητικά μας προγράμματα ώστε να πετύχουμε άμεσα και μέγιστα αποτελέσματα. Παράλληλα, τα εργομετρικά τεστ μας βοηθούν στο να γνωρίζουμε σε αριθμούς το που βρισκόμαστε σε φυσική κατάσταση, έτσι ώστε να θέτουμε ρεαλιστικά το που θέλουμε η πρέπει να φτάσουμε. Η χρήση όμως των εργομετρικών τεστ δεν σταματά στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και στην σχεδίαση των προπονητικών προγραμμάτων. Τα εργομετρικά τεστ βοηθούν και στην πρόληψη από μελλοντικούς τραυματισμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προληπτικής εργομέτρησης είναι αυτό της ισοκινητικής αξιολόγησης. Η αξιολόγηση της δύναμης, εκρηκτικότητας και αντοχής τετρακέφαλου/δικεφάλου στο πόδι είναι σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών στα γόνατα (προσθίου χιαστού, μηνίσκου, χονδροπάθειας). Συνεπώς, είναι προφανές ότι το φάσμα της εργομετρίας καλύπτει όχι μονό τους προπονητικούς σχεδιασμούς, αλλά και την πρόληψη από πιθανούς μελλοντικούς τραυματισμούς. Για αυτό το λόγω τα εργομετρικά τεστ πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, επαγγελματικής, και μη.

Η εργοφυσιολογία και η εργομετρία είναι δύο αλληλένδετες και πολύπλοκες επιστήμες. Από την δική μου πλευρά όμως θέλω να σας τις παρουσιάσω με τρόπο που θα γίνουν κατανοητές για εσάς. Για αυτό το λόγω θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά εργομετρικά τεστ ώστε να κατανοήσετε το τι μπορεί να αξιολογηθεί μέσα από μια εργομετρική διαδικασία, και σε επόμενα άρθρα θα σας αναλύσω περισσότερο κάποια από τα παρακάτω τεστ.

Εργομετρικά τεστ:

 • Ανθρωπομετρία (βάρος, ύψος).
 •  Λιπομέτρηση με την μέθοδο των δερματοπτυχών.
 • Λιπομέτρηση με την μέθοδο BIA.
 • Ευλυγισία κάτω άκρων (Modified seat and reach).
 • Μέτρηση δύναμης κάτω άκρων, αλτικότητας CMJ, SJ.
 •  Μέτρηση αντοχής στην αλτικότητας.
 • Μέτρηση ταχύτητας (10, 20, 30 μέτρων) με φωτοκύτταρα.
 • Μέτρηση ταχύτητας και αλλαγής κατεύθυνσης μέσω του Illinois agility test.
 • Αναερόβιο RAST τεστ.
 • Αναερόβιο Wingate τεστ.
 • Πολλαπλό αναερόβιο Wingate τεστ.
 • Μέτρηση αερόβιας ικανότητας μέσω παλίνδρομου τεστ (shuttle run test).
 • Μέτρηση αερόβιας ικανότητας, VO2max.
 • Εύρεση αναερόβιου κατωφλίου και προπονητικών εντάσεων.
 • Μέτρηση γαλακτικού οξέος (εύρεση γαλακτικού κατωφλίου).
 • Ισοκινητική αξιολόγηση σε όλες της αρθρώσεις του σώματος.
 • Ισοκινητική αξιολόγηση στην άρθρωση του γόνατος.
 • Μέτρηση μέγιστης καύσης λίπους.
 • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.
 • Μέτρηση ισορροπίας.
 • Ανάλυσης βάδισης-κατασκευής ορθοτικών πελμάτων.

Με την ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει πάντα να ζητάτε αν δεν σας δοθούν, προπονητικές συμβουλές, και προπονητικά προγράμματα.

Με την ειδικότητα του εργοφυσιολόγου σας συμβουλεύω και σας προτρέπω στο να στηρίζεται τα προπονητικά σας προγράμματα σε εργομετρικά τεστ. Τα εργομετρικά τεστ μας φανερώνουν τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης την συγκεκριμένη στιγμή, και μας βοηθούν στην οριοθέτηση των στόχων μας. Παράλληλα, μας βοηθούν στην μείωση της πιθανότητας μελλοντικών τραυματισμών. 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ρόδης

Εργοφυσιολόγος
Sports Scientist
MSc in applied exercise physiology
MSc in sport and exercise psychology

 

Ιστότοπος: https://allaboutperformance.wordpress.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.