Web
Analytics
Προπόνηση δόνησης "μύθοι και πραγματικότητα” - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προπόνηση δόνησης "μύθοι και πραγματικότητα”

Στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ρώσων αστροναυτών οφείλει την γέννηση της η προπόνηση δόνησης. Παρόλο όμως ότι η συγκεκριμένη προπονητική μέθοδος εξελίσσεται τα τελευταία 40 χρόνια, στην Ελλάδα η εφαρμογή της γνώρισε ραγδαία διάδοση μόλις τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Στις μέρες μας, οι χώροι στους οποίους μπορούμε να βρούμε μηχανήματα δόνησης, και που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν τρόπο εκγύμνασης αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Μπορεί κάποιος να τα βρει σε μεγάλο αριθμό γυμναστηρίων και Spa. Πρόσθετα, νέοι διαμορφωμένα καλαίσθητοι χώροι, στους οποίους η υπηρεσίες άσκησης που προσφέρουν βασίζεται αποκλειστικά στην προπόνησης δόνησης έχουν βοηθήσει στην εξάπλωση του συγκεκριμένου τύπου σωματικής άσκησης. Η σχέση όμως της ραγδαίας διάδοσης του συγκεκριμένου τύπου άσκησης, με την ενημέρωση για τα οφέλη και τους κινδύνους που εγκυμονούν είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δηλαδή, καθημερινά γίνομαι δέκτης ερωτήσεων για το αν βοηθάει η προπόνηση δόνησης στο να μειωθεί το σωματικό λίπος, η να αυξηθεί ο μυικός ιστός. Ακόμα και άτομα με προβλήματα στη μέση και στα γόνατα με ρωτούν αν μπορούν να προπονηθούν πάνω σε ένα τέτοιο μηχάνημα. Λοιπόν, ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Από τα μέσα τις προηγούμενης δεκαετίας, και μέχρι τις μέρες μας έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιστημονικές έρευνες πάνω στη χρησιμότητα της συγκεκριμένης προπονητικής μεθόδου. Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση δόνησης βοηθάει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχτεί ότι με την χρήση προπόνησης δόνησης για διάστημα 4-5 βδομάδων αυξάνεται η μυική δύναμη και ο μυικός ιστός. Παράλληλα, εκτελώντας τις κατάλληλες ασκήσεις, επιτυγχάνεται και η βελτίωση της ευλυγισίας. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το αν η προπόνηση δόνησης βοηθάει στην μείωση του σωματικού λίπους, άλλα αυτό που υπερισχύει μέχρι τώρα είναι ότι δεν βοηθάει. Παρόλα αυτά, η γνώμη μου είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε σημαντική μείωση του σωματικούς μας λίπους ακολουθώντας ένα συνδυασμό προπόνησης δόνησης και αερόβιας άσκησης. Πρόσθετα, η χρήση της προπόνησης δόνησης έχει μελετηθεί για τον αν βοηθά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στην σπονδυλική τους στήλη, βελτίωση ισορροπίας σε άτομα τρίτης ηλικίας, ασθενείς με συμπτώματα Parkinson, ακόμα και κατά την διάρκεια προγραμμάτων αποκατάστασης από εγχειρήσεις πρόσθιων χιαστών. Ο αριθμός όμως των ερευνών στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι πάρα πολύ μικρός, άρα δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλής συμπεράσματα. Ως συμπέρασμα, είναι εμφανές ότι η χρήση της προπόνησης δόνησης, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην επιστήμη της προπονητικής, αλλά διεισδύει σιγά σιγά σε θεραπευτικές, αλλά και γενικότερα σε επιστήμες υγείας. Παρόλα αυτά, οι επιστημονικές αυτές έρευνες στις συγκεκριμένες κατηγορίες βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, άρα είναι πολύ νωρίς ώστε να προσδιορίσουμε μέχρι πιο σημείο μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη προπονητική μέθοδος.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι για το αν η προπόνηση δόνηση δημιουργεί πονοκεφάλους και ημικρανίες. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά στα οποία άτομα που ακολούθησαν προπόνηση δόνησης άρχισαν συχνά να βιώνουν έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το αποτέλεσμα της δόνησης ίσως οδηγεί σε αυτού του είδους τις παρενέργειας, και για αυτό συνιστάται ότι οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται σωστά, και με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται το μέγεθος των δονήσεων στο κεφάλι. Όπως είναι εμφανές, η επιλογή καταρτισμένου και έμπειρου γυμναστή στο συγκεκριμένο τύπο προπόνησης είναι άκρως σημαντική. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης είναι απαγορευτικός για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάρδιο-αγγειακά προβλήματα, και αυξημένη αρτηριακή πίεση

Συνεπώς, είναι εμφανές ότι οι Ρώσοι πριν 40 περίπου χρόνια δεν περίμεναν ότι μέχρι τις μέρες μας η εξάπλωση της προπόνησης με δόνηση θα είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Επιστημονικά αποδεδειγμένα είναι ένας τύπος προπονητικής ο οποίος βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των ατόμων που θα μας προπονήσουν πάνω σε ένα μηχάνημα δόνησης. Παράλληλα, η σωστή ενημέρωση μας πάνω στην μέθοδο της προπόνησης με δόνηση θα μας βοηθήσει στο να μπορούμε να αξιολογούμε εάν αυτά που προσπαθούν να μας προωθήσουν είναι μύθοι η πραγματικότητα.

Πραγματικότητα

  • Βοηθά στη μυική ενδυνάμωση, και στην αύξηση του μυικού μας ιστού.
  • Βοηθά στην βελτίωση της ευλυγισίας.
  • Αυξάνει τον μεταβολικό μας ρυθμό.

Μύθοι

  • Δεν βοηθά στην μείωση του σωματικού λίπους.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ρόδης

Εργοφυσιολόγος
Sports Scientist
MSc in applied exercise physiology
MSc in sport and exercise psychology

 

Ιστότοπος: https://allaboutperformance.wordpress.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.