Web
Analytics
Αποθηκεύουμε το φαγητό μας σε τοξικά μπολ; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αποθηκεύουμε το φαγητό μας σε τοξικά μπολ;

Γράφει: Ταμάρα Γκάλογουεϋ, Καθηγήτρια Οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, της Μεγάλης Βρετανίας

 

H Ταμάρα Γκάλογουεϋ είναι καθηγήτρια οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, της Μεγάλης Βρετανίας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην κατανόηση των βιολογικών επιπτώσεων των κοινών περιβαλλοντικών ρυπογόνων, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης δισφαινόλης Α, ενός πρόσθετου των πλαστικών

 

Πολύ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί τους τελευταίους μήνες στην πρόταση ότι τα χημικά που υπάρχουν στις τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια της υγείας μας.
Πολλές από αυτές τις ιστορίες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση πλαστικών αντικειμένων για την προετοιμασία και τη συσκευασία φαγητών και ποτών καθώς επίσης και στην παρουσία μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας σε κάποια είδη πλαστικών που ονομάζεται δισφαινόλη Α. Πόση άραγε από αυτή την προσοχή που έχει δοθεί στο θέμα αποτελεί υστερία των ΜΜΕ και πόση πραγματικό επιστημονικό ενδιαφέρον; Παρακάτω βλέπουμε κάποιες αλήθειες που κρύβονται πίσω από τους τελευταίους τίτλους της επικαιρότητας και προσπαθούμε να τις αναλύσουμε.

Τροφές και πλαστικές συσκευασίες

Τα πλαστικά παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτελούν τη σημαντικότερη πρώτη ύλη για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών σε μια βιομηχανία που κερδίζει δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών προορίζεται για μία και μόνο χρήση. Οι ανησυχίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον δεν επικεντρώνονται μόνο στην ποσότητα των αποβλήτων που δημιουργούνται, αλλά και στην περίπτωση που υπάρχει οι χημικές ουσίες περνούν από το πλαστικό στα τρόφιμα.

Τι ακριβώς είναι η δισφαινόλη Α;

Η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την κατασκευή διάφορων ειδών πλαστικών και ρητινών. Για πρώτη φορά παράχθηκε ως μιμητής ορμόνης, τη δεκαετία του 1930 και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως ως δομική μονάδα για τη δημιουργία ενός σκληρού, διάφανου πλαστικού, που ονομάζεται πολυκαρβονικό και βρίσκεται σε δοχεία τροφίμων και ποτών, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, θήκες για CD και πολλά άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Η ΒΡΑ συνήθως δεν υπάρχει στα πιο μαλακά και ελαστικά προϊόντα όπως είναι τα ατομικά μπουκαλάκια νερού. Επίσης υπάρχει και στις εποξικές (πλαστικές) ρητίνες, που χρησιμοποιούνται σαν επικάλυψη μεταλλικών δοχείων που περιέχουν τρόφιμα και ποτά καθώς επίσης και σε οδοντιατρικές κόλλες.

Πώς εισβάλλει η ΒΡΑ στο ανθρώπινο σώμα;

Η ΒΡΑ ανιχνεύεται σε περισσότερο από το 90% του πληθυσμού. Για τους περισσότερους, ισχύει ότι η έκθεση προέρχεται από τις συσκευασίες των τροφίμων και των ποτών. Οξύτητα, θερμότητα και μηχανική καταστροφή (για παράδειγμα από τη θέρμανση και την ανάδευση του περιεχομένου) μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της ΒΡΑ που εξέρχεται από το πλαστικό και εισέρχεται στα τρόφιμα και τα ποτά. Τα πολυκαρβονικά δοχεία συσκευασίας δημιουργούν μεγαλύτερες ανησυχίες καθώς επαναχρησιμοποιούνται και η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αποβολή ΒΡΑ. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρύου νερού από πλαστικό δοχείο για μια εβδομάδα μόνο, θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστά ΒΡΑ που εισέρχονται στο σώμα μας κατά 2/3.

Γιατί η ΒΡΑ είναι αμφιλεγόμενη;

Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν τώρα πια εντοπίσει κάποια σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε ΒΡΑ και σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία όπως είναι ο διαβήτης και οι αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος.
Πέρσι, μια ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία ήταν οι πρώτοι που βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ΒΡΑ και των καρδιοπαθειών σε ενηλίκους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η ΒΡΑ μπορεί να αλλάξει τα αρχικά μοντέλα ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών. Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διότι δεν είναι ικανά να διασπάσουν και να εξολοθρεύσουν την ΒΡΑ στο σώμα τους. Τα μωρά μπορεί να εκτεθούν αν τραφούν από πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν ΒΡΑ και έχουν θερμανθεί.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί η χρήση της ΒΡΑ;

Ο Καναδάς αποτελεί την πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη χρήση ΒΡΑ σε μπιμπερό, τον Οκτώβριο του 2007 και αμέσως μετά ακολούθησαν και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι παράξενο ότι η Συνέλευση της Καλιφόρνια έχει καθυστερήσει το νομοσχέδιο απαγόρευσης της χρήσης ΒΡΑ στα υλικά συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των τριών ετών. Στην Ευρώπη, τα όρια έκθεσης σε ΒΡΑ καθιερώθηκαν το 2006 και κρατήθηκαν στα 0,05mg/kg ανθρώπινου βάρους την ημέρα, δηλαδή, βασιζόμενοι στις τωρινές κατευθυντήριες γραμμές, ένας ενήλικος που ζυγίζει 65 κιλά μπορεί να καταναλώσει 3.250 μικρογραμμάρια την ημέρα (3,25mg/ημέρα, δηλαδή όσο ένα κουκούτσι μήλου). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφών έκανε μια δήλωση τον Οκτώβριο του 2008, με την οποία υποστήριζε τα όρια έκθεσης που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή, παρά τις ανησυχίες για επιπτώσεις στην υγεία που αναφέρθηκαν ότι υπάρχουν σε τιμές χαμηλότερες των ορίων αυτών. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες μεγάλης κλίμακας του πληθυσμού της Βρετανίας ή της Ευρώπης. Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη εξαιτίας των διαφορών στη νομοθεσία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, επικεντρώνονται περισσότερο στην ποσότητα της χημικής ουσίας που εισχωρεί στα τρόφιμα, ενώ στις ΗΠΑ, οι κανονισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται καθημερινά.

Είναι δυνατόν να αποφύγουμε την ΒΡΑ εντελώς;

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η δισφαινόλη Α υπάρχει σε πολλά προϊόντα και με τους κανονισμούς που ισχύουν αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις αναγραφόμενες στα προϊόντα ενδείξεις, δεν είναι πάντα φανερό ποια την περιέχουν.

Πώς μπορείς να ξέρεις αν ένα πλαστικό δοχείο περιέχει ΒΡΑ;

Πολυκαρβονικά πλαστικά και ρητίνες που περιέχουν ΒΡΑ δεν έχουν ξεκάθαρη ένδειξη, οπότε κάτι τέτοιο δε γίνεται. Ενώσεις που χαρακτηρίζονται με το σύμβολό της ανακύκλωσης που περιέχει τον αριθμό 7, μπορεί να περιέχουν πολυκαρβονικά, παρόλο που, αυτή η ένδειξη ισχύει και για άλλα είδη πλαστικών. Πολλοί μεγαλέμποροι έχουν ξεκινήσει να παράγουν προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «δεν περιέχει ΒΡΑ». Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε, τον περασμένο μήνα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά αποκάλυψε ότι κάποια μπιμπερό που «δεν περιέχουν ΒΡΑ» στην πραγματικότητα περιείχαν μικρές ποσότητες της ουσίας, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο, την ανάγκη για έναν ξεκάθαρο ορισμό της ένδειξης «χωρίς ΒΡΑ» για τον καταναλωτή.

Τι ακολουθεί;

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την έκθεση σε ΒΡΑ είναι πιθανότατα πολύ μικροί, αφορούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτή τη χημική ένωση. Όμως, οι ευρωπαϊκοί κανόνες δύσκολα θα θεωρήσουν την απαγόρευση του ΒΡΑ αναγκαία ή οικονομικά αποδοτική, καθώς οι εμπορικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης θα είναι τεράστιες και το πολυκαρβονικό παραμένει ένα πολύ χρήσιμο υλικό.
Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάποια απλές και αποτελεσματικές κινήσεις ώστε να μειώσουν την έκθεση αποφεύγοντας την αποθήκευση ή την θέρμανση τροφίμων σε δοχεία και σκεύη που περιέχουν ΒΡΑ και αποφεύγοντας την κατανάλωση κονσερβοποιημένων αντί φρέσκων τροφίμων. Οι κατασκευαστές ήδη εξερευνούν τις «πράσινες» καινοτομίες στην παραγωγική διαδικασία, οι οποίες μπορούν να μειώσουν δραστικά τα επίπεδα ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά, κάτι το οποίο θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο από μια καλύτερη αναγραφή ενδείξεων.
Τα πλαστικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά καθώς και οι εκατοντάδες εφαρμογές τους, παραμένουν από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα, αλλά αν βάζετε το μεσημεριανό σας σε κάποιο συγκεκριμένο δοχείο, ίσως θα είναι καλύτερο να ελέγξετε τι ακριβώς γράφουν οι ενδείξεις στο δοχείο αυτό.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.