Web
Analytics
Ο αόρατος εχθρός του ύπνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο αόρατος εχθρός του ύπνου

Γράφει: Μιχάλης Καγκελίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Building Biology Practitioner, Ιδρυτής Home Biology

 

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αϋπνίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, παρόλο που ο άνθρωπος πλέον κοιμάται σε αναπαυτικά στρώματα και σε προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες περιβάλλον. Σήμερα το 62% των Αμερικανών υπολογίζεται ότι υποφέρουν από προβλήματα ύπνου 1 . Σημαντική είναι και η αύξηση της κατανάλωσης υπνωτικών χαπιών, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες 2 .

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι τα άτομα με προβλήματα αϋπνίας παρουσιάζουν μειωμένη ανοσοποιητική αντίδραση 3 , αυξημένα επίπεδα ορμονών στρες 4 , μειωμένη δυνατότητα μάθησης 5 , μειωμένη έκκριση σεροτονίνη (που σχετίζεται με την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά νοσήματα 7 ), λεπτίνης 8  (ορμόνης που ρυθμίζει το βάρος), μελατονίνης (που

προστατεύει το DNA) και αυξητικής ορμόνης (που συντελεί στην διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας) και είναι πιο ευάλωτα στον καρκίνο 9 , στις καρδιακές προσβολές 10  και το διαβήτη 11 .

Τι έχει αλλάξει;

Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση η οποία σήμερα γνωρίζει πρωτόγνωρη εξάπλωση είναι κατά πολλούς η αιτία για την υποβάθμιση της ποιότητας του ύπνου. Στα σύγχρονα υπνοδωμάτια καταγράφονται συνήθως υψηλές τιμές τεχνητών ακτινοβολιών που οφείλονται στην παρουσία ηλεκτρικών συσκευών και καλωδιώσεων, ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ αλλά εξωτερικών πηγών ακτινοβολίας όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά.

Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, η μακροχρόνια έκθεση σε μη ιονίζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ψυχολογικών διαταραχών, καρκίνου, σεξουαλικών δυσλειτουργιών, αυτοάνοσων νοσημάτων κ.α. 12 .
Η αϋπνία έχει συνδεθεί με τις ακτινοβολίες από το ηλεκτρικό δίκτυο, τις ηλεκτρικές συσκευές 13  και τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες 14 , ενώ φαίνεται ότι οι σύγχρονες ψηφιακές ακτινοβολίες από τα κινητά τηλέφωνα και τις λοιπές ασύρματες συσκευές καθυστερούν τον ύπνο και μειώνουν την διάρκεια του βαθέως ύπνου (REM) 15,16,17,18 .

Τουλάχιστον 3 επιδημιολογικές έρευνες σε Ισπανία και Ολλανδία, έχουν ήδη συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με προβλήματα ύπνου στο γειτονικό πληθυσμό 19,20,21 . Προβλήματα ύπνου σε ηλεκτρομαγνητικά επιβαρημένους χώρους, αναφέρουν και τα άτομα που έχουν αποκτήσει αλλεργία στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες 22,23 , πάθηση που προβλέπεται να αναπτύξει το 50% του πληθυσμού μέχρι το 2017 24 .

Πώς οι ακτινοβολίες εμποδίζουν τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε παρουσία φυσικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, τα οποία θεωρείται ότι διαμόρφωσαν την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητά του. Ήδη από το 1979 ο Δρ. Herbert König, είχε καταγράψει την ομοιότητα των κυμάτων Schumann, που προέρχονται από την φυσική εκτόνωση ηλεκτρικών φορτίων στην ατμόσφαιρα της γης, με τα κύματα Άλφα (7-12Hz) που παράγει ο εγκέφαλός μας σε συνθήκες πλήρους χαλάρωσης 25 . Ο εγκέφαλός μας πλέον αδυνατεί να εντοπίσει τις ευεργετικές χαμηλόσυχνες φυσικές ακτινοβολίες, όντας εκτεθειμένος σε πολύ ισχυρότερα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά σήματα με συχνότητες που κυμαίνονται από 50Hz (δίκτυο ηλεκτρισμού) έως δισεκατομμύρια Hz (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας).

Το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών (Electromagnetic Interference – EMI) απασχολεί νοσοκομεία και εργαστήρια που θέλουν να προστατεύσουν τον ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους και είναι βέβαιο ότι οι παρεμβολές αυτές διαταράσσουν τις ηλεκτρομαγνητικές διεργασίες και στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεκάδες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι τεχνητές ακτινοβολίες, συχνοτήτων πάνω από 15Hz, προκαλούν την διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συντελούν στην αδυναμία πλήρους χαλάρωσης 26 .

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αφύσικη αυτή κατάσταση κατασκευάζοντας συσκευές οι οποίες παράγουν ισχυρά χαμηλόσυχνα σήματα, ώστε ο εγκέφαλος να συντονιστεί με αυτά και όχι με τα δεκάδες αλλά υψηλότερων συχνοτήτων σήματα (τεχνολογία Entrainment).

Ο ρόλος της μελατονίνης

Τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία συνδέονται και με την μείωση της φυσιολογικής παράγωγης μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους 24ωρους βιορυθμούς μας (circadian rhythms) και μας προστατεύει από όλες τις μορφές καρκίνου 27 .

Ο καθηγητής Neil Cherry, αναλύει το σημαντικό ρόλο της μελατονίνης: «Λόγω της δράσης της στη μείωση ελευθέρων ριζών, η μελατονίνη είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός κυτταροπροστατευτικός και ογκοστατικός παράγοντας στο σώμα μας. Κάθε βράδυ, ο αδένας της επίφυσης παράγει μεγάλες ποσότητες μελατονίνης που πλημμυρίζουν κάθε κύτταρο του σώματός μας, καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας στην πραγματοποίηση της κυτταρικής διαίρεσης με άφθαρτο DNA. Το φθαρμένο DNA μπορεί να υποστεί μετάλλαξη και να οδηγήσει στην ανάπτυξη όγκων. Όσο γερνάμε, η παραγωγή μελατονίνης πέφτει αισθητά, κάνοντας τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους στον καρκίνο» 28 .

Ο ύπνος που δεν ξεκουράζει

Τα κύτταρά μας, εκτεθειμένα σε κάθε είδους τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, παρουσιάζουν στρεσογόνες αντιδράσεις 29,30  και οι μηχανισμοί προσαρμογής μας σε κάθε πηγή στρες έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση κινδύνων όταν είμαστε ξύπνιοι και όχι την ώρα που κοιμόμαστε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wayne State και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασύρματη ακτινοβολία «επηρεάζει αρνητικά συστατικά του ύπνου απαραίτητα για την ανάρρωση από την καθημερινή φθορά του οργανισμού» και «σχετίζεται με αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την ενεργοποίηση και τον συντονισμό του συστήματος αντιμετώπισης του στρες» 31 .

Πώς θα προφυλάξετε τον ύπνο και την υγεία σας

Η παρουσία υψηλών επιπέδων τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο χώρο του υπνοδωματίου, όπου περνάμε το σημαντικότερο 1/3 του χρόνου μας και ο οργανισμός μας πραγματοποιεί όλες τις διεργασίες επιδιόρθωσης των βλαβών και αναζωογόνησης των κυττάρων, θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται.

Για να ελαττώσετε την έκθεση σας ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων, απομακρύνετε από το κρεβάτι σας όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.
Σημειώνεται ότι κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στην πρίζα (όπως τα φωτιστικά στα κομοδίνα) παράγει ένα ηλεκτρικό πεδίο ακόμη και όταν δεν λειτουργεί, γι' αυτό προτείνεται τις ώρες του ύπνου να την βγάζετε από τη πρίζα (ειδικά στην περίπτωση που έχει διπολικό καλώδιο).

Για να ελαττώσετε την έκθεσή σας στις ασύρματες ακτινοβολίες, απομακρύνετε από το υπνοδωμάτιο σας ή απενεργοποιείστε τις βραδινές ώρες κάθε ασύρματη συσκευή (π.χ. ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ).

Πολύ συχνά τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά για να επιφέρουν σημαντική μείωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο χώρο, εξαιτίας της παρουσίας μη εμφανών πηγών ακτινοβολίας. Υψηλές τιμές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εναλλασσόμενου ρεύματος είναι πιθανό να οφείλονται στην ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού, ενώ ισχυρή ασύρματη ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από τις (συνήθως καμουφλαρισμένες) κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής ή από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ των γειτόνων.

Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού είναι εφικτή η πραγματοποίηση μετρήσεων στον χώρο του υπνοδωματίου, ο εντοπισμός των πηγών ακτινοβολίας και η εξατομικευμένη μελέτη μέτρων μείωσης της ηλεκτρομαγνητικής σας επιβάρυνσης.

 

Αναφορές

1. http://www.gsdl.com/home/assessments/melatonin/appguide/
2. //blogs.wsj.com/health/2008/03/05/sleeping-pill-use-rises-even-for-the-young/?mod=googlenews_wsj
3. Wright, C.E., Erblich, J., Valdimarsdottir, H.B., & Bovbjerg, D.H. (2007). Poor sleep the night before an experimental stressor predicts reduced NK cell mobilization and slowed recovery in healthy women. Brain, behavior, and immunity, 21(3), 358-63
4. Vgontzas, A.N., Bixler, E.O., Lin, H., Prolo, P., Mastorakos, G., Vela-Bueno, A., et al. (2001). Chronic Insomnia Is Associated with Nyctohemeral Activation of the Hypo-thalamic-Pituitary-Adrenal Axis: Clinical Implications. J Clin Endocrinol Metab,86(8), 3787-3794.
5. Walker, M.P., Brakefeld, T., Morgan, A., Hobson, J.A., Stickgold, R. (2002). Practice with sleep makes perfect: sleep-dependent motor skill learning. Neuron, 35(1), 205-11.
6. Roman, V., et. al. (2006). Diferential efects of chronic partial sleep deprivation and stress on serotonin-1A and muscarinic acetylcholine receptor sensitivity. Journal of Sleep Research, 15(4), 386-394.
7. Serotonin--Serotonin Neurotransmitter overview, chemical imbalance and treatment --Serotonin Level and Balance. http://www.anxiety-and-depression-solutions.com/ insight_answers/serotonin.php.
8. Spiegel, K., Tasali, E., Penev, P., Cauter, E.V. (2004). Brief Communication: Sleep Curtailment in Healthy Young Men Is Associated with Decreased Leptin Levels, Elevated Ghrelin Levels, and Increased Hunger and Appetite. Ann Intern Med, 141(11),846-850.
9. Sephton, S., Spiegel, D. (2003). Circadian disruption in cancer: a neuroendocrineimmune pathway from stress to disease? Brain, behavior, and immunity, 17(5), 321-8.
10. Ayas, N.T., White, D.P., Manson, J.E., Stampfer, M.J., Speizer, F.E., Malhotra, A., et al.
(2003). A prospective study of sleep duration and coronary heart disease in women.
Archives of internal medicine, 163(2), 205-9.
11. Spiegel, K., Knutson, K., Leproult, R., Tasali, E., & Cauter, E.V. (2005). Sleep loss: a novel risk factor for insulin resistance and Type 2 diabetes. J Appl Physiol, 99(5), 2008-2019
12. http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp
13. Graham C, Cook MR., Human sleep in 60 Hz magnetic felds, Bioelectromagnetics. 1999;20(5):277-83.
14. Ekkehardt-Siegfried Altpeter, Markus Battaglia, Dominik Pfuger, Christoph E. Minder, Theodor Abelin, Efect of Short-Wave (6^22 MHz) Magnetic Fields on Sleep Quality and Melatonin Cycle in Humans:The Schwarzenburg Shut-Down Study, Bioelectromagnetics 27:142^150 (2006)
15. Mann K, Rφschke J., REM suppression induced by digital mobile radio telephones, Wien Med Wochenschr. 1996;146(13-14):285-6.
16. Ching-Sui Hung, Clare Anderson, James A. Horne, Patrick McEvoy, Mobile phone 'talk-mode' signal delays EEG-determined sleep onset, Neuroscience Letters, Volume 421, Issue 1, 21 June 2007, 82-86
17. Huber R, Graf T, Cote KA, Wittmann L, Gallmann E, Matter D, Schuderer J, Kuster N, Borbιly AA, Achermann P., Exposure to pulsed high-frequency electromagnetic feld during waking afects human sleep EEG, Neuroreport. 2000 Oct 20;11(15):3321-5.
18. Mann, K., et. al., 1996., Efects of pulsed high-frequency electromagnetic felds on human sleep. Neuropsychobiology 1996;33:41-7.
19. Santini, Symptoms experienced by people in vicinity of base stations: II/ Incidences of age, duration of exposure, location of subjects in relation to the antennas and other electromagnetic factors, Pathol Biol (Paris). 2003 Sep;51(7):412-5
20. http://www.scribd.com/doc/11821258/TNO-Study-GSM-and-UMTS-deadly-cell-phone-signals
21. Oberfeld, The Microwave Syndrome - Further Aspects of a Spanish Study, Conference Proceedings
22. Black on whitem voices and witnesses about electro-hypersensitivity, The Swedish experience, http://www.feb.se/feb/blackonwhite-complete-book.pdf
23. Η αλλεργία στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (Electrohypersensitivity) είναι ασθένεια που έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θεωρείται αναπηρία στην Σουηδία και τον Καναδά, αφού οι πάσχοντες δυσκολεύονται να εργαστούν στους σύγχρονους επιβαρημένους ηλεκτρομαγνητικά εργασιακούς χώρους.
24 Hallberg O., Oberfeld G.(2006), Will we all become electrosensitive? Electromagnetic Biology and Medicine 25:189-191
25. http://www.glcoherence.org/monitoring-system/earth-rhythms.html
26. http://www.earthpulsetechnologies.com/frameset/animalbehavior.htm
27. William J. M. Hrushesky, David Blask, Paolo Lissoni, Melatonin, Chronobiology, and Cancer, The NCI Ofce of Cancer Complementary and Alternative Medicine
28. Cherry Neil, Actual or potential efects of ELF and RF/MW radiation on accelerating aging of human, animal or plant cells
29. Dr. Blank, Evidence For Stress Response, Bioinitiative Report
30. Blank M, Goodman R., Electromagnetic felds stress living cells, Pathophysiology.2009 Aug;16(2-3):71-8. Epub 2009 Mar 5.
31. BBC, Mobiles linked to disturbed sleep, http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7199659.stm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.