Web
Analytics
Κύκλωμα παράνομης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής–Αναγκαία η παρακολούθηση της παρένθετης μητρότητας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κύκλωμα παράνομης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής–Αναγκαία η παρακολούθηση της παρένθετης μητρότητας

Τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα στην Ελλάδα, που εμπλέκεται σε παράνομες υιοθεσίες, εμπόριο ωαρίων και παρένθετες μητέρες επ’αμοιβή, αποκάλυψε πριν από λίγο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ.

Μια μυστική έρευνα διάρκειας οκτώ μηνών από τις ελληνικές αρχές, οδήγησε στη σύλληψη 22 ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε εγκληματικό δίκτυο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 22 περιπτώσεις παράνομης υιοθεσίας, 4 περιπτώσεις απόπειρας παράνομης υιοθεσίας, 24 περιπτώσεις εμπορίου ωαρίων και 6 περιπτώσεις παράνομης παρένθετης μητρότητας. Τα ποσά που κατέβαλλαν οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες κυμαίνονταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 500.000 ευρώ είναι τα κέρδη του κυκλώματος από το 2016. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ των οποίων, ένας δικηγόρος, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος, υπάλληλοι κέντρων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τουλάχιστον τρία άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι ενεργούσαν ως «διαμεσολαβητές».

Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας σχετικά με την παράνομη παρένθετη μητρότητα είναι περιορισμένα, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: τι σημαίνει αυτή η περίπτωση για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα; Η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 2002, ενώ είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως και η μόνη στην Ε.Ε. όπου οι συμφωνίες παρένθετης μητρότητας είναι - υπό αυστηρές προϋποθέσεις - εφαρμόσιμες όσον αφορά τη νόμιμη μητρότητα. Το ελληνικό δίκαιο ρυθμίζει μέσω γραπτής συμφωνίας την πρόθεση της φέρουσας, η οποία οφείλει να βασίζεται στην ηθική αρχή του αλτρουισμού, ενώ η γραπτή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το δικαστικό σώμα πριν από τη σύλληψη. Οι υποψήφιοι γονείς αναγνωρίζονται αυτόματα ως γονείς του παιδιού από τη γέννησή του. Η διαδικασία συνεπάγεται την εξέταση της γραπτής συμφωνίας παρένθετης μητρότητας που συντάχθηκε και υπογράφηκε από τα συμβαλλόμενα μέρη, την εξέταση της ιατρικής ανάγκης για παρένθετη μητέρα από το νοσοκομείο και την αλτρουιστική φύση της σχέσης μεταξύ των μερών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος μηχανισμός για τους Έλληνες δικαστές ούτως ώστε να ελέγχουν αν υπάρχει «πραγματικός» αλτρουισμός. Στην πράξη, οι Έλληνες δικαστές σπάνια έχουν αρνηθεί την άδεια για παρένθετη μητρότητα, εάν υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η παρένθετη μητρότητα. Η βελτίωση της κρατικής ρύθμισης θα προσφέρει καλύτερη προστασία στα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων προσώπων και, κυρίως, στα συμφέροντα του παιδιού.

 

Πηγή: BioNews

Κυριακή Παπακωνσταντίνου - Stagiaire EEB

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.