Web
Analytics
Νοσηλεία κατ' οίκον - Σε ποιούς απευθύνεται, τι κερδίζουμε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νοσηλεία κατ' οίκον - Σε ποιούς απευθύνεται, τι κερδίζουμε

Από: Popular Medicine

 

Θεωρείται μια μορφή εναλλακτικής περίθαλψης. Τα πλεονεκτήματα της πολλά και το θεραπευτικό όφελος μεγάλο. Τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και η δυνατότητα εφαρμογής πολύπλοκων τεχνικών στο σπίτι έδωσαν ώθηση στην κατ' οίκον νοσηλεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα προβλήματα, όμως, που έχουν προκύψει στην εφαρμογή της δεν είναι λίγα...

Όνειρο όλων των ασθενών είναι η επιστροφή στο σπίτι. Το οικείο περιβάλλον, τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα στο πλευρό τους, ο δικός τους χώρος, όλα συνηγορούν σε αυτό. «Η κατ' οίκον νοσηλεία είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας», σημειώνει η κ. Χριστίνα Κωτσιοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος κατ' οίκον νοσηλείας του ομίλου Υγεία. «Διευκολύνει την ανάρρωση σε οικείο περιβάλλον, μειώνει τις χρονοβόρες μετακινήσεις, εκπαιδεύει τους οικείους στη φροντίδα του ασθενούς, μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, εξασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση και την ενημέρωση του θεράποντος ιατρού και βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς». «Η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας σε περιβάλλον φιλικότερο του νοσοκομείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα», σημειώνει ο κ. Μ. Σταθάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας και κατ' οίκον Νοσηλείας (ΕΛΛΕΚΟΝ), μιας επιστημονικής εταιρείας που προωθεί αυτή την ιδέα. «Παρατηρείται ακόμη ταχύτερη ψυχοκινητική ανάρρωση κυρίως ηλικιωμένων και χρονίως ασθενών, μειωμένη θνησιμότητα ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την οικογένεια». Τα οφέλη είναι «αμφίδρομα». Έτσι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και άνεση στη δουλειά τους, ενώ αναπτύσσεται μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης των ασθενών και των συγγενών προς αυτούς.

Τα πλεονεκτήματα επιβεβαιώνονται και από τα στατιστικά στοιχεία. « Μελέτη σε 600 ασθενείς », λέει η κ. Κωτσιοπούλου, «έδειξε ότι από εκείνους που λάμβαναν υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας, μόνο το 12% χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Παρόμοια ευρήματα προκύπτουν και από πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 9.000 ασθενείς, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στην παροχή υπηρεσιών νοσηλείας κατ' οίκον μειώνει την ανάγκη για εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Σε ποιους απευθύνεται

Αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι, ακτινογραφίες, περιποίηση τραυμάτων, καθετηριασμοί, ενέσεις, ενδοφλέβια χορήγηση ορού και φαρμάκων, καρδιογραφήματα είναι οι πιο συνηθισμένες υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από τη νοσηλεία στο σπίτι. Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμη δυνατότητες. Γι' αυτό και ο κατάλογος αυτών που θα μπορούσαν να τη ζητήσουν μοιάζει ατελείωτος. Ο νοσηλευτής μπορεί να χρειαστεί να φροντίσει μια μητέρα που μόλις γέννησε, με το μωρό της, ένα άτομο με ψυχιατρικά προβλήματα αλλά και έναν νεαρό με σακχαρώδη διαβήτη που προσπαθεί να προσαρμοστεί (αυτός και η οικογένεια του) σε έναν νέο τρόπο ζωής. Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάντως, φαίνεται ότι είναι άρρωστοι που συνεχίζουν μια θεραπεία μετά τη νοσοκομειακή νοσηλεία, άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο, παροξύνσεις χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας, παθήσεις του μυοσκελετικού, χρόνια νευρολογικά νοσήματα (άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.). Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, οι οποίοι συχνά δεν έχουν συγγενείς και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Η νοσηλεία στο σπίτι εξοικονομεί πόρους από το κράτος και αφήνει χώρο στα νοσοκομεία γι' αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευτούν εκεί. Βέβαια, η μεταφορά στο σπίτι, πέρα από την απλή επιθυμία του ασθενούς, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κοινωφελής, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μείνε δυνατός» (www.bestrong. org.gr), αυτοί μπορεί να είναι:

 • Η ιατρική συγκατάθεση. Αυτή εξαρτάται από τις κλινικές ενδείξεις και τη διαγνωστική ικανότητα του γιατρού.
 • Οργανωμένη υπηρεσία νοσηλείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάλληλη οργανωτική υποδομή των υγειονομικών υπηρεσιών και η στελέχωση τους με το απαραίτητο προσωπικό (οικογενειακοί γιατροί, επισκέπτριες, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), ώστε να προσφέρεται στον άρρωστο η αναγκαία φροντίδα στο σπίτι και να του εξασφαλίζουν αίσθημα ασφάλειας.
 • Η κατάσταση της κατοικίας.
 • Η οικονομική δυνατότητα του ασθενούς και της οικογένειας του, σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα.
 • Η εκτίμηση της διάθεσης του πάσχοντος να αρχίσει ή να συνεχίσει σε ένα πρόγραμμα νοσηλείας στο σπίτι.
 • Η εκτίμηση της διάθεσης των οικείων να προσαρμοστούν σε ένα νέο πρόγραμμα ζωής.

Πώς παρέχεται η νοσηλεία

Ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός είναι αυτός που έχει βοηθήσει σημαντικά το έργο της νοσηλείας κατ' οίκον. Ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να κάνει διαφορετική προετοιμασία για τις εξετάσεις που χρειάζεται απ' ό,τι αν πήγαινε σε κάποιο ιατρείο εκτός σπιτιού. Από εκεί και πέρα, βέβαια, η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ανάλογα. «Όπως σε κάθε εσωτερικό ασθενή νοσοκομείου, έτσι και σε κάθε κατ' οίκον νοσηλευόμενο ασθενή επιβάλλεται να παρακολουθούμε μια σειρά από παραμέτρους που αποτελούν κριτήρια για την ομαλή βελτίωση της υγείας του ή μπορεί να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα», σημειώνουν από την εταιρεία «hoMed». Έτσι, οι εξετάσεις αίματος γίνονται με φορητούς αναλυτές, οι οποίοι μετρούν από ουρία και σάκχαρο μέχρι αιματοκρίτη και αέρια αίματος. Επίσης, οι ακτινογραφίες, μέσα σε λίγα λεπτά, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, εκτυπώνονται, γράφονται σε CD ή στέλνονται με e-mail. Σημαντικό ρόλο σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται έχει ο νοσηλευτής, ο οποίος διαχειρίζεται τη φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ο γιατρός, βέβαια, είναι εκείνος που αποφασίζει και προτείνει τι χρειάζεται. Έτσι, εμπλέκεται είτε άμεσα με συχνές επισκέψεις στο σπίτι είτε έμμεσα με την εποπτεία του.

Νοσηλεία για τα παιδιά

Τα καρκινοπαθή παιδιά χρειάζονται φροντίδα, στοργή και, κυρίως, ψυχολογική στήριξη. Η νοσηλεία στο σπίτι, γι' αυτά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται από τη «Φλόγα». «Στόχος μας», λέει η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του συλλόγου «Φλόγα», «είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Η νοσηλεία στο σπίτι περιλαμβάνει τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων, όπως αιμοληψία, περιποίηση καθετήρα Hickman, χορήγηση υποδόριων ενέσεων κ.ά. από ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Α. &Π. Κυριακού».

Από τον Ιούνιο του 2009, οπότε ξεκίνησε σε δοκιμαστική φάση -με το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου « Αγλαΐα Κυριακού »-, και μέχρι το τέλος Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.615 επισκέψεις σε 124 παιδιά, ενώ τα αυτοκίνητα της νοσηλείας διέσχισαν όλες τις περιοχές της Αθήνας. Έως σήμερα έχουν προστεθεί άλλες περίπου 800 επισκέψεις. Τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος αποδεικνύονται σωτήρια για τα παιδιά και τις οικογένειες. Όπως δηλώνει η κ. Τρυφωνίδη, το πρόγραμμα της «Φλόγας» αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών, μειώνει τις ώρες απουσιών από τα σχολεία τους και των γονιών από την εργασία τους. Επίσης, σημαντική είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των παιδιών στα νοσοκομεία, γεγονός που τους προσφέρει ανακούφιση, ηρεμία και ξεκούραση. Εξάλλου, ο μικρότερος κίνδυνος έκθεσης των παιδιών σε μικρόβια στο δρόμο ή στους χώρους αναμονής των νοσοκομείων τα βοηθά να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σταθερά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το πρωτόκολλο θεραπείας.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα

Η νοσηλεία στο σπίτι βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη σωστή φροντίδα από τον γιατρό ή τον νοσηλευτή. Θα μπορούσαμε να πούμε, όμως, ότι πρέπει να στηρίζεται και σε κάποιους κανόνες, οι οποίοι θα βοηθούσαν ακόμα καλύτερα αυτή την υπηρεσία. Η επιστημονική εταιρεία «ΕΛΛΕΚΟΝ» αναφέρει χαρακτηριστικά κάποια δικαιώματα, αλλά και κάποιες υποχρεώσεις που έχει ο ασθενής. Τα πρώτα έχουν άμεση σχέση με την ασφαλή και σωστή αντιμετώπιση του από τους υπευθύνους, οι οποίοι οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια του και να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και προσοχή στις ανάγκες του. Ο ασθενής δηλαδή πρέπει να απολαμβάνει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα όλων των πληροφοριών που συνδέονται με την κατάσταση της υγειονομικής του περίθαλψης. Να είναι πλήρως ενημερωμένος για τη φροντίδα και τη θεραπεία που πρόκειται να του παρασχεθεί, για το πόσο θα κοστίσει και με ποιον τρόπο θα διευθετηθεί η οικονομική εκκρεμότητα. Να συζητά τα οφέλη, τους κινδύνους και το κόστος κατάλληλων εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας καθώς και να πληροφορείται τις διαφορετικές απόψεις που ενδεχομένως να έχουν οι γιατροί του. Να δέχεται ή να αρνείται τη θεραπεία ή τις μεθόδους υγειονομικής περίθαλψης που συνιστώνται και να ενημερώνεται για τις συνέπειες των δράσεων αυτών. Τέλος, να ενημερώνεται εκ των προτέρων για τις μεθόδους φροντίδας. Φυσικά, ο ασθενής που δέχεται μια νοσηλεία κατ' οίκον έχει και ορισμένες υποχρεώσεις, κυρίως για τη διασφάλιση της δικής του υγείας. Έτσι, πρέπει να παραμένει υπό τη φροντίδα ενός γενικού γιατρού ή παθολόγου εκπαιδευμένου στην κατ' οίκον νοσηλεία. Να παρέχει ένα πλήρες και ακριβές ιατρικό ιστορικό. Να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον κατοικίας, στο οποίο θα παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη, και να επιτρέπει όλες τις αναγκαίες αλλαγές στο περιβάλλον αυτό. Να συνεργάζεται με τους γιατρούς και το προσωπικό της υπηρεσίας, καθώς και τους υπολοίπους που συμμετέχουν στην κατ' οίκον φροντίδα του.

Προβλήματα στην εφαρμογή

Μετ' εμποδίων λειτουργεί η κατ' οίκον νοσηλεία στην Ελλάδα. Κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη οργάνωσης, χρηματοδότησης, αλλά, πρωτίστως, νομικού πλαισίου. Η εφαρμογή προγραμμάτων εξωνοσοκομειακής φροντίδας έχει συναντήσει αρκετά προβλήματα, αν και με το νόμο 2071/1992, περί εκσυγχρονισμού και οργάνωσης του συστήματος υγείας, έγινε προσπάθεια να τεθούν οι τις βάσεις λειτουργίας του. Σύμφωνα δε με αυτόν το νόμο (άρθρο 28), οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της θα ρυθμίζονταν από μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας καταγγέλλει, όμως, ότι τα προεδρικά διατάγματα δεν εκδόθηκαν ποτέ. «Η κατ' οίκον νοσηλεία είναι νομοθετικά ατελής», λέει ο πρόεδρος, κ. Δημ. Σκουτέλης. «Δεν υπάρχει καθηκοντολογία των νοσηλευτών έτσι, δεν είναι κοστολογημένες οι νοσηλευτικές πράξεις που γίνονται σε αυτήν και, κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες». Όσοι νοσηλευτές εργάζονται είναι «τυπικά παράνομοι», ενώ τα δημόσια νοσοκομεία που την εφαρμόζουν ασχολούνται κυρίως με δικούς τους ασθενείς, δικαίωμα που τους παρέχεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους. Αίτημα του συλλόγου, εδώ και χρόνια, είναι να καθοριστούν τα καθήκοντα τους, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ορθά και με ασφάλεια αυτή η τόσο σημαντική νοσηλεία.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε

Δημόσια νοσοκομεία

 • Υπηρεσία κατ' οίκον νοσηλείας, Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων τηλ. 210-25.13.345, Δεύθυνση: Χαλκίδος 15-17, 111 43 Άνω Πατήσια.
 • Υπηρεσία νοσηλείας στο σπίτι, νοσοκομείου Μεταξά, τηλ. 210-45.12.648, Δεύθυνση: Μπόταση 51, Πειραιάς.
 • Υπηρεσία κατ' οίκον νοσηλείας, νοσοκομείου Άγιοι Ανάργυροι, τηλ. 210-35.01.443, συστεγάζεται με το Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, 2η στάση Λ. Χασιάς, Αγ. Ανάργυροι.
 • Ομάδα ανακουφιστικής φροντίδας Αρεταίειου νοσοκομείου (ως μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει η Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής - Ίδρυμα Τζένη Καρέζη),  τηλ. 210-77.07.669, Δεύθυνση: Κορινθίας 27, Αμπελόκηποι.

Οργανώσεις εθελοντών

 • «Φλόγα», Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, τηλ. 210-73.85.000, www.floga.org.gr
 • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Η υπηρεσία του για την κατ' οίκον νοσηλεία στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κοργιαλένειο -Μπενάκειο ΕΕΣ στους Αμπελοκήπους (νοσοκομείο Ερυθρού), τηλ. 210-69.26.603, 210-64.14.991
 • Σύλλογος «Νοσηλεία δωρεάν, η Παμμακάριστος», τηλ. 210-21.12.395
 • Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Γαλιλαίο» (από την Ιερά Μητρόπολη της περιοχής), τηλ. 210-66.35.955
 

Ιδιωτικά νοσοκομεία

 • Τμήμα κατ' οίκον νοσηλείας του Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ, τηλ. 1051 και 210-68.67.992, 210-68.01.555, www.hygeia.gr
 • Τμήμα κατ' οίκον νοσηλείας της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, τηλ. 1159 και 2103674213, www.centralclinic.gr

Ιδιωτικές εταιρείες

Υπάρχουν διάφορες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • hoMed, τηλ. 1144 και 210-70.11.500, www.hospitalathome.gr
 • Bioaxis Healthcare Hellas, τηλ. 210-61.00.330, www.bioaxis.eu
 • Zesi κατ' οίκον νοσηλεία, τηλ. 210-75.25.239, www.zesi.gr
 • medi-cal, τηλ. 210 - 6844885 - 7, www.medi-call.gr
 • ellekon, τηλ. 210 6841700, www.ellekon.gr
 • Γιατροί κατ' οίκον, τηλ. 1151, www.1151.gr
 • bestcare,  τηλ. 210 27 23 285, www.bestcare.gr

 

Της Τούσας Ζάππα

 

Popular Medicine

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.