Web
Analytics
Η σπουδαιότητα του οικογενειακού ιατρού στο σύστημα υγείας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η σπουδαιότητα του οικογενειακού ιατρού στο σύστημα υγείας

Απαντά ο κ. Νικόλαος Κονδύλης, Ειδικός Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

 

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θεωρείται καθοριστικός για την επιτυχία ενός συστήματος υγείας και γ'αυτό λειτουργεί με επιτυχία σε πολλές χώρες. Πρόκειται ουσιαστικά για την ειδικότητα γενικής ιατρικής που απαιτεί υψηλό επίπεδο γνώσεων από κάθε επιστήμονα που την ασκεί. Στη χώρα μας οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν πλέον τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος καλείται να γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό τους, γεγονός που οδηγεί και σε μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει σήμερα εκατοντάδες ασθενείς να απευθύνονται πρωτίστως σε έναν ιατρό με την ειδικότητα της γενικής ιατρικής για θέματα υγείας που τους απασχολούν και συζητώντας μαζί του να λάβουν τις σωστές οδηγίες ή κατευθύνσεις για το πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

  - Κύριε Κονδύλη τι ακριβώς σημαίνει οικογενειακός ιατρός;

- Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και τις Νομαρχίες, ο ακριβής όρος για τον οικογενειακό ιατρό, είναι ιατρός γενικής ιατρικής. Τυχαίνει όμως ο κόσμος να συγχέει - και όχι άδικα- αυτό τον τίτλο με τον ιατρό που είτε είναι σε αναμονή ειδικότητας, είτε έχει μείνει χωρίς ειδικότητα σε κάποια επαρχία, κάτι που συνέβαινε παρόλα αυτά παλαιότερα. Το κράτος όμως ήρθε κάποια στιγμή, σχεδόν πυροσβεστικά, να «χρήσει» ως ειδικούς γενικής ιατρικής, κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν συστήθηκε και ξεκίνησε να δουλεύει το επιστημονικό μας όργανο, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, δίνοντας δομή και διάρκεια εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη ειδικότητα, όπως επίσης και κατεύθυνση ως προς τα γνωστικά αντικείμενα. Άρα ανακεφαλαιώνοντας ο γενικός ιατρός αποτελεί μία «φιγούρα» ιατρού που φέρνει στην Ελλάδα ένα θεσμό, ιδιαίτερα δοκιμασμένο για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και μάλιστα τόσο χρήσιμος ώστε να μη μπορεί ο ασθενής να δει γιατρό άλλης ειδικότητας αν πρώτα δεν περάσει από τον οικογενειακό του γιατρό.

Πρόκειται για μία ειδικότητα αυτούσια, πρωτοβάθμιας φροντίδας, που έλειπε από την Ελλάδα, με σκοπό να αποσυμφορήσει το νοσοκομειακό σύστημα. Η δουλειά του είναι να θεραπεύσει τον ασθενή χωρίς αυτός να χρειαστεί να κατευθυνθεί στο Νοσοκομείο ή εάν ξεφεύγει από τις δικές του δυνατότητες το ζήτημα αντιμετώπισης του ασθενούς, στοχευμένα να τον παραπέμψει στις κατάλληλες ειδικότητες.

- Λειτουργεί με δικό του ιατρείο και επισκέψεις στο σπίτι;

- Η φιγούρα αρχικά φτιάχτηκε για να στελεχώσει κυρίως τα κέντρα υγείας ή τα αγροτικά ιατρεία, δυστυχώς όμως τα κίνητρα που δίνει το κράτος για έναν γιατρό προκειμένου να «απαρνηθεί» τον τόπο του και να εργαστεί κάπου αλλού, είναι πενιχρά. Πλέον μπορούμε να έχουμε το δικό μας ιατρείο ενώ παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τους ασθενείς μας και κατ'οίκον.

Τι ακριβώς κάνει ένας οικογενειακός ιατρός;

Οτιδήποτε μπορεί να κάνει κάθε άλλη ειδικότητα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Και για να μη παρεξηγηθώ, πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν σημαίνει πρόχειρο επίπεδο αλλά αμιγώς πρωτοβάθμιο επίπεδο. Δηλαδή εγώ δεν θα κάνω ποτέ σαφηνεκτομή σε ένα ασθενή, αλλά μπορώ από την όψη των ποδιών του, την κλινική εξέταση και ίσως με ένα ντόμπλερ φορητό που έχω στο ιατρείο μου να καταλάβω αν το άτομο αυτό έχει φλεβική ανεπάρκεια.

Από εκεί και πέρα ή θα ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δώσω ή θα τον παραπέμψω σε έναν ικανό αγγειολόγο. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον τρόπο που λειτουργεί ένας οικογενειακός ιατρός, είναι ότι γνωρίζει το ιστορικό. Προσωπικά τον ασθενή μου τον «ξεψαχνίζω» πριν του δώσω μία θεραπεία ή κατεύθυνση και στην περίπτωση που αποφασίσω να κινήσω τα νήματα της θεραπείας συνυπολογίζω παράγοντες που κάποιοι άλλοι γιατροί τους ξεχνάνε. Δηλαδή ένας ορθοπεδικός θα ασχοληθεί με την οστεοαρθρίτιδα και καθόλου με κάποιο παλιό έλκος του ασθενούς (παράδειγμα) με αποτέλεσμα τα αντιφλεγμονώδη που θα του χορηγήσει ενδεχομένως να του προκαλέσουν γαστρίτιδα.

- Ο κόσμος έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα του οικογενειακού γιατρού;

- Σαν ειδικότητα ακόμα δεν είναι γνωστή και δεν φταίει μόνο το κράτος αφού υπάρχουν θιγόμενα συμφέροντα. Αυτό λοιπόν είναι μία παράμετρος που «θολώνει τα νερά». Από την άλλη πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε «δεν είστε κάπως μεγάλος για να παίρνετε ειδικότητα;». Όταν ο ασθενής έρθει σε επαφή με ένα σωστό, επαγγελματία, οικογενειακό ιατρό, καταργείται μεταξύ τους η πελατειακή σχέση. Αυτό που έχω βιώσει με ανθρώπους που επισκέπτονται το ιατρείο μου, είναι ότι όχι απλά δεν αλλάζουν ιατρό αλλά και στους δικούς τους ανθρώπους, τους βγαίνει σχεδόν αυτόματα το ονοματεπώνυμο μου. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ένας οικογενειακός γιατρός βλέπει τον ασθενή στα μάτια και δεν τον αντιμετωπίζει σαν βιβλιάριο υγείας ή αριθμό μητρώου. Πιστεύω πως όταν ένας ιατρός αποφασίσει να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπηρετώντας την σωστά, γίνεται πολύ χρήσιμος στην κοινότητα και η κοινότητα έχει τρόπο να αντιλαμβάνεται το καλό αφού έχει ενημέρωση και μέτρα σύγκρισης.

- Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έχει απήχηση στην Ελλάδα;

- Φιγούρα οικογενειακού γιατρού με την ακριβή έννοια του όρου έχει εντάξει το ΙΚΑ στους κόλπους του προβλέποντας για κάποιες περιοχές τη λειτουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνουν σε κάθε οικογενειακό ιατρό ένα συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων για τους οποίους αποτελεί τον πρώτο γιατρό αναφοράς. Ο θεσμός δουλεύει πολύ καλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι ιδιαίτερα προνομιούχοι αφού ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μην βρεθείς σε ένα χώρο με άλλα 250 άτομα και να περιμένεις σε ουρά προκειμένου να εξυπηρετηθείς για μία απλή συνταγογραφία.

- Στον ιατρικό κόσμο προτιμούν τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

- Θα σας απαντήσω μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Η πρώτη μου επιλογή ειδικότητας ήταν η πλαστική χειρουργική ενώ ως δεύτερη είχα επιλέξει τη ψυχιατρική. Την ειδικότητα του οικογενειακού ιατρού τη δήλωσα κατόπιν πιέσεων γιατί ειλικρινά δεν ήξερα τι είναι. Δεν σας κρύβω ότι ξεκινώντας τη συγκεκριμένη ειδικότητα, ο πόλεμος που δέχεσαι από τους άλλους ειδικούς είναι μεγάλος.

Ήμουν για ένα τετράμηνο με το ένα πόδι μέσα στην ειδικότητα και με το άλλο έξω, πραγματικά ήθελα να την αλλάξω. Περνώντας όμως το πρώτο τετράμηνο διαπίστωσα τις προοπτικές που είχα και έτσι όχι μόνο δεν την άλλαξα αλλά και χαίρομαι πολύ που την υπηρετώ. Αν μάλιστα ασκήσεις την ειδικότητα μέσα σε κλινικές και όχι στο κυλικείο του νοσοκομείου, αντιλαμβάνεσαι ότι το φάσμα των υπηρεσιών που μπορείς να προσφέρεις είναι τεράστιο.

Πλέον υπάρχει ρεύμα, αρκεί να σας πω ότι η αναμονή για την ειδικότητα έχει φθάσει τα 4,5χρόνια. Αυτό λέει πολλά ως προς τον ρυθμό προσέλευσης νέων συναδέλφων στους κόλπους της ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος δείχνει ότι η ειδικότητα ωριμάζει και μέσα στο μυαλό του περιθαλπόμενου κόσμου.

- Πολλοί είναι εκείνοι που συγχέουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα με εκείνη του παθολόγου.

- Πράγματι ισχύει αυτό που λέτε. Δεν αρνούμαστε φυσικά τους παθολόγους, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στη κοινότητα, μόνο που είναι πολύ εξειδικευμένοι σ'αυτό που κάνουν. Όμως ούτε νομικά είναι κατοχυρωμένοι να έχουν το φάσμα παροχής υπηρεσιών συνταγογραφίας και εγγραφής εξετάσεων ενός οικογενειακού γιατρού, ούτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν για παράδειγμα τη ψυχοσύνθεση του ασθενούς. Είναι οι γιατροί που έχουν την πρωτοκαθεδρία, τουλάχιστον όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στη ρύθμιση της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη ή των λιπιδίων. Μπορούμε να πούμε όμως ότι θέλουμε να ήμαστε συνεπικουρικοί και με κοινό στόχο την ποιότητα υγείας του ασθενούς.

 
 
Νικόλαος Κονδύλης
Ειδικός Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.