Web
Analytics
Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma

03 Αυγ 2017
Η πρώτη παρουσίαση δεδομένων για την αποτελεσματικότητα από τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma καταδεικνύει αντινεοπλασματική δράση σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο
 
 
Πάνω από τους μισούς ασθενείς (55%) εμφάνισαν ενδοκράνια αντικειμενική
ανταπόκριση και 21% πέτυχαν πλήρη ενδοκράνια ανταπόκριση
 
 
 
 
Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια από τη μελέτη CheckMate -204, την πρώτη Φάσης 2 μελέτη που αξιολογεί το nivolumab σε συνδυασμό με το ipilimumab ως πιθανή θεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα και μεταστάσεις στον εγκέφαλο. Το κύριο καταληκτικό σημείο του ενδοκράνιου (IC) ποσοστού κλινικού οφέλους (CBR), που ορίστηκε ως πλήρης ανταπόκριση συν μερική ανταπόκριση συν σταθερή νόσος ≥ 6 μήνες, ήταν 60% (95% CI: 48 έως 71) στη διάμεση παρακολούθηση των 9,2 μηνών στους 75 ασθενείς που αξιολογήθηκαν. Τα δεδομένα αυτά  για το Μελάνωμα/τους Καρκίνους του Δέρματος στο Arie Crown Theater στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για το 2017.
 
«Πάνω από 60 τοις εκατό των ασθενών με μελάνωμα σταδίου IV αναπτύσσουν τελικά εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίες αποτελούν μείζονα αιτία ασθένειας και θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς», είπε ο Hussein Tawbi, M.D., PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας για το Μελάνωμα, MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Τα αποτελέσματα αυτά από τη μελέτη CheckMate -204 είναι τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα από τη διερεύνηση ενός συνδυασμού ανοσο-ογκολογικών παραγόντων για τη θεραπεία ασθενών με μη αντιμετωπισθείσες εγκεφαλικές μεταστάσεις από μελάνωμα. Η χρήση συστηματικής θεραπείας εκ των προτέρων είναι μια νέα προσέγγιση σε αυτόν τον πληθυσμό, στον οποίον η ακτινοθεραπεία αποτελεί τον κανόνα».
 
Πλήρης IC ανταπόκριση επιτεύχθηκε από 21% (n=16) των ασθενών, 33% (n=25) είχαν μερική ανταπόκριση και 5% (n=4) εμφάνισαν σταθερή νόσο. Το ποσοστό IC αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) ήταν 55% (95% CI: 43 έως 66) με προφίλ ασφάλειας που ήταν σε συμφωνία με τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν για ασθενείς με μελάνωμα χωρίς εγκεφαλικές μεταστάσεις. Ανεπιθύμητες ενέργειες (AE) βαθμού 3/4  που σχετίζονται με τη θεραπεία παρουσιάστηκαν σε 52% των ασθενών (n=39), με το 8% (n=6) να είναι νευρολογικής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαλγίας. Τρεις θάνατοι σχετιζόμενοι με τη θεραπεία αναφέρθηκαν ως καρδιογενές σοκ, IC αιμορραγία και εξέλιξη κακοήθους νεοπλάσματος.
 
«Η μελέτη CheckMate -204 είναι σημαντική επειδή η έρευνα των θεραπειών για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα με εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι κάπως περιορισμένη. Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι ασθενείς αποκλείονταν από τις κλινικές μελέτες», δήλωσε η Vicki Goodman, M.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα του Μελανώματος και των Καρκίνων του Ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb. «Τα δεδομένα αυτά προσθέτουν επιστημονική γνώση σχετικά με το Nivolumab  και το Ipilimumab και υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για διερεύνηση των πιθανών οφελών αυτού του συνδυασμού σε ποικίλες ομάδες ασθενών».
 
Η CheckMate -204 είναι μία Φάσης 2, ανοιχτή μελέτη σε 75 ασθενείς με μελάνωμα που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μία ή περισσότερες ασυμπτωματικές εγκεφαλικές μεταστάσεις των 0,5 έως 3,0 cm. Η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας με Nivolumab  σε συνδυασμό με Ipilimumab, ακολουθούμενη από μονοθεραπεία με Nivolumab . Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν το IC CBR. Στους δευτερεύοντες στόχους περιλαμβάνονταν η συνολική επιβίωση, το εξωκράνιο CBR και η ασφάλεια.
 
Οι ασθενείς που εντάχθηκαν έλαβαν θεραπεία με Nivolumab  1 mg/kg σε συνδυασμό με Ipilimumab 3 mg/kg κάθε τρεις εβδομάδες για τέσσερις δόσεις, ακολουθούμενη από θεραπεία με Nivolumab  3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες έως ότου παρουσιαστεί εξέλιξη της νόσου ή τοξικότητα. Οι ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρές AE στη διάρκεια της θεραπείας με το συνδυασμό μπορούσαν να λάβουν μονοθεραπεία με Nivolumab  μετά την υποχώρηση της τοξικότητας, ενώ επιτρεπόταν στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για τους ασθενείς που εμφάνισαν περιορισμένης έκτασης εγκεφαλική εξέλιξη εφόσον παρέμενε μία αξιολογήσιμη εγκεφαλική μετάσταση. Ο διάμεσος αριθμός δόσεων του συνδυασμού ήταν τρεις (εύρος 1 έως 4), ενώ 28 ασθενείς (37%) έλαβαν τέσσερις δόσεις  εφόδου του συνδυασμού και 42 ασθενείς (56%) ξεκίνησαν θεραπεία συντήρησης με Nivolumab  (διάμεση τιμή 12 δόσεις, εύρος 1 έως 36).
 
 
 
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.