Web
Analytics
Φτιάξτε το Οικογενειακό Δέντρο της Υγείας σας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φτιάξτε το Οικογενειακό Δέντρο της Υγείας σας

Aπό: The Johns Hopkins Medical Letter

 

Το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τη διατήρηση της καλής σας υγείας. Ουσιαστικά βοηθά τον γιατρό σας να αξιολογήσει πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο που διατρέχετε από διάφορες παθήσεις. Εάν όμως λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι περισσότεροι Αμερικανοί, τότε πιθανώς δεν έχετε εκμεταλλευτεί αυτό το «εργαλείο», το οποίο εντοπίζει συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις που υπάρχουν στον παρελθόν της οικογένειάς σας και ενδέχεται μελλοντικά να απειλήσουν κι εσάς.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι, εάν και το 96% των Αμερικανών αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν καλά το ιστορικό της υγείας της οικογένειάς τους, εν τούτοις μόνο το 1/3 έχουν προσπαθήσει να συλλέξουν πληροφορίες γι' αυτό. Ιδού, λοιπόν, μερικές πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα ιστορικό τόσο βοηθητικό!

«Ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό μας επιτρέπει να έχουμε μία αίσθηση σχετικά με το ποιες ασθένειες υπάρχουν σε μία οικογένειας – και αποτελεί το ελάχιστα δαπανηρό και περισσότερο ισχυρό γενετικό τεστ ελέγχου το οποίο έχουμε στα χέρια μας», μας λέει ο Howard P. Levy, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής κλινικής Γενικής Παθολογίας στο Johns Hopkins στο Maryland. Η δημιουργία ενός οικογενειακού δένδρου υγείας δεν είναι χρήσιμη μόνο για σας, αλλά μπορεί επίσης να ωφεληθούν απ' αυτό τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Μαθαίνοντας ποιος από την οικογένειά σας είχε ασθένειες, όπως διαβήτη, κατάθλιψη και καρδιοπάθεια, μπορείτε να πληροφορηθείτε εσείς αλλά και οι αγαπημένοι σας εάν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο. Και από τη στιγμή που δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, μπορείτε μετά βεβαιότητας να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, υιοθετώντας έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και κάνοντας τακτικά διαγνωστικές εξετάσεις (όπως έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου). Έτσι μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων «οικογενειακών» ασθενειών.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός του γενετικού κινδύνου για μια ασθένεια δεν είναι ο μόνος λόγος για να συλλέξει κάποιος πληροφορίες για την οικογένειά του και να τις μοιραστεί με τον γιατρό του. «Οι συμπεριφορές υγείας, όπως ο τρόπος διατροφής, η άσκηση ακόμη και η περιβαλλοντική έκθεση, όλα μπορεί να συμπεριληφθούν στο οικογενειακό ιστορικό υγείας», λέει η Dr. Levy. Για παράδειγμα, μερικές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, μπορεί να περνούν από γενιά σε γενιά. Μελετώντας αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες, μπορείτε να τις αλλάξετε ή να τις αποφύγετε.

Από πού να αρχίσετε

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας έναν κατάλογο με τα ονόματα των συγγενών σας με τους οποίους θα συζητήσετε. Γονείς, αδέλφια, αδελφές και στη συνέχεια οι παππούδες σας είναι τα πιο σημαντικά άτομα για να πληροφορηθείτε ό,τι χρειάζεται για το οικογενειακό ιατρικό σας ιστορικό. Καλό είναι επίσης να συλλέξετε πληροφορίες από τους εξ αίματος θείους, ανιψιές, ανιψιούς, πρώτα ξαδέλφια, εξ αγχιστείας αδέλφια και αδελφές και μακρινούς θείους και θείες. Με όσο περισσότερους μιλήσετε, τόσο το καλύτερο, καθώς τα πρότυπα των ασθενειών είναι πιο εμφανή στις μεγαλύτερες ομάδες.

Αναζητήστε τον σωστό χρόνο για να συναντηθείτε μαζί τους και να συνδυάσετε πληροφορίες που θα συλλέξετε. Οποιαδήποτε οικογενειακή ή θρησκευτική γιορτή, όπου θα συγκεντρωθείτε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική. Αρχίστε τη συζήτησή σας εξηγώντας ότι το ιστορικό υγείας της οικογένειας μπορεί να σώσει ζωές. Σεβαστείτε τα συναισθήματα των συγγενών σας. Κάποιοι ίσως να μην επιθυμούν να μοιραστούν μαζί σας ορισμένα περιστατικά της υγείας τους. Μην τους πιέσετε. Φροντίστε, πάντως, να ξεκινήσετε την όποια συζήτηση προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με χαρτί και μολύβι ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μαγνητόφωνο.

Τι να ψάξετε περισσότερο

Εκτός από το να καταγράψετε οποιεσδήποτε σημαντικές ασθένειες, αναζητήστε πληροφορίες και για ασυνήθιστα συμβάντα ή χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα:

 • Ασθένειες οι οποίες εμφανίστηκαν σε αρκετά μικρότερη ηλικία απ' ό,τι αναμένονταν (όπως όταν ένας άντρας αναπτύσσει καρκίνο του προστάτη στα 40 χρόνια του).
 • Την ίδια ασθένεια η οποία εμφανίζεται σε έναν ή περισσότερους στενούς συγγενείς.
 • Ασθένειες οι οποίες γενικά δεν συμβαίνουν σε συγκεκριμένο φύλο (όπως καρκίνο του μαστού σε αντρικό μέλος της οικογένειας).
 • Ένας συνδυασμός πιθανών σχετικών ασθενειών που εμφανίστηκαν στην οικογένειά σας (όπως καρκίνος του μαστού και ωοθηκών ή διαβήτης και καρδιοπάθεια).

Όλα αποτελούν σημαντικές πληροφορίες. Ορισμένα θέματα υγείας ενδεχομένως να εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μέλη μιας οικογένειας πέρα από την ηλικία ων 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας, της χαμηλής πυκνότητας των οστών, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της άνοιας.

Λάβετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Για παράδειγμα, εάν η θεία σας έχει καρκίνο στο στομάχι ή ο πατέρας σας είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, προσπαθήστε να μάθετε την ακριβή διάγνωση. Ήταν καρκίνος του παχέος εντέρου, παγκρεατικός ή γαστρικός καρκίνος; Κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή;

Όταν θα έχετε λάβει ένα ικανοποιητικό μέρος των πληροφοριών που χρειάζεστε, επισκεφθείτε τον γιατρό και δείξτε του το ιστορικό της οικογένειάς σας. Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Υγείας προσφέρει κι ένα βοηθητικό και ασφαλές ηλεκτρονικό εργαλείο που ονομάζεται «Πορτρέτο Υγείας της Οικογένειάς μου» - www.familyhistory.hhs.gov.

Μπορείτε να το εκτυπώσετε για τον γιατρό καθώς και να το μοιραστείτε με άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τυχόν κινδύνους που απειλούν την υγεία σας και θα σας συστήσει κατάλληλες στρατηγικές για να τους αποφύγετε. Για παράδειγμα σ' εκείνους οι οποίοι έχουν έναν συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου, ο Dr. Levy συνιστά να υποβάλλονται νωρίτερα και πιο συχνά σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και να ακολουθήσουν μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά. Θυμηθείτε ότι η υγεία των συγγενών – και η δική σας – μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε το ιατρικό ιστορικό μιας οικογένειας να μην αποτελεί ποτέ ένα συμπληρωμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Διατηρήστε, λοιπόν, το ιστορικό της υγείας σας συμπληρωμένο με νέα στοιχεία και ενημερώνετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε μεταβολή.

Τι να ρωτήσετε τους συγγενείς σας

 • Πάσχετε από κάποια χρόνια κατάσταση (όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή πίεση του αίματος);
 • Είχατε ποτέ ταλαιπωρηθεί από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως καρκίνος ή εγκεφαλικό επεισόδιο;
 • Πόσων ετών ήσαστε όταν αναπτύξατε αυτές τις χρόνιες καταστάσεις ή ασθένειες;
 • Είχατε εσείς και ο σύντροφός σας οποιοδήποτε πρόβλημα στην αναπαραγωγή, όπως δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης ή αποβολές ή απόκτηση παιδιού με γενετική ανωμαλία;
 • Τι φάρμακα λαμβάνετε; (Μερικά άτομα πιθανώς δεν γνωρίζουν τα ειδικά προβλήματα μιας χρόνιας κατάστασης, αλλά μπορεί να γνωρίζουν ποια φάρμακα λαμβάνουν γι' αυτά).
 • Είχε κάποιος από την οικογένεια αναπτυξιακές ή μαθησιακές αδυναμίες;
 • Ποιες ασθένειες είχαν οι μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς σας; Από τι απεβίωσαν; Ποια ηλικία είχαν όταν απεβίωσαν;
 
 
Popular Medicine
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.