Web
Analytics
Φαρμακείο διακοπών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φαρμακείο διακοπών

Γράφει: Καφίρη Ειρήνη, Φαρμακοποιός

 

Καλοκαίρι ενόψει και οι διακοπές βρίσκονται συνεχώς στο μυαλό μας... Για κάποιους τυχερούς ξεκινούν τώρα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει ν' αρκεστούμε στις ολιγοήμερες εξορμήσεις κυρίως του Σαββατοκύριακου μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ημέρα της έναρξης των διακοπών. Χρήσιμο θα είναι, μαζί με τα τόσα πράγματα που συνήθως κουβαλάμε μαζί μας «για ασφάλεια», να καταρτίσουμε και ένα μικρό φαρμακείο για τις «πρώτες βοήθειες» σε περιπτώσεις ανεπιθύμητων αλλά απλών συμβάντων που μπορούν να συμβούν στην περίοδο των διακοπών. Είτε επιλέξουμε βουνό, λοιπόν, είτε θάλασσα, και κυρίως στην περίπτωση που έχουμε μικρά παιδιά, καλό είναι να έχουμε μαζί μας έστω και μερικά από τα παρακάτω, με την ευχή να είναι «αχρείαστα».

 • ΒΑΜΒΑΚΙ
 • ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ: Αναγκαίο Για την εξασφάλιση της αντισηψίας αιτης καθαρότητας του δέρματος ενώ για ευκολία στη μεταφορά, κυκλοφορούν και έτοιμα μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα.
 • ΟΞΥΖΕΝΕ: Αντιδρά με τις πρωτεΐνες του δέρματος στα σημεία των πληγών και εκλύει οξυγόνο, καταστρέφοντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς που πιθανόν να επιμολύνουν τα δερματικά τραύματα.
 • ΚΟΚΚΙΝΟ ΙΩΔΙΟ: Το ιώδιο έχει ισχυρή αντισηπτική δράση και είναι και αυτό αναγκαίο προκειμένου ν' αποφύγουμε τη μόλυνση του τραύματος.
 • ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ:  Για την ασφαλή κάλυψη εκτεταμένων τραυμάτων, εγκαυμάτων κ.ά., ενώ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γία ασφαλή πλύση των τραυμάτων όταν τις βρέξουμε για παράδειγμα με ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟ
 • ΤΡΑΥΜΑΠΛΑΣΤ (ΤΣΙΡΟΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΣ): Για την κάλυψη μικρότερης έκτασης τραυμάτων, αφού προηγουμένως τα τραύματα έχουν επιμελώς καθαριστεί. Να σημειώσουμε ότι καλό θα είναι τα μικρά τραύματα να μην καλύπτονται συνεχώς προκειμένου να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά υγρασίας και σε επαφή με τον αέρα για να επουλωθούν συντομότερα. Άλλωστε, η θάλασσα και ο ήλιος (σε περιορισμένη και προσεκτική έκθεση) επιταχύνουν την αποτελεσματικότερη ίαση των τραυμάτων.
 • ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ: Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές όπως σπρέι για επάλειψη ή τσιρότα, προτιμήστε δε τα πλέον ακίνδυνα, φυσικά προϊόντα που περιέχουν αιθέριο έλαιο κιτρονέλλας, που απωθεί φυσικά τα κουνούπια. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη των τσιμπημάτων, αφού οι μελέτες προειδοποιούν για έλευση κουνουπιών που μεταφέρουν "ξεχασμένες" και πρωτόγνωρες για τη χώρα μας νόσους.
 • ΑΜΜΩΝΙΑ:  Κυκλοφορεί σε μορφή stick για εύκολη επάλειψη σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα όπως κουνούπια, μέλισσες, σφήγκες, αλλά και για τσιμπήματα από τσούχτρες και μέδουσες. Σε περίπτωση τσιμπήματος μετά από την εξασφάλιση της αντισηψίας και αν δεν έχετε στη διάθεση σας αμμωνία, χρήσιμοποιήστε χυμό λεμονιού.
 • ΚΡΕΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ: Για σοβαρότερες περιπτώσεις ερεθισμών από τσιμπήματα ή αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις προκειμένου να κατασταλεί το σύμπτωμα. Για πιο φυσικό τρόπο καταστολής των ερεθισμών, χρησιμοποιήστε κάπιοιο ειδικό τζελ ή ειδική κρέμα. Σε υπόνοια ταυτόχρονης επιμόλυνσης , κύκλοφορούν στο εμπόριο σκευάσματα κρεμών που εκτός από κορτιζόνη έχουν και αντιβιοτική δράση.
 • ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΣΕ ΕΝΕΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ: Μόνο για ειδικές περιπτώσεις διαγνωσμένα αλλεργικών ατόμων (για παράδειγμα σε τσίμπημα μέλισσας) προκειμένου να αποφύγουμε το αλλεργικό σοκ. Βασική προϋπόθεση είναι η ένεση να εκτελεστεί από κάποιο άτομο που γνωρίζει τον τρόπο χορήγησης ενέσιμων σκευασμάτων ενδομυϊκά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να καταφύγουμε άμεσα σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
 • ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥΣ: Για μερική σταθεροποίηση των άκρων σε περίπτωση ελαφρών κακώσεων, όπως στραμπουλήγματα.
 • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ: Σε περιπτώσεις ελαφρών κακώσεων, η απλή επάλειψη κάποιας αντιφλεγμονώδους αναλγητικής αλοιφής μπορεί ν' ανακουφίσει μερικώς από τον πόνο. Το ΛΑΔΙ (ή αλοιφή) ΑΡΝΙΚΑΣ μπορεί να επιφέρει αντίστοιχα αποτελέσματα για τους λάτρεις των φυτικών σκευασμάτων.
 • ΚΟΛΛΥΡΙΟ:  Για περιπτώσεις ξηροφθαλμιών ή ερεθισμών και κνησμού, επιλέξτε ένα απλό κολλύριο που θα διατηρήσει την υγρασία του ματιού και θα ανακουφίσει από απλές περιπτώσεις ήπιων ερεθισμών.
 • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ  (για από του στόματος χρήση): Αν και η χρήση αντιβιοτικών απαιτεί φυσιολογικά εξονυχιστική εξέταση (κλινική και μικροβιολογική) προκειμένου να καταλήξει ο γιατρός στο κατάλληλο αντιβιοτικό στην περίπτωση που η πάθηση χρίζει τέτοιας θεραπείας, πάρτε μαζί σας ένα κοινό αντιβιοτικό ευρέως φάσματος την πιθανότητα που δεν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας και ο πυρετός επιμένει αν και χορηγούνται αντιπυρετικά για τουλάχιστον τρεις μέρες.
 • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ: Πιθανό να χρειαστείτε κάποιο αναλγητικό για από του στόματος χρήση. Κυκλοφορούν σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές (όπως χάπια ή σιρόπια) για την καταστολή πόνων ή την εμφάνιση πυρετού, κυρίως στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά.
 
Καφίρη Ειρήνη
Φαρμακοποιός
 
 
Σύμβουλος Υγείας

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.