Web
Analytics
10 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αφήσετε το τιμόνι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αφήσετε το τιμόνι

The Johns Hopkins Medical Letter

 

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι ασφαλείς στο δρόμο. Οι στατιστικές, μάλιστα, δείχνουν ότι στους μεγαλύτερα ηλικίας αυτοκινητιστές συμβαίνουν λιγότερα ατυχήματα ανά οδηγό από τον εθνικό μέσο όρο. Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν είναι λίγες οι αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας οι οποίες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του ατόμου στην οδήγηση.

Οδηγοί «μιας κάποιας ηλικίας»: Πότε πρέπει να αφήσουν το τιμόνι;

Η απάντηση για το πότε ένας ηλικιωμένος πρέπει να σταματήσει να οδηγεί, γιατί έχει χάσει την ικανότητα του, δεν είναι ξεκάθαρη. Η οδήγηση συμβολίζει την ανεξαρτησία, την ελεύθερη κίνηση και επιτρέπει στους ηλικιωμένους να παραμείνουν δραστήριοι και κοινωνικοποιημένοι, αν και πολλοί από αυτούς ταλανίζονται από διάφορα προβλήματα (μειωμένα αντανακλαστικά, ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια κ.ά.). Η άρνηση τους, λοιπόν, να παραδώσουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου είναι έως ένα βαθμό κατανοητή. Όταν όμως πρόκειται για περιπτώσεις άνοιας, τότε η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, ακόμη και επικίνδυνη. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, διαπίστωσε ότι το 76% των ατόμων με ήπια μορφή της πάθησης περνούν με επιτυχία τις δοκιμασίες οδήγησης και μπορούν επίσης να οδηγήσουν σωστά στο δρόμο. Όμως, θεωρείται ότι όλοι όσοι υποφέρουν από άνοια θα πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα η μνήμη, η αίσθηση του χώρου και οι γνωστικές λειτουργίες να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Νωρίς φέτος, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας εξέδωσε νέες οδηγίες που έχουν στόχο να προσδιορίσουν το πότε θα πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Στις επόμενες παραγράφους θα βρείτε περισσότερες οδηγίες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν.

Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών

Οι φροντιστές των ασθενών βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή άμυνας, καθώς είναι αυτοί που εντοπίζουν και ανακοινώνουν πρώτοι ότι ένα άτομο με άνοια οδηγεί επικίνδυνα. Οι γιατροί, από τη μεριά τους, πρέπει να ακούν όσα έχουν να τους πουν οι φροντιστές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. «Οι φροντιστές πολύ συχνά αποδεικνύεται ότι έχουν δίκιο όταν ανακοινώνουν ότι ένας ασθενής με άνοια οδηγεί επικίνδυνα», δηλώνει ο Peter Rabins, ιατρός, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins και μέλος της επιτροπής «Υγεία μετά τα 50». «Τα άτομα αυτά είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση των ικανοτήτων οδήγησης του ασθενούς, ενδεχομένως καλύτερα και από αυτόν. Τα άτομα που υποφέρουν από άνοια ενδέχεται να μην μπορούν να ομολογήσουν ότι έχει μειωθεί η ικανότητα οδήγησης τους ή μπορεί να είναι απρόθυμα να το παραδεχτούν».

Μελέτη του 2005 σε ασθενείς που βρίσκονταν σε ήπιο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, δημοσιευμένη στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, διαπίστωσε ότι το 94% των συμμετεχόντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ασφαλείς οδηγούς, αν και στην πραγματικότητα μόνο το 41 % πέρασαν με επιτυχία τη σχετική δοκιμασία οδήγησης. Σε άλλη μελέτη ασθενών με ήπια συμπτώματα της νόσου, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι ασθενείς που απέτυχαν στη δοκιμασία οδήγησης στο δρόμο θεωρούσαν τους εαυτούς τους ασφαλείς οδηγούς. Οταν υφίσταται λόγος ανησυχίας, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τον ασθενή με άνοια, για να διαπιστώσει την εξέλιξη της ασθένειας του. Ο γιατρός θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητα που έχει ο ασθενής να αντιδρά σωστά σε διάφορα οπτικά ερεθίσματα, όπως εμφάνιση άλλου αυτοκινήτου, στύλου, σήματος stop κ.λπ. Ωστόσο, η πλέον αξιόπιστη μέτρηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας ενός ασθενούς με άνοια να οδηγεί είναι απλώς η δοκιμασία οδήγησης στο δρόμο. Αν ο γιατρός έχει αμφιβολίες για την ικανότητα του ασθενούς, μπορεί να βγει μαζί του με το αυτοκίνητο, σύμφωνα πάντα με τον Dr. Rabins.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, υπάλληλοι εξουσιοδοτημένοι από το κράτος δοκιμάζουν τις ικανότητες όλων των ηλικιωμένων οδηγών προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης τους. Σε κάποιες πολιτείες, επίσης, εκπαιδευμένοι εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν την ικανότητα οδήγησης των ασθενών με άνοια, ενώ σε άλλες πειραματίζονται ακόμη και με εξομοιωτές οδήγησης, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο οδήγησης κάτω από επικίνδυνες καταστάσεις.

Τέλος, σε μερικές πολιτείες οι απόψεις των γιατρών διαφέρουν ως προς τον προσδιορισμό τού ποιος οδηγός έχει σοβαρή άνοια και δεν μπορεί να οδηγήσει. Στην πολιτεία της Maryland, οι γιατροί δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο. Μπορεί να προτείνουν να γίνει μια δοκιμασία οδήγησης στο δρόμο, αλλά δεν μπορούν να κοινοποιήσουν τη νοητική ικανότητα του ασθενούς προς τις αρμόδιες Αρχές. Η Καλιφόρνια, από την άλλη πλευρά, απαιτεί από τους γιατρούς να κοινοποιούν τα ονόματα των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Συχνά, επιβάλλοντας σε ένα άτομο με άνοια την απόφαση να μην οδηγεί, είναι σαν να αφήνεις την τύχη του στα χέρια της οικογένειας ή των φροντιστών του. Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να ξεχάσουν ότι δεν πρέπει να οδηγούν ή να μη συμφωνούν με την αξιολόγηση ότι είναι ακατάλληλοι οδηγοί. Αν και είναι ένα ζήτημα πολύ δύσκολο στην προσέγγιση του, όσο πιο νωρίς γίνονται οι συζητήσεις με τον ασθενή σχετικά με την οδήγηση και βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς του, τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει η μετάβαση από τον έναν τρόπο ζωής στον άλλο.

Ενημερωθείτε για τις συνέπειες

Στην Ελλάδα, ζητήστε πληροφορίες για το Αλτσχάιμερ από τις εταιρείες που λειτουργούν για τη νόσο. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικά σωματεία τα οποία προσφέρουν δωρεάν ενημέρωση στους ασθενείς και τους συγγενείς τους: για τα Κέντρα Ημέρας που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ιατρεία Μνήμης στα νοσοκομεία αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν στους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της νόσου. Ενδεικτικά:

 • Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τηλ. 210-70.13.271, http://www.alzheimerathens.gr
 • Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- όπου λειτουργεί και γραμμή βοήθειας: 2310-909.000, 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι κάποιος οικείος σας δεν έχει πια τις δεξιότητες που απαιτούνται στην οδήγηση; Απλώς παρατηρήστε αν παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια. Αν ναι, τότε είναι καιρός να συζητήσετε μαζί του σοβαρά, αλλά και να ενημερώσετε τον γιατρό του:

 • Σταματά μέσα στην κυκλοφορία χωρίς λόγο ή αγνοεί τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Δεν ανάβει φλας ή ανάβει για λάθος κατεύθυνση.
 • Πατά τη διαχωριστική λωρίδα ή οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα.
 • Χάνεται, αν και ο δρόμος είναι γνωστός.
 • Παρκάρει με λάθος τρόπο.
 • Δυσκολεύεται να δει τους πεζούς και τα άλλα οχήματα.
 • Δυσκολεύεται να στρίψει ή να κάνει προσπέραση.
 • Νυστάζει ή μπορεί να τον πάρει ο ύπνος ενώ οδηγεί.
 • Δεν έχει πια καλή κρίση.
 • Παθαίνει μικροατυχήματα ή γλιτώνει «παρά τρίχα».


Περιοδικό K-Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.