Ακράτεια ούρων στις γυναίκες - Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ακράτεια ούρων ορίζεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μιλώντας για γυναικεία ακράτεια ούρων αναφερόμαστε σε ένα σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με κάποια ασθένεια. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία συγκράτησης ούρων, με αποτέλεσμα να χάνονται λίγες σταγόνες.

Η κάθε γυναίκα μπορεί να βιώνει έναν διαφορετικό τύπο ακράτειας. Οι πιο γνωστοί αναφέρονται παρακάτω:

Ακράτεια Προσπάθειας

Απώλεια ούρων κατά την άσκηση ή σε καταστάσεις πίεσης της περιοχής. Έκδηλη είναι η ακράτεια και κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα. Οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας και του σφιγκτήρα.

Επιτακτική ακράτεια

Η επιτακτική ακράτεια εμφανίζεται ως μέρος μιας υπερλειτουργικής κύστης που σαν σύνδρομο εμφανίζεται με πολλά συμπτώματα όπως την συχνοουρία και την επιτακτική ανάγκη για ούρηση ακόμα και τη νύχτα.

Μικτή ακράτεια

Η γυναίκα εμφανίζει τις δύο παραπάνω μορφές ακράτειας μαζί.

Η θεραπεία για την ακράτεια είναι κοινή;

Η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική, σε κάθε μορφή ακράτειας, περιλαμβάνοντας και το χειρουργείο που μπορεί να βοηθήσει. Η επιτακτική ακράτεια για παράδειγμα θεραπεύεται κατά κόρον με φάρμακα.

Ακράτεια προσπάθειας - Συμβουλές

• Διαχειριστείτε την πρόσληψη υγρών και προλάβετε την κένωση της κύστης πριν αισθανθείτε πίεση
  • Ασκήσεις Kegelμε σκοπό την ενίσχυση του σφιγκτηριακού μηχανισμού
  • Χειρουργείο με τοποθέτηση κολπικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα

Επιτακτικού τύπου ακράτεια - Θεραπείες

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας και περιορίστε την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας και καυτερών φαγητών. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους είναι πολύ βοηθητικές για την ενδυνάμωση των μυών και τον έλεγχο της σύσπασής τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις μέρες μας, η φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την επιτακτική ακράτεια. Αν αποτύχουν όλες οι παραπάνω μέθοδοι, δοκιμάστε την ηλεκτρική νευροδιέγερση.

Διαβάστε περισσότερα για την ακράτεια ούρων στις γυναίκες, τα αίτια και την αποτελεσματική θεραπεία. Ο ουρολόγος απαντάει! Κλείστε ραντεβού με τον εξειδικευμένο ιατρό.

Παντελής Κατσίβας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος