Τι συμβαίνει με τη δισκοπάθεια και την κήλη δίσκου; Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης απαντά!

Οι σπόνδυλοι που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη, βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλον και επεκτείνονται από το κεφάλι ως τον κόκκυγα. Το ανθρώπινο σώμα έχει 7 αυχενικούς σπονδύλους, 12 θωρακικούς και 5 οσφυϊκούς. Ανάμεσά τους υπάρχουν οι δίσκοι, οι οποίοι περιβάλλονται από ένα σκληρό κέλυφος προστατεύοντας το εσωτερικό τους που αποτελείται από μία ουσία σαν ζελέ.

Η αξία της σπονδυλικής στήλης είναι μεγάλη, αφού προστατεύει τον νωτιαίο μυελό. Αν κάποιος δίσκος πάθει ρήξη τότε αναφερόμαστε σε δισκοπάθεια ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Κήλη εννοούμε την έξοδο του δίσκου μέσα από τον σπονδυλικό σωλήνα και την πίεσή του πάνω σε κάποια νεύρα. Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί τόσο στον αυχένα (δισκοπάθεια αυχένα) όσο και στην μέση (πολύ σπάνια στην θωρακική μοίρα). Στο συντριπτικό ποσοστό η κήλη εμφανίζεται στους δύο τελευταίους σπονδύλους της μέσης (δισκοπάθεια μέσης) και προκαλεί οσφυαλγία και ισχιαλγία.

Συμπτώματα

• πόνος είτε στον αυχένα είτε στην μέση
  • μούδιασμα και στα άκρα ή στον αυχένα
  • αδυναμία στα πέλματα και στους γλουτούς
  • σουβλιές κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα
  • διαταραχές στην ούρηση ή την κένωση

Θεραπεία

Η συνήθης θεραπεία για τη δισκοκήλη είναι η μειωμένη δραστηριότητα για 15 ημέρες και σπάνια η παραμονή στο κρεβάτι. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, χωρίς κανένα πρόβλημα.Φάρμακα για τον πόνο και μερικές φορές η χρήση θερμότητας ή πάγου είναι πολύ βοηθητικές ενέργειες.

Εγχείρηση συνιστάται όταν από τη δισκοκήλη συμπιέζεται το νεύρο και δεν μπορεί να αποκατασταθεί ακόμα και μετά την ξεκούραση. Επίσης μπορεί κάποιος μυς να είναι αδύναμος προκαλώντας διάφορα προβλήματα που αλλάζουν άρδην τις συνήθειες του ατόμου. Ο γιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συστήσει πεταλεκτομή ή δισκεκτομή.

Σταραντζής Κωνσταντίνος
Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης