Φυσιολογικός τοκετός - Όλα τα πλεονεκτήματα για την μητέρα και το μωρό

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που πραγματοποιείται χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση κατά τη διάρκειά του. Η παρέμβαση αυτή είναι η πρόκλησή του με τεχνητά μέσα και με φάρμακα ή η επιτάχυνση της διαδικασίας με ποικίλους τρόπους. Δηλαδή το σώμα της γυναίκας ξεκινάει τον τοκετό με τους δικούς του ρυθμούς ώσπου να καταλήξει στην γέννηση του εμβρύου, κολπικά.

Πρέπει το παιδί να γεννηθεί με κεφαλική προβολή και με το πέρας του τοκετού μητέρα και μωρό να χαίρουν άκρας υγείας. Μόνο μετά από σοβαρές ενδείξεις θα πρέπει να παρεμβαίνει κανείς από τη φυσιολογική διαδικασία.

Είναι ο φυσικός τοκετός κατάλληλος για όλες τις γυναίκες;

Από τη στιγμή που η γυναίκα δεν είχε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και είναι υγιής μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά. Το γυναικείο σώμα έτσι κι αλλιώς είναι από τη φύση του σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει ζωή. Πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους όλες οι γυναίκες, χωρίς παθολογικά προβλήματα μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά.

Πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για την γυναίκα:

• σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο και νοσηλεία
  • γρήγορη ανάρρωση
  • λιγότερο επικίνδυνος τοκετός σε σχέση με την καισαρική τομή, αφού σύμφωνα με έρευνες ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλός
  • η γυναίκα παίζει ενεργό ρόλο στον τοκετό
  • ο πόνος μετά τη γέννα είναι μικρότερος
  • μειωμένη πιθανότητα να εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη

Πλεονεκτήματα για το έμβρυο

Ο φυσιολογικός τοκετός βοηθάει το μωρό να έρθει στον κόσμο όταν αυτό είναι έτοιμο και όταν έχει πλέον τελειοποιηθεί η ανάπτυξή του. Επίσης είναι βοηθητικός ως προς την αποβολή των αμνιακών υγρών από τους πνεύμονες και βοηθάει στο να λάβει το μωρό όλα τα προστατευτικά βακτήρια για να χτίσει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιθέτως η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που δεν επιτρέπει στην γυναίκα να αναρρώσει γρήγορα και υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει επιπλοκές όπως αιμορραγία ή λοίμωξη.Τέλος, η μητέρα είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις και θρομβώσεις.

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα
Gynaecologist - Obstetrician Michael Lazanakis, Athens