Web
Analytics
Βιταμίνη; Ναι. Αλλά πώς; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βιταμίνη; Ναι. Αλλά πώς;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες χωρίς θερμιδική αξία που δεν παρέχουν ενέργεια. Οι περισσότερες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό ή συντίθενται, αλλά σε ανεπαρκείς ποσότητες και γιο τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή. Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τις διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού κι είναι απαραίτητες για τις καθημερινές κυτταρικές λειτουργίες. Συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Μερικές εξ αυτών συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των βιολογικών μεμβρανών κι άλλες ελέγχουν τη σύνθεση ορισμένων ενζύμων. Δρουν σε πολύ μικρές ποσότητες και ανευρίσκονται στην τροφή των ετερότροφων οργανισμών. Η έλλειψη βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές διεργασίες και μπορεί να εκτρέψει τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού. Η αβιταμίνωση (ή υποβιταμίνωση) υποχωρεί τάχιστα με την πρόσληψη βιταμινών που λείπουν. Αντίθετα, η υπερβιταμίνωση εξαιτίας λήψης μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον οργανισμό.

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε και Κ) και β) τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (Β και C). Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στον οργανισμό (κυρίως στο συκώτι) και απελευθερώνονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες χρησιμοποιούνται άμεσα και οι επιπλέον ποσότητές τους αποβάλλονται από τον οργανισμό, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται καθημερινά από τον οργανισμό.

Στον καθαρό αέρα oι βιταμίνες υπάρχουν σε αφθονία στις τροφές κι έτσι κάθε υγιής άνθρωπος, μe ισορροπημένη διατροφή, δεν κινδυνεύει από αβιταμίνωση. Σημαντικός παράγοντας για την εξασφάλιση των απαραίτητων βιταμινών είναι η κίνηση στον καθαρό αέρα, επειδή π.χ. για τον σχηματισμό της βιταμίνης D χρειάζεται το φως του ήλιου. Το δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκο φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρια και με μέτρο το κρέας, είναι τα προϊόντα που εξασφαλίζουν επάρκεια βιταμινών. Η επιπρόσθετη λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών (κι άλλων «συμπληρωμάτων διατροφής») έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην εποχή μας από λανθασμένες αντιλήψεις που θεωρούν τις βιταμίνες ισχυρά φάρμακα εναντίον ποικίλων παθήσεων, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, κακοήθη χρόνια νοσήματα ή ακόμη και για την καταπολέμηση του στρες, της στειρότητας ή για την ενδυνάμωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το πρόβλημα αυτό γίνεται σοβαρότερο από την ευκολία με την οποίο το κοινό μπορεί να προμηθευθεί βιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες, αυτοί που καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι συνήθως υγιή άτομα που ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής οπό εκείνους που δεν καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής. Συνήθως, τα λαμβάνουν κατά βούληση και ανεξέλεγκτα, σε δόσεις που είναι τόσο μεγάλες, που μπορούν να θεωρηθούν τοξικές γιο τον οργανισμό. Έχουν καταγραφεί και δόσεις έως και 130 φορές μεγαλύτερες οπό τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.

Τοξική

Η κατάχρηση των βιταμινών με τη λήψη αυξημένων ποσοτήτων ή με τη μακροχρόνια λήψη, μπορεί να καταστεί τοξική για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, που είναι λιποδιαλυτές και αθροίζονται στο σώμα (στο συκώτι ή στο λίπος του σώματος), μπορεί να καταστούν τοξικές. Η «λογική» ότι επειδή οι μικρές καθημερινές ποσότητες βιταμινών είναι ευεργετικές για την υγεία, η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων θα είναι ακόμη καλύτερη, δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Στη μελέτη «The Finnish Study, Alpha -Tocopherol (Βιταμίνη Ε), Beta-Carotene (Βιταμίνη Α) Cancer Prevention - ΑΤΒC -Trial», βρέθηκε ότι η χορήγηση της βιταμίνης Α σε καπνιστές αύξησε κατά 18% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τωνν πνευμόνων και κατά 8% την πιθανότητα θανάτου. Στη μελέτη «The Nurses Health Study, USA» η χορήγηση φυλλικού οξέος μείωσε ελάχιστα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης νόσου του Hoodgkin. Σε άλλη έρευνα, μεταξύ 161.808 γυναικών, φάνηκε ότι η χορήγηση πολυβιταμινών δεν προσέδωσε καμιά επιπλέον προστασία έναντι της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου των ωοθηκών ή των πνευμόνων. Η μακροχρόνια λήψη υδατοδιαλυτών βιταμινών προκαλεί επίσης τοξικότητα στον οργανισμό. Έτσι, η μακροχρόνια υψηλή κατανάλωση βιταμίνης Β6 (δόση μεγαλύτερη των 200mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει βλάβες το νευρικό σύστημα και η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C(δόση μεγαλύτερη των 300mg την ημέρα) προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές, νεφρολιθίαση κ.ά.

Υγιής διατροφή

Για να παρατηρηθούν κλινικά συμπτώματα από έλλειψη βιταμινών χρειάζονται εβδομάδες ή ακόμη και μήνες στέρησης μιας συγκεκριμένης βιταμίνης. Για παράδειγμα, χρειάζονται μήνες χωρίς βιταμίνη C προτού εκδηλωθεί το σκορβούτο. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον που έχει μια υγιή διατροφή, εάν περιστασιακά παραμείνει χωρίς βιταμίνες, αυτό δεν θα έχει συνέπειες. Ορισμένα άτομα ίσως να χρειάζεται να πάρουν βιταμίνες, σε δόσεις σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού, όπως οι χορτοφάγοι που ακολουθούν ακραίο διατροφή και κινδυνεύουν οπό έλλειψη βιταμίνης Β12. Οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης με δίαιτες χωρίς πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια, χρειάζονται φυλλικό οξύ για τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνη. Άτομα που κάνουν αυστηρή δίαιτα με πολύ χαμηλές ποσότητές λίπους ίσως έχουν κίνδυνο έλλειψης λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και K. Τέλος, άτομα με προβλήματα υγείας που ακολουθούν ειδικές δίαιτες πιθανόν να χρειάζονται υποστήριξη με χορήγηση βιταμινών.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μιχάλης Κυριακίδης

Επεμβατικός καρδιολόγος

Lecturer της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του "Metropolitan Hospital", στον Πειραιά

Βιογραφικό

Ιστότοπος: michaliskyriakidis.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.