Web
Analytics
Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία

Γράφει η Ανδρονίκη Φιλιππάτου, Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Οικογένειας, διευθύντρια ΒΙΟΔΡΑΣΗΣ,  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.biodrasis.gr

 
 

Η Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία (Γ.Σ.Ψ.) είναι η πιο σύντομη και αποτελεσματική μορφή ολιστικής θεραπευτικής, γιατί συσχετίζει: ψυχή – σώμα, λογική – συναίσθημα, συνειδητό – ασυνείδητο, φαντασία – πραγματικότητα. Επαναφέρει, μ' έναν ψυχοδυναμικό τρόπο, την ισορροπία των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού και καθαρίζει το μυαλό από ανώφελες πλέον καταγραφές.

Γνωστική σωματική ψυχοθεραπεία

Ο εικοστός αιώνας ανέλυσε τα πάντα. Ήταν ο αιώνας της διάσπασης του ατόμου και της εξειδίκευσης των επιστημών. Αναλύθηκε η ανθρώπινη ύπαρξη ψυχικά και σωματικά. Χαρτογραφήθηκε ο εγκέφαλος και αποδείχτηκαν πειραματικά πλέον οι αλληλεπιδράσεις σώματος – ψυχής – νου.

Σ' αυτή την ιστορικά αναγκαία ανάλυση και εξειδίκευση κάποια στιγμή «χάθηκε το δάσος πίσω από το δέντρο». Θυσιάστηκε το ΟΛΟΝ για την εξονυχιστική ανάλυση του ΜΕΡΟΥΣ. Η ανθρώπινη προσωπικότητα τεμαχίστηκε. Η ψυχή, το σώμα, οι σκέψεις έγιναν κομμάτια ασύνδετα και αποξενωμένα μεταξύ τους.
Η ανάγκη της σύνδεσης των διχασμένων μερών του εαυτού είναι πλέον επιτακτική.

Η Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία  είναι η πιο σύντομη και αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί συσχετίζει: ψυχή – σώμα, λογική – συναίσθημα, συνειδητό – ασυνείδητο, φαντασία – πραγματικότητα. Επαναφέρει, μ' έναν ψυχοδυναμικό τρόπο, την ισορροπία των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού και καθαρίζει το μυαλό από ανώφελες πλέον καταγραφές. Παρέχει ισχυρή ψυχολογική υποστήριξη και υψηλού επιπέδου αυτογνωσία ώστε να κατορθώσει ο σημερινός άνθρωπος να δυναμώσει και να ανταποκριθεί σθεναρά στις αντίξοες συνθήκες της καθημερινής ζωής.

Ο όρος "Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία" φαίνεται καινούργιος, η αντίληψη όμως της ολιστικής αντιμετώπισης των ανθρώπινων διαταραχών είναι πολύ παλιά. Γεννιόμαστε Ολόκληροι και πεθαίνουμε Ολόκληροι. Ο άνθρωπος είχε παρατηρήσει, από την αρχαιότητα ότι η ψυχική - νοητική και σωματική κατάσταση του είναι ενιαία, αλληλοεπηρεαζόμενη και λειτουργούσα ταυτόχρονα.

Όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες είναι εξίσου σημαντικές και δρουν σε αρμονική και δυναμική αλληλεπίδραση. Οποιαδήποτε υπερλειτουργία ενός επιπέδου, λειτουργεί σε βάρος κάποιου άλλου με συνέπεια να ταλαιπωρείται ένα μέρος ή όργανο του σώματος και να ατονεί κάποιο άλλο.

Όλα τα προβλήματα υγείας συνδέονται άμεσα με τη σχέση με τον εσωτερικό εαυτό, τον τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και σχέσεων. Οι κοινωνικοί και οικογενειακοί ρόλοι που καθημερινά διαδραματίζουμε, καθρεφτίζουν και εξωτερικεύουν τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Το κορμί και το μυαλό κρατούν φόβους, ενοχές, προκαταλήψεις και ψυχαναγκαστικές εμμονές από προηγούμενες γενιές που σήμερα όχι μόνον είναι ανώφελοι αλλά νοσογόνοι και καταστροφικοί. Ο ανώφελος φόβος και η ασυνείδητη ενοχή τοξινώνουν, συρρικνώνουν και εμποδίζουν τη χαρά της ζωής και την περαιτέρω αξιοποίηση των 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων ολόκληρου του οργανισμού.

"Το κομμάτι του εαυτού μου που δεν γνωρίζω καταλήγει να με εξουσιάζει" , συνήθιζε να λέει ο φιλόσοφος Σωκράτης. Αυτό το κομμάτι είναι το λεγόμενο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ. Είναι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό, τη ψυχή και το σώμα αλλά δεν το κατανοούμε. Είναι το σύνολο των καταγεγραμμένων βιωμάτων από την ενδομήτρια ζωή, τα περισσότερα των οποίων στην ενήλικη ζωή λησμονήθηκαν. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όμως, θυμάται και ξέρει τα πάντα για μας. Γι΄αυτό το σύστημα όλα είναι παρόντα και λειτουργούν ακατάπαυτα από την εποχή της εμβρυογένεσης.

Όλα τα συστήματα δουλεύουν με μια φοβερή σοφία αυτόματης αλληλεπίδρασης ενός συνδυασμού δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών κύτταρων, νευρώνων και συνδέσεων φλοιού και αμυγδαλής. Είναι το σύστημα που δημιουργεί πόνους, φαγούρες, εξάψεις, ταχυκαρδίες, κρυάδες, πανικούς, νευρόπονους, μπλοκάρισμα στην αναπνοή, εφιάλτες, και οτιδήποτε συμβαίνει ΧΩΡΙΣ τη θέλησή μας.

Με τη Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία ψάχνουμε τα κλειδιά για τον μηχανισμό λειτουργίας του νευρομυϊκού συστήματος και τη γέφυρα για να συνδέσουμε το σημερινό πρόβλημα με την ιστορία της ζωής του ατόμου.

Σιγά, σιγά μέσα από τη δουλειά με τα όνειρα που εκφράζουν το ασυνείδητο και το ξεμπλοκάρισμα της αναπνοής, ο άνθρωπος ανακαλύπτει κρυφές πτυχές του εαυτού του. Κάθε κομμάτι του ασυνείδητου εαυτού που αναδύεται στο επίπεδο της συνείδησης βοηθάει ώστε να γίνει η σύνδεση παρελθόντος - παρόντος.

Αυτό έχει άμεση σχέση με τα μπλοκαρίσματα που έχει κάθε άνθρωπος. Αυτά τα μπλοκαρίσματα περιορίζουν την αναπνοή, δημιουργούν φοβίες και ξαφνικούς πανικούς. Τα μόνιμα μπλοκαρίσματα, εκτός απο τον περιορισμό της ποιότητας της ζωής του ατόμου και της αναπνοής, επιφέρουν με τον καιρό διάφορα σωματικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, το έντερο, τη καρδιά, κ.λ.π.

Άνθρωποι που έχουν ζήσει σαν παιδιά, κάτω από συνθήκες συνεχόμενου τρόμου, αυτή η στάση του στρες
εγκαθίστανται στο σώμα και γίνεται «μόνιμη». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ποτέ να χαλαρώσει πλήρως και να έχει συνεχώς εκνευρισμό, μόνιμο στρες και ψυχοσωματικές διαταραχές διαφόρων ειδών.

Παρ' όλο ότι το άτομο μεγάλωσε και υποτίθεται ότι είναι ελεύθερο και έχει επιλογές, αυτό το μόνιμο μπλοκάρισμα αναπνοής και σώματος όχι μόνο με το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί προβλήματα υγείας αλλά επηρεάζει και το μυαλό.

Η οξυγόνωση του εγκεφάλου και των κυττάρων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και με την οξυγόνωση των νευρικών κυττάρων που είναι τα μόνα που δεν ανανεώνονται. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μεγάλη δυνατότητα έντασης και χαλάρωσης.
Συνήθως όμως ο σημερινός άνθρωπος είτε δεν μπορεί να χαλαρώσει όσο εν δυνάμει είναι ικανός, είτε είναι απενεργοποιημένος και σε κατάσταση κατάθλιψης.

Για περισσότερη κατανόηση υποθέτουμε σχηματικά ότι η δυνατότητα του ανθρώπινου οργανισμού να περνάει ενιαία και αβίαστα από την χαλάρωση στην ένταση και αντίστροφα, είναι:

 

Untitled-1

 

Ο σημερινός όμως άνθρωπος λειτουργεί σε μικρότερη κλίμακα, πιο περιορισμένα και με δυσκολία ή βίαια περνάει από την μια κατάσταση στην άλλη.

 

Untitled-3

 

Έτσι μαζικά πλέον οι άνθρωποι σήμερα, στον  «αιώνα του χαπιού» , χρησιμοποιούν ηρεμιστικά για να χαλαρώσουν ή διεγερτικά για να δραστηριοποιηθούν.

Όλες αυτές οι ουσίες όμως βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας (όπως π.χ. οι ενδορφίνες που είναι φυσικό παυσίπονο) και λειτουργούν φυσιολογικά και αυτορρυθμιζόμενα όταν ο άνθρωπος αποκτά καλύτερη αναπνοή και επίγνωση της προσωπικής του ιστορίας.

Αποκαλούμε Γνωστική Σωματική Ψυχοθεραπεία την ένταξη των γνωστικών πληροφοριών που έχει το άτομο στην ψυχοσωματική του υπόσταση. Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει σύντομη και αποτελεσματική η Σύνδεση νου – ψυχής – σώματος. Η Συνειδητοποίηση της ιστορίας της ζωής του αναλυόμενου γίνεται με ένα ψυχοδυναμικό και βιωματικό τρόπο.

Σεβόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη τις βασικές κλασσικές ψυχαναλυτικές αρχές (π.χ. προβολή, μεταβίβαση κ.λ.π) και προχωράμε στη συσχέτιση του νου, της ψυχής και του σώματος.

Επιπλέον σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει το θεραπευτικό άγγιγμα (healing touch) που μπορεί να βοηθήσει την αποκατάσταση πρώιμων βρεφικών ελλείψεων. Η κίνηση είναι:

  • εδώ και τώρα (πόνος, σύμπτωμα, διαταραχή).
  • εκεί και τότε (ανάμνηση –ώστε να συνειδητοποιηθεί βιωματικά η τότε απωθημένη κατάσταση).
  • επιστροφή και κλείσιμο στο εδώ και τώρα (με την ολοκλήρωση της εμπειρίας και το «ξεκαθάρισμα του παλιού λογαριασμού»).

Μια συνεδρία Γνωστικής Σωματικής Ψυχοθεραπείας διανύει την κάτωθι διαδρομή.

 

Untitled-2

 

Σιγά – σιγά ο θεραπευόμενος «συνδέει» τα κομμάτια του, μαθαίνει, ολοκληρώνεται, πλουτίζει. Αποκτά τόση γνώση του εαυτού και εξοικείωση του σώματος και των μελών του ώστε να μην φοβάται την «αρρώστια» ΤΟΥ, γιατί εκπαιδεύεται στη «θεραπεία» ΤΟΥ.

Αντιμετωπίζει με φυσικούς τρόπους τις σωματικές του ενοχλήσεις, ανοίγει καινούριους δρόμους στη ζωή και αντεπεξέρχεται δυναμικά στα καθημερινά του προβλήματα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.