Η διαφορά μεταξύ του ψυχίατρου και του ψυχολόγου
Πολλοί από εμάς συγχέουμε καθημερινά τις έννοιες «ψυχολόγος» και «ψυχίατρος» και είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς παρέχουν οι δύο αυτές ειδικότητες.
α) Όσον αφορά στους ψυχίατρους, έχουν σπουδάσει ιατρική και έχουν εκτελέσει την γνωστή ειδικότητα του ψυχιάτρου σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για το χρονικό διάστημα που ορίζει το νοσοκομείο. Παλαιότερα η ειδικότητα του ψυχίατρου ενσωματώνονταν με την ειδικότητα του νευρολόγου. Στις μέρες μας αποτελούν δύο ξεχωριστές ειδικότητες. Πολλοί ψυχίατροι μπορεί να μετεκπαιδευτούν ή και να ειδικευτούν, π.χ. στην παιδοψυχιατρική, και άλλοι μπορεί να ειδικευτούν σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, π.χ. η γνωστική ψυχοθεραπεία. Έτσι λοιπόν μπορεί να εργάζονται σε κάποιο δημόσιο χώρο ή να ιδιωτεύουν με την ιδιότητα του ψυχίατρου – γνωστικού αναλυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης του ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις ψυχικές νόσους.
β) Από την άλλη, οι ψυχολόγοι σπούδασαν ψυχολογία και μετεκπαιδεύτηκαν σε κάποια ειδικότητα, όπως η βιομηχανική ψυχολογία. Εκπαιδεύτηκαν και σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Έχουν νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος από το κράτος αλλά δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα και να διαγιγνώσκουν το νόσημα του ασθενούς. Η δουλειά τους περιορίζεται στις μορφές του διαλόγου, διότι κυρίως μέσα από την κατάλληλη επικοινωνία επιτυγχάνεται η βελτίωση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Επίσης, αρκετοί χρησιμοποιούν και διάφορα ψυχολογικά - αξιολογικά τεστ προκειμένου να παρέχουν στον ασθενή μία πιο πλήρη εικόνα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους π.χ. τεστ προσωπικότητας.
Επομένως, το μόνο κοινό που συνδέει τους δύο επιστήμονες είναι ότι έχουν το δικαίωμα να εκπαιδευτούν σε κάποια ψυχοθεραπεία, ακόμα και στην ίδια. Έτσι για παράδειγμα, μπορεί να συναντήσουμε έναν ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο που να έχουν ειδικευτεί και οι δύο στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία.