Web
Analytics
Κάπνισμα: ΧΑΠ και Καρκίνος του Πνεύμονα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κάπνισμα: ΧΑΠ και Καρκίνος του Πνεύμονα

Γράφει: Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Καπνίσµατος

 

Η χρήση των προϊόντων καπνού απο εκατοµµύρια ανθρώπους κάθε φυλής και κάθε ηλικίας αποτελεί το σοβαρότερο πρόβληµα ∆ηµόσιας Υγείας σε παγκόσµιο επίπεδο σήµερα, γιατί η νικοτίνη είναι το σκληρότερο ναρκωτικό, µετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Το κάπνισµα σκοτώνει 4-5 εκατοµύρια συνανθρώπους µας το χρόνο και µε την τεράστια νοσηρότητα που προκαλεί, επιβαρύνει αβάστακτα πλέον οικονοµίες κρατών, δηµοσίων ταµείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων. Πρόκειται για µια εκατόµβη που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια στον απίστευτο αριθµό των είκοσι εκατοµµυρίων θυµάτων το χρόνο το 2020!
Ο εισπνεόµενος καπνός περιέχει περίπου 2.000 βλαβερές ουσίες, από τις οποίες οι 40 και πλέον είναι καρκινογόνες και κατευθύνονται µαζικά και οργανωµένα στο εσωτερικό του αναπνευστικού συστήµατος µε οδηγό τη νικοτίνη, που η χρήση της, όπως όλων των ναρκωτικών, καλύπτει τη διπολική λειτουργία των κέντρων στέρησης και ικανοποίησης ενός εθισµένου εγκεφάλου. Μερικά δευτερόλεπτα και µόνο αρκούν ώστε από µια εισπνοή καπνού, το φάρµακο που λέγεται νικοτίνη, να έχει φθάσει στον εγκέφαλο: όπως ακριβώς µια ενδοφλέβια ένεση ηρωίνης. Χωρίς σύριγγα, χωρίς πόνο, χωρίς ντροπή.
Μερικά τσιγάρα µόνο αρκούν και η διαδικασία του εθισµού εγκαθίσταται και λειτουργεί µε το δικό της µοναδικά αποτελεσµατικό τρόπο: 70% των καπνιστών επιθυµεί να διακόψει, αλλά µόνο 2-3% το επιτυγχάνει. Η παγκόσµια κοινωνία δεν έχει γνωρίσει άλλη τόσο εκτεταµένης διάστασης χρήση ναρκωτικού.

Η ΧΑΠ

Το πρώτο σύστηµα του ανθρώπινου οργανισµού, που υφίσταται τις συνέπειες της ενεργητικής ή παθητικής εισπνοής καπνού είναι το αναπνευστικό. Ένα εξαιρετικής αποδοτικότητας και αντοχής σύστηµα ανταλλαγής αερίων, που όµως είναι κατασκευασµένο για αναπνοή καθαρού αέρα, όχι καπνού! Ενα σύστηµα που οι αντοχές του σε επιθετική µεταχείριση έχουν όρια.
Πρώτη εκδήλωση ο «τσιγαρόβηχας». Η «αθώα» απαρχή µιας σειράς εξελικτικών γεγονότων, που οδηγούν στην εγκατάσταση της πιο βασανιστικής αρρώστιας που λέγεται Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια ή ΧΑΠ.
Ο συνηθισµένος αυτός βήχας του καπνιστή εξελίσσεται σταδιακά σε κάποια παρατεταµένα «κρυολογήµατα» τους χειµερινούς κυρίως µήνες, που συχνά συνοδεύονται και απο συριγµώδη αναπνοή, το γνωστό στον καπνιστή «βρασιµατάκι». Εάν µπορούσε κανείς να δει µε τα µάτια του τις βλάβες που έχει το
αναπνευστικό του σύστηµα σε αυτή, τη λεγόµενη «πρώιµη» φάση της ΧΑΠ, θα πάθαινε πανικό. Η απλή χρόνια βρογχίτιδα αποτελεί ήδη µια βαρύτατη νόσο, που απλά εκδηλώνεται µε σχετικά ήπια συµπτώµατα και, κυρίως, εισβάλλει σταδιακά, έτσι ώστε ο καπνιστής αποδέχεται τα ενοχλήµατά του, συµβιβάζεται µε αυτά και τα θεωρεί απλά «δεδοµένα» της ζωής του.
Στη συνέχεια, προστίθεται η δύσπνοια. Το «φούσκωµα» στην ανηφόρα ή στο ανέβασµα µιας σκάλας. Η εύκολη κόπωση. Εάν το αυτοκίνητό µας δεν µπορεί να «βγάλει» µια ανηφόρα, µας ανησυχεί αµέσως. Εάν το ίδιο ακριβώς συµβαίνει στον εαυτό µας, χαµογελούµε µε νόηµα και συνεχίζουµε να καπνίζουµε αγέρωχα. Ξέρετε γιατί; Γιατί απλούστατα ο πόνος της διακοπής φαντάζει µεγαλύτερος.
Ναι, ο βήχας, τα φλέγµατα, τα συχνά και παρατεταµενα κρυολογήµατα, ο συριγµός στην αναπνοή και η δύσπνοια σταθµίζονται στο ασυνείδητο του καπνιστή ως λιγότερο επώδυνες καταστάσεις από τον πόνο της διακοπής.
Τόσο σκληρό ναρκωτικό είναι η νικοτίνη!
Και η ΧΑΠ εξελίσσεται. Η δύσπνοια φθάνει σε βαθµό αναπηρίας. Το πρωινό ξύρισµα γίνεται ισοδύναµο µε τρέξιµο χιλίων µέτρων. Χρήση οξυγόνου σχεδόν συνεχής, µόνιµη λήψη φαρµάκων, συχνές εισαγωγές σε νοσοκοµείο, κάθε κοινή ίωση είναι πλέον ζήτηµα ζωής ή θανάτου, ΜΕΘ, αναπνευστήρες, διασωληνώσεις και µια ζωή µεταξύ υπνοδωµατίου και νοσοκοµείου. ∆εν συζητούµε για κοινωνική ζωή. Στην οικογενειακή ζωή το σεξ είναι πλέον µακρινό παρελθόν, σύζυγοι και παιδιά έχουν γίνει εξειδικευµένοι νοσηλευτές. Και ο ασθενής; Σε ένα διαρκή αγώνα αναπνοής που δεν ικανοποιείται.
Ατοµική, οικογενειακή και κοινωνική δυστυχία ατέλειωτη.
Η νόσος αυτή αποτελεί την πέµπτη αιτία θανάτου διεθνώς.
Στη χώρα µας, σύµφωνα µε την Ελληνική Πνευµονολογικη Εταιρεία αριθµεί περίπου 600.000 ασθενείς-θύµατα του καπνίσµατος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα

∆εν υπάρχει σήµερα καµιά επιστηµονική αµφιβολία για την άµεση αιτιολογική συσχέτιση του καρκίνου του πνεύµονα µε το κάπνισµα.
Εκδηλώνεται µε συµπτωµατολογία ήπια, όπως έντονος βήχας, ή αλλαγή των χαρακτήρων του χρόνιου βήχα του καπνιστή, πυρετική κίνηση, θωρακαλγία ή αιµατηρά πτύελα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου είναι από άλλα όργανα, κυρίως τα οστά, όπου ήδη έχουν γίνει δευτεροπαθείς εντοπίσεις (µεταστάσεις).
Η ακτινογραφία θώρακος, η υπολογιστική (αξονική) τοµογραφία θώρακος αλλά και ολόκληρου του σώµατος ή η ποζιτρονική τοµογραφία (ΡΕΤ) θα καταδείξουν την πραγµατική έκταση της νόσου, ενώ η βρογχοσκόπηση ή η διαδερµική βιοψία είναι οι κύριες µέθοδοι ιστολογικής επιβεβαίωσης του καρκίνου του πνεύµονα.
Η θεραπεία εξαρτάται απο τον ιστολογικό τύπο και τη σταδιοποίηση της νόσου. Σε αρχικά στάδια είναι χειρουργική και περιλαµβάνει την αφαίρεση του όγκου, του λοβού ή και ολόκληρου του πνεύµονα που φέρει τη νόσο.
Η ακτινοθεραπεία, συµβατική ή τύπου cyber knife, καθώς και η χηµειοθεραπεία αποτελούν επίσης επιλεκτικές ή συµπληρωµατικές µορφές θεραπευτικής αγωγής µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα.
Η τελική πρόγνωση, πάντως, είναι δύσκολη και τα ποσοστά της πενταετούς επιβίωσης εξαρτώνται σαφέστατα από την έγκαιρη διάγνωση.
Η πρόληψη όµως είναι τόσο απλή. Βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι µας. ∆εν είναι άλλη από τη διακοπή του καπνίσµατος σε ατοµικό και κοινωνικό επίπεδο. Αλλως, θα εξακολουθούµε να χάνουµε άδικα 8-10 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Το παθητικό κάπνισμα

Αλλά, ο καπνός του τσιγάρου δεν σκοτώνει µόνο χρήστες.
Θύµατά του γίνονται και αθώοι µη καπνιστές και απροστάτευτοι εργαζόµενοι, που κυριολεκτικά υποχρεώνονται να εισπνέουν τον καπνό τρίτων. Το παθητικό ή υποχρεωτικό κάπνισµα αποτελεί τη σκληρότερη ίσως µορφή βίας της καθηµερινής µας ζωής. Παιδιά απροστάτευτα σε οικογενειακό επίπεδο, έφηβοι σε καφετέριες και χώρους διασκέδασης, έγκυοι γυναίκες, έµβρυα και απροστάτευτοι εργαζόµενοι είναι τα πιο συνηθισµένα θύµατα αυτής της κοινωνικής ντροπής, που δεν φαίνεται να έχει τέλος σε µια κοινωνία που δείχνει σκληρά αποφασισµένη να θυσιάζει τα µέλη της στο βωµό του κέρδους κάποιων πολυεθνικών εταιριών.
Άραγε θα υπάρξει ένα τέλος σ' αυτή την τραγωδία;

 

Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης
Πρόεδρος Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Καπνίσµατος

 

Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.