Τα υπέρ και τα κατά της ασπιρίνης
Ποτέ δεν φανταζόταν ένας χημικός της Bayer, όταν κατασκεύαζε ένα παυσίπονο αντιφλεγμονώδες φάρμακο για να απαλύνει τους πόνους του πατέρα του που έπασχε από αρθρίτιδα, ότι θα παρέδιδε στην ανθρωπότητα ένα πολυδύναμο πάμφθηνο φάρμακο που ακούει στο όνομα ασπιρίνη.
Εχει πια εδραιωθεί η άποψη, ύστερα από εκατοντάδες πολυκεντρικές μελέτες, ότι η ασπιρίνη είναι το φάρμακο που όταν το παίρνει προληπτικά κάποιος που πάσχει από στεφανιαία νόσο μειώνει την πιθανότητα να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια καθημερινή χορήγηση περίπου 80 mg ασπιρίνης είναι αρκετή για να προφυλάξει κάθε άρρωστο με αθηροσκλήρωση των αρτηριών του. Εντούτοις, δεν συνιστάται προληπτική χορήγηση της ασπιρίνης σε φυσιολογικά άτομα γιατί οι παρενέργειές της από πιθανή αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα και κυρίως στο στομάχι είναι σοβαρότερες από την προφύλαξη που παρέχει για πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έκπληξη ήρθε από τη μετανάλυση όλων αυτών των μελετών που έγιναν με στόχο την πρόληψη από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η έκπληξη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα ευχάριστη, γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη οι άρρωστοι εμφάνισαν και προστασία κατά του καρκίνου. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε το 2010 στο αναγνωρισμένης σοβαρότητας περιοδικό «Lancet» και αφορούσε 25.000 ασθενείς. Ο κίνδυνος προσβολής από θανατηφόρο καρκίνο ήταν ελαττωμένος κατά 20% συνολικά, με μεγαλύτερη προστασία για τους καρκίνους εντέρου (30%) και του οισοφάγου (60%). Και όχι μόνο. Η προστασία διατηρούνταν στους μισούς ασθενείς για 20 χρόνια και μετά τη διακοπή της ασπιρίνης.
Πρόσφατα, τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο ίδιο περιοδικό υποστηρίζουν ότι η προστασία από τον καρκίνο αρχίζει 3-5 χρόνια από τη λήψη της ασπιρίνης, η οποία προστατεύει όχι μόνο από την προσβολή από καρκίνο αλλά και επιπροσθέτως προλαμβάνει και τις μεταστάσεις του, σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει σε ορισμένες μορφές το 50% των ασθενών. Κατόπιν όλων αυτών υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το κατά πόσο η ασπιρίνη θα πρέπει να χορηγείται και επί υγιών ατόμων, παρά τους φόβους των σοβαρών αιμορραγιών που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη χρόνια χορήγησή της.
Αναμένεται προφανώς αυτό να αποτυπωθεί και στις κατευθυντήριες οδηγίες προσεχώς.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Δημήτρης Κρεμαστινός MD, PHD, FESC, FACC
Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών