Web
Analytics
Οι πρώτες εξετάσεις του νεογέννητου μωρού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι πρώτες εξετάσεις του νεογέννητου μωρού

Γράφει: Μιχαήλ Μινούσης, Παιδίατρος M.D.PH.D

 


Η τεράστια πλειοψηφία των προβλημάτων στα παιδιά διορθώνονται εύκολα όταν εντοπιστούν έγκαιρα από τον παιδίατρο. Οτιδήποτε ξεφύγει από τον παιδίατρο και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα πιθανόν να είναι μόνιμη πηγή προβλημάτων για το παιδί και την οικογένεια του. Η βάση της παιδιατρικής ειδικά και της ιατρικής γενικά είναι η πρόληψη.

Η πρώτη υποχρεωτική εξέταση του μωρού

Η πρώτη ιατρική εξέταση για όλα τα μωρά που γίνεται αμέσως μόλις έρθουν στη ζωή είναι το τεστ APGAR, που ονομάστηκε έτσι από τη γιατρό Virginia Apgar. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, τα μωρά εξετάζονται κατά τα πρώτα λεπτά σε τρεις φάσεις και βαθμολογούνται από το 0 ως το 2 για την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς, τις αντιδράσεις σε ερεθίσματα, τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και την κινητικότητα και, τέλος, για το χρώμα του δέρματος.

Η δεύτερη υποχρεωτική εξέταση του μωρού

Το επόμενο ραντεβού του μωρού με το γιατρό είναι μεταξύ της τρίτης και της δέκατης ημέρας της ζωής του. Αν βρίσκεστε ακόμη στην κλινική, υπάρχει διαθέσιμος ένας παιδίατρος που διενεργεί την εξέταση. Διαφορετικά θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο ιατρείο του παιδιάτρου που θα παρακολουθεί στο εξής το μωρό σας. Εκτός από τη γενική εξέταση, διενεργούνται διάφορες εξετάσεις για τον μεταβολισμό, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μετά τις πρώτες εξετάσεις του νεογέννητου μωρού δίνεται στους γονείς το βιβλιάριο υγείας του παιδιού με όλες τις πληροφορίες της εγκυμοσύνης, τοκετού και περιγεννητικής περιόδου. Το βιβλιάριο πρέπει να το φέρνει η μητέρα πάντοτε μαζί της στις επισκέψεις και να ενημερώνεται από τον παιδίατρο με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το μωρό. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί και να καταγράψει στην κάρτα του παιδιού όλα τα προβλήματα εγκυμοσύνης, την ηλικία κύησης, το είδος του τοκετού, αν είχε κεχρωσμένο αμνιακό, αν είχε περιτύλιξη ομφάλιου λώρου, το APGAR score και εάν έγινε ανάνηψη, αν μπήκε σε θερμοκοιτίδα, αν χορηγήθηκε οξυγόνο, αν έγινε μεταφορά σε τμήμα εντατικής νοσηλείας, αν μπήκε σε αναπνευστήρα και για πόσο, αν παρουσίασε ίκτερο, αν είχε συγγενή λοίμωξη, κυάνωση, δύσπνοια, σπασμούς ή αν εντοπίστηκε κάποια συγγενής ανωμαλία. Στο βιβλιάριο υγείας του μωρού θα καταγραφούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που θα γίνουν τις πρώτες ώρες τις ζωής του για Guthrietes (έλεγχος για συγγενή υποθυρεοειδισμό και φαινυλκετονουρία), την ομάδα αίματος και αν κρίνεται απαραίτητο θα γίνει παραπομπή στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής για ακουολογικό έλεγχο.
Αν το μωρό βγήκε από εντατική, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα του μωρού, την ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση ενός πρόωρου μωρού. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι των συναντήσεων του παιδιάτρου σε όλες τις επισκέψεις του πρώτου χρόνου της ζωής του μωρού είναι η ενθάρρυνση να θηλάσει.

Τα πιο αθώα προβλήματα στην αρχή:

 • Απώλεια βάρους: Μια μικρή μείωση του βάρους είναι απόλυτα φυσιολογική κατά τις πρώτες ημέρες.
 • Φτάρνισμα: Δεν πρόκειται για κρυολόγημα. Τα μωρά ...προπονούν τις αναπνευστικές οδούς τους.
 • Εξανθήματα: Κατά κανόνα εξαφανίζονται γρήγορα και δεν αποτελούν ακόμη ένδειξη αλλεργίας.
 • Αναγωγή και κατάποση: Το αντανακλαστικό της κατάποσης πρέπει να ωριμάσει. Αν το παιδί αναπτύσσεται καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά ταΐζετε το προσεκτικά.
 • Μελανά χεράκια και ποδαράκια όταν το μωρό κρυώνει: Ο εσωτερικός κλιματισμός πρέπει να ωριμάσει περισσότερο. Αν το μελάνιασμα παραμένει, ρωτήστε οπωσδήποτε τον παιδίατρο.

Τι πρέπει να αναφέρετε στον παιδίατρο:

 • Χάνει ασυνήθιστα πολύ βάρος το μωρό;
 • Αντιμετωπίζει έντονες και διαρκείς δυσκολίες στον θηλασμό και την κατάποση;
 • Αποβάλλει την τροφή του;
 • Πώς είναι τα κακά του;
 • Είναι ιδιαίτερα ανήσυχο και έχει συχνά ρίγη;
 • Βήχει ή αναπνέει με δυσκολία;
 • Το στόμα του γίνεται μελανό ή λευκό κατά την πόση;
 • Κινεί το ίδιο καλά τα πόδια και τα χέρια του και από τις δύο πλευρές;
 • Έχει ή είχε συχνά πυρετό πάνω από 38 βαθμούς;
 • Είναι συνήθως το χρώμα του μελανό ή πολύ χλωμό;
 • Έχουν το δέρμα ή τα μάτια του κιτρινωπό χρώμα;

Πλάνο ιατρικών εξετάσεων

Για την επιτυχία της πρόληψης είναι απαραίτητες οι συστηματικές επισκέψεις στον παιδίατρο:

 • 1 ον χρόνο: κάθε μήνα
 • 2 ο και 3ο χρόνο: κάθε 3 μήνες
 • 4ο και 5ο χρόνο: κάθε 6 μήνες
 • Από 6ο έως 18ο χρόνο: 1 φορά το χρόνο

Επίσης, ο παιδίατρος μπορεί να σας προγραμματίσει ορισμένες εξετάσεις ρουτίνας όπως στην ηλικία 2 μηνών, για παράδειγμα, υπερηχογράφημα ισχύων, νεφρών και εγκεφάλου και στις ηλικίες 1 2 μηνών, 3 χρόνων και 6 χρονών οφθαλμολογικό έλεγχο. Από δε την ηλικία των 2 χρονών χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο οδοντιατρική εξέταση.

Στις προληπτικές εξετάσεις μέχρι 7 8 χρονών:

 1. Εξασφαλίζεται ο πλήρης εμβολιασμός σύμφωνα με τ\ς συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγεία.
 2. Αναζητούνται ανωμαλίες εκ γενετής, χρόνιες παθήσεις και παραπέμπονται σε ειδικούς.
 3. Ελέγχεται η σωματική ανάπτυξη (βάρος-ύψος-δείκτης μάζα σώματος-περιφέρεια κεφαλής), εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα όλες οι αποκλίσεις και προλαμβάνονται σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης.
 4. Αξιολογείται έγκαιρα η ψυχοσωματική ανάπτυξη και πρόοδος. Εντοπίζεται τυχόν ψυχοσωματική καθυστέρηση και με τη βοήθεια παιδονευρολόγου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή αντιμετωπίζεται.
 5. Γίνεται συστηματική αξιολόγηση ομιλίας, ακοής, όρασης, έκφρασης και αντιμετωπίζονται οι αποκλίσεις.
 6. Αντιμετωπίζονται όλα τα ορθοπεδικά προβλήματα όπως: συγγενής εξάρθρωση ισχίου, πλατυποδία, σκολίωση, κλπ.
 7. Εντοπίζονται έγκαιρα φυσήματα, αρρυθμίες και αντιμετωπίζονται όλα τα εκ γενετής καρδιολογικά προβλήματα.
 8. Εντοπίζονται οδοντικές ανωμαλίες και γίνεται συστηματική παραπομπή σε οδοντίατρο και ορθοδοντικό.
 9. Αντιμετωπίζονται ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής ένταξης, χρήση ουσιών και καπνίσματος.
 10. Αναζητούνται ενδοκρινολογικά προβλήματα, η σεξουαλική ανάπτυξη και ταυτότητα του παιδιού, η σεξουαλική ωρίμανση και αναζητούνται ορμονικές ανωμαλίες (κρυψορχία, πρώιμη ήβη κλπ).
 11. Αξιολογείται η σχέση γονιού παιδιού, η λειτουργικότητα της οικογένειας.
 12. Επίσης αναζητούνται μαθησιακά προβλήματα, όπως δυσλεξία κλπ και σε συνεργασία με το σχολείο και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους αντιμετωπίζονται.

 

Μιχαήλ Μινούσης
Παιδίατρος M.D.Ph.D
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.