Web
Analytics
Κολπίτιδα σε παιδί: Ο παιδογυναικολόγος έχει την ασφαλή λύση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κολπίτιδα σε παιδί: Ο παιδογυναικολόγος έχει την ασφαλή λύση

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα ποσοστά, φαίνεται ότι οι αιδοιοκολπίτιδες είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα στα παιδιά. Υπολογίζεται ότι σχεδόν κάθε κορίτσι θα εμφανίσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας. Δυστυχώς, πολύ συχνά αντιμετωπίζονται εμπειρικά, κατά προσέγγιση και κατ΄ εκτίμηση, οδηγώντας σε άσκοπη χρήση λανθασμένων αντιβιοτικών.

Στις ηλικίες πριν την εμφάνιση της «περιόδου», αρχικά η μόλυνση αφορά τα έξω γεννητικά όργανα. Στη συνέχεια, τα μικρόβια εισχωρούν στον κόλπο, δίνοντας την κλινική εικόνα της αιδοιοκολπίτιδας.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Το γεννητικό σύστημα των νεαρών κοριτσιών, η ποσότητα των ορμονών στο αίμα και οι συνήθειες τους στην ατομική υγιεινή, διαφέρουν από των ενηλίκων γυναικών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κόλπος των κοριτσιών είναι λιγότερο εχθρικός για τα μικρόβια καθώς, λόγω της απουσίας των «γυναίκειων ορμονών» (οιστρογόνα), το pH δεν είναι όξινο.
Παράλληλα, καθώς ο κόλπος των παιδιών είναι ακόμα ανώριμος και ατροφικός, τα νεαρά κορίτσια είναι πιο ευάλωτα για την εκδήλωση λοιμώξεων.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, για την ανάπτυξη αιδοιοκολπιτίδων σε αυτή την ηλικία, είναι:

α) η μικρή απόσταση του κόλπου από τον πρωκτό,

β) η έλλειψη λιπώδους ιστού στα χείλη του αιδοίου,

γ) η απουσία τρίχωσης του εφηβαίου,

δ) η κακή υγιεινή της περιοχής,

ε) η μεταφορά μικροβίων με τα χέρια από τις αναπνευστικές οδούς στα γεννητικά όργανα και

στ) ο τοπικός ερεθισμός από συνθετικά εσώρουχα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν στο παιδί είναι ανάλογα με το παθογόνο μικρόβιο. Κλινικά, η πιο συχνή εκδήλωση είναι η εμφάνιση αυξημένων υγρών από τον κόλπο. Τα υγρά αυτά μπορεί να έχουν διάφορες αποχρώσεις, αλλά ακόμα και χαρακτηριστική, δυσάρεστη οσμή. Συνήθως εμφανίζεται ερυθρότητα, κνησμός (φαγούρα), ευαισθησία του κόλπου, οίδημα (πρήξιμο), άλγος (πόνος).
Στην περίπτωση που τα μικρόβια μεταφερθούν και στην ουρήθρα, μπορεί να εμφανιστούν: συχνουρία, πόνος στην ούρηση ή αίσθημα «καψίματος» ή ακόμα και αίμα στα ούρα.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που η μόλυνση παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε γιατί δεν έγινε διάγνωση είτε γιατί δεν δόθηκε η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να δημιουργηθεί σύμμυση, δηλαδή συνένωση, των μικρών χειλέων του αιδοίου. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται συνήθως μηχανική αντιμετώπιση, με συγκεκριμένο παρεμβατικό χειρισμό, από ειδικό γιατρό, και σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτεί ακόμα και χειρουργική διάνοιξη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η σωστή διάγνωση απαιτεί τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, τη φυσική εξέταση καθώς και εργαστηριακό έλεγχο. Ο εργαστηριακός έλεγχος βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια κολπικών υγρών. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η λήψη κολπικού υγρού πρέπει να γίνεται σωστά, με μεγάλη προσοχή, από το βάθος του κόλπου, πολύ πίσω από τον παρθενικό υμένα. Η λήψη υγρών από την είσοδο του κόλπου (μπροστά από τον παρθενικό υμένα) οδηγούν με βεβαιότητα σε λάθος αποτελέσματα. Ο έμπειρος Παιδογυναικολογος έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να πραγματοποιήσει μια σωστή λήψη, με απόλυτη ασφάλεια για την ακεραιότητα του παρθενικού υμένα και του κόλπου.
Όπου κρίνεται απαραίτητο, ο έλεγχος συμπληρώνεται με γενική και καλλιέργεια ούρων και κοπράνων.
Άλλη παράμετρος που πρέπει να διερευνάται είναι η ύπαρξη ξένου σώματος. Κομμάτια παιχνιδιών χαρτιού ή οποιουδήποτε άλλου είδους μπορεί να εισέλθουν στον κόλπο των παιδιών, συνηθέστερα κατά τη διάρκεια του «παιχνιδιού» και της «αυτο-εξερεύνησης» του σώματος τους. Τα αντικείμενα αυτά φιλοξενούν μικρόβια με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται αιδιοκολπίτιδα, με δύσοσμη κολπική υπερέκκριση και ίσως λίγες σταγόνες αίματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκκριση δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιβιοτικών και επανεμφανίζεται αμέσως μόλις η θεραπεία σταματήσει. Σε υποτροπιάζουσες αιδοιοκολπίτιδες ή υποψία ξένου σώματος γίνεται παρθενοσκόπηση.

ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Τα κυριότερα μικρόβια στα οποία συνήθως εκτίθενται τα κορίτσια είναι: βακτήρια, ιοί, μύκητες, μυκοπλάσματα, χλαμύδια και πρωτόζωα. Η Neisseria gonorrhaea, τo Ureaplasma urealyticum, ο μύκητας Candida albicans, η Trichomonas vaginalis, ο β-haemolytic Streptococcus, ο Ηaemophilus influenzae, ο Streptococcus pyogenes και άλλα, είναι κάποια από τα συχνότερα.
Σε σημαντικό ποσοστό των κοριτσιών με αιδοιοκολπίτιδα δεν εντοπίζεται κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός (μη ειδική αιδοιοκολπίτιδα). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε μη-ειδικούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η κακή υγιεινή του σώματος, στενά ρούχα, συνθετικά εσώρουχα, αφρόλουτρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου, και το αντιβιόγραμμα είναι απαραίτητα για τη σωστή διάγνωση και τη θεραπεία των αιδοιοκολπιτίδων.
Στη σημερινή εποχή, της στοιχειοθετημένης Ιατρικής, είναι απαράδεκτο να δίδονται «τυφλές» θεραπείες. «Τυφλές» θεραπείες ψάχνουν στο σκοτάδι, να αντιμετωπίσουν κατά τύχη το μικρόβιο. Λάθος λήψη κολπικών υγρών θα οδηγήσει στη διάγνωση λανθασμένου μικροβίου, που συνεπάγεται και λάθος θεραπεία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:

α) η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών,

β) η παράταση της ταλαιπωρίας παιδιού και γονέων, και φυσικά

γ) η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα του μικροβίου στα γεννητικά όργανα του κοριτσιού, με όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Αντίθετα, η καλλιέργεια θα αποκαλύψει ποιος είναι ο παθογόνος παράγοντας, ενώ το αντιβιόγραμμα θα υποδείξει ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο παράγοντα.
Όπου κρίνεται απαραίτητο, η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικού, για μικρό χρονικό διάστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση, για την ορθή αντιμετώπιση των αιδοιοκολπιτίδων, είναι και η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα προληπτικά μέτρα και η σωστή ενημέρωση των γονέων παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παναγιώτης Ν. Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.xn--mxaafbc3adijqufbbb6dya.gr/el/CNT/index.aspx

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.