Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τις παιδικές αλλεργίες! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τις παιδικές αλλεργίες!

Γράφει: Άγης Τερζίδης, Παιδίατρος

 

Σήμερα, ένα στα τέσσερα παιδιά πάσχει από αλλεργία, και ο αριθμός αυτός ολοένα αυξάνεται. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση των αλλεργικών παθήσεων κατά την τελευταία δεκαετία, και υπολογίζεται ότι ένα στα τρία άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμφανίσει κάποιας μορφής αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Με τον όρο αλλεργία αναφερόμαστε σε ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού που προκαλούν υπερβολική ευαισθησία έναντι μη παθογόνων ουσιών, τις οποίες ονομάζουμε αλλεργιογόνα (τροφές, φάρμακα, γύρη κ.ά.)

Για να εμφανίσει ένα μικρό παιδί αλλεργία, δύο παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο: η κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού έχει αποδειχθεί ότι σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής νόσου στο παιδί ανέρχεται στο 80%, ενώ όταν ένας από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός, η πιθανότητα είναι 30-50%.

Η αναπνευστική αλλεργία

Από τις πιο συνηθισμένες μορφές αλλεργίας είναι η αναπνευστική αλλεργία, και η άνοιξη είναι η εποχή της. Η φύση απελευθερώνει τα δικά της αλλεργιογόνα, το κυριότερο από τα οποία είναι η γύρη. Οι αλλεργίες που προκαλεί η αναπνευστική αλλεργία είναι οι εξής:

Αλλεργική ρινίτιδα: το παιδί φτερνίζεται, έχει ρινική καταρροή, έντονο κνησμό της μύτης και, κατά πάσα πιθανότητα, ρινική απόφραξη. Ο κνησμός, εκτός από τη μύτη, εκδηλώνεται συχνά στον στοματοφάρυγγα.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: έντονος κνησμός και ερυθρότητα στα μάτια, δακρύρροια και ενόχληση από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Αλλεργικό άσθμα: εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα και την επιπεφυκίτιδα, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν και αλλεργικό άσθμα, που χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα, συρίττουσα αναπνοή (κοινώς κρεατάκια) και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή).Το ποσοστό των ασθματικών παιδιών στη χώρα μας υπολογίζεται στο 7%, και είναι μια νόσος με αυξητική τάση που απασχολεί έντονα την ελληνική οικογένεια

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το ασθματικό παιδί δεν χρειάζεται να στερείται καμία από τις συνηθισμένες του δραστηριότητες, αλλά με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση από ειδικό αλλεργιολόγο μπορεί να ζει μιαν απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Οι «ένοχες» ουσίες

Από τις μελέτες της αεροβιολογίας και τον έλεγχο των ασθενών με εποχική αλλεργία, προκύπτει ότι στον ελληνικό χώρο τα αεροαλλεργιογόνα που ευθύνονται πιο συχνά για την εκδήλωση της αναπνευστικής αλλεργίας είναι τα εξής:

η parietaria (περδικάκι-παρθενούλι), τα αγρωστώδη/δημητριακά (αγριάδα, κριθάρι, σιτάρι κ.λπ.), η ελιά, το πεντάνευρο, οι λεύκες, οι ιτιές κ.λπ. Επίσης, σημαντικά αλλεργιογόνα, εκτός των προαναφερθέντων γύρεων, είναι:

τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae), τα οποία στις περιόδους του χρόνου με μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετικά υγρασία, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έξαρση των συμπτωμάτων στα άτομα με ευαισθησία.

Τα αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων: αλλεργιογόνα από το δέρμα και το σάλιο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται για εκδήλωση αναπνευστικής αλλεργίας.

Οι μύκητες: σπόροι μυκήτων που βρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση την άνοιξη και την καλοκαίρι, όπως π.χ. οι μύκητες cladosporium και alternaria, οι οποίοι αποτελούν τους σπουδαιότερους από τους αλλεργιογόνους μύκητες.

Να αναφέρουμε, επίσης, και την ύπαρξη κάποιων σημαντικών παραγόντων που συντελούν στην αύξηση των αλλεργικών παθήσεων. Αυτοί είναι οι αυξημένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η οικιακή ρύπανση, η έλλειψη θηλασμού, οι τροφές, οι σύγχρονες κατοικίες, το στρες, τα φάρμακα κ.ά.

Για τη διάγνωση της αναπνευστικής αλλεργίας είναι απαραίτητη η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και η διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών (skin prick test) που εκτελεί και ερμηνεύει ειδικός αλλεργιολόγος. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι εύκολη και ανώδυνη μέθοδος, με άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα. Η θεραπεία της αναπνευστικής αλλεργίας συνίσταται στη χορήγηση νεότερων αντιισταμινικών, τα οποία είναι σκευάσματα που δεν προκαλούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των παλαιότερων, καθώς και στη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων για τη ρινίτιδα και το άσθμα, τα οποία είναι επίσης αποτελεσματικά και ασφαλή για τη μακροχρόνια θεραπεία των παιδιών. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοσοθεραπεία, η οποία στα παιδιά είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να γίνει με υπογλώσσια ή ενέσιμα σκευάσματα.

Μέτρα προστασίας

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα απλά μέτρα προφύλαξης για ν' αποφύγουμε τα συμπτώματα της αναπνευστικής αλλεργίας: αποφυγή του αερισμού των σπιτιών τις ώρες μέγιστης γυρεοφορίας (μετά τις 9 π.μ.), οδήγηση με κλειστά παράθυρα, αποφυγή περιοχών όπου οι γύρεις βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση, αποφυγή κηπουρικών εργασιών, χρήση γυαλιών ηλίου.

Τροφική αλλεργία: Τα τρόφιμα που προκαλούν πιο συχνά αλλεργία στα παιδιά είναι το γάλα, το αβγό, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και μερικά φρούτα (π.χ., ροδάκινο ή το ακτινίδιο). Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν, ποικίλλουν. Μπορεί να εμφανιστεί κνίδωση, αγγειοοίδημα, γαστρεντερικές διαταραχές, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα κ.ά. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας είναι η αναγνώριση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και ο αποκλεισμός του από τη διατροφή του παιδιού.

Αλλεργία στα υμενόπτερα (μέλισσες και σφήκες): Όταν ένα άτομο τσιμπηθεί από μέλισσα ή σφήκα, το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό του μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, εφόσον το άτομο είναι ευαισθητοποιημένο στο δηλητήριο αυτών των εντόμων (προηγούμενο τσίμπημα). Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα μπορεί να είναι κνίδωση, αγγειοοίδημα, δύσπνοια, βήχας, εμετοί, διαρροϊκές κενώσεις κ.λπ. Οι αλλεργικές παθήσεις προλαμβάνονται και θεραπεύονται με έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

Άγης Τερζίδης
Παιδίατρος

 

Πηγή: www.familylife.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.