Web
Analytics
ΣΚΠ: Τι ξέρουμε για την Κόπωση; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

ΣΚΠ: Τι ξέρουμε για την Κόπωση;

Άρθρο από Momentum Winter 2009-2010 (Περιοδικό του InternationalMSsociety.org)
George H. Kraft, MD, MS
Principal Investigator, MSRRTC; Alvord Professor of Research; Professor of Rehabilitation Medicine;
adjunct professor, Neurology

 

Εάν πάσχετε από Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) είναι πολύ πιθανό πως θα έχετε βιώσει ένα γενικευμένο αίσθημα εξάντλησης/κόπωσης περισσότερες φορές απ' όσο θα θέλατε. Ακόμη και αν δεν πάσχετε αλλά κάποιος γνωστός σας έχει τη νόσο, ίσως να μην μπορείτε να φανταστείτε το άτομο αυτό χωρίς να το συνοδεύει το αίσθημα της γενικευμένης κόπωσης. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 80% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση αναφέρουν πως βιώνουν το αίσθημα της γενικευμένης κόπωσης στην καθημερινότητά τους. Στις μελέτες που δημοσιεύονται για τη νόσο η κόπωση πλέον είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα.

Εντούτοις, στο παρελθόν υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κόπωση δεν θεωρούνταν μέρος των συμπτωμάτων της νόσου της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ήταν κάτι για το οποίο όλοι μας παραπονιόμαστε, είτε έχουμε τη νόσο είτε όχι, οπότε πώς θα μπορούσε να προσδιοριστεί η αιτία του; Η κόπωση γενικά θεωρείται ως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα στον οργανισμό μας πολλών παραγόντων, όπως η έλλειψη ύπνου, η πολύωρη εργασία, η εκτεταμένη άσκηση, οι εξαντλητικές δίαιτες, το στρες, η κατάθλιψη, ο καταβολισμός λόγω μιας μακρόχρονης θεραπευτικής αγωγής κ.ά. Όταν ο όρος «κόπωση» χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο περιεχόμενο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, χρησιμοποιούνταν μόνο για να περιγράψει την απώλεια μυϊκής δύναμης που παρατηρείται σε κάποιους πάσχοντες. Εάν κάποιος έκανε μια έρευνα σχετικά με τον όρο «Πολλαπλή Σκλήρυνση» σε οποιοδήποτε ιατρικό λεξικό ή νευρολογικό σύγγραμμα που είχε εκδοθεί πριν το 1984, δεν θα έβρισκε καταχωρημένη την κόπωση ως σύμπτωμα της νόσου.

Το γεγονός αυτό άλλαξε το 1984. Εκείνη τη χρονιά μια ομάδα ερευνητών, που τώρα αποτελούν μέρος του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (MSR¬RTC), δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε 656 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στην έρευνα αυτή αναγνωρίστηκε η συστηματική κόπωση ως το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα από τους ασθενείς. Στις μέρες μας, αν κανείς ψάξει στο διαδίκτυο τις λέξεις «Κόπωση και Πολλαπλή Σκλήρυνση» θα βρει πάνω από 1,5 εκατ. ιστοσελίδες! Και αν μπει στο pubmed.gov, τη μηχανή αναζήτησης του ΝΙΗ, θα βρει πάνω από 1.200 επιστημονικές δημοσιευμένες έρευνες!

Αντιμετωπίζοντας την Κόπωση

Ορισμένοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο θα αναρωτιέστε: «Ωραία όλα αυτά αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη κόπωση;». Η πιο συχνή απάντηση (αλλά και η πιο εύκολη) σε αυτό το ερώτημα, όπως φαντάζεστε, είναι το να απευθυνθείτε στα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που ίσως ήδη χρησιμοποιείτε.

Τα διεγερτικά όμως αυτά σκευάσματα πολλές φορές ίσως να μην ενεργούν προς το συμφέρον του πάσχοντος. Εάν η κόπωση οδηγεί σε υπνηλία ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως το σώμα μας, μας ενημερώνει πως χρειάζεται περισσότερο «ποιοτικό» ύπνο. Άλλωστε, μέσω των ερευνών που έχουν γίνει, γνωρίζουμε πως ο φυσικός τρόπος με τον οποίο το νευρικό μας σύστημα «θεραπεύει» τις απομυελινωτικές του βλάβες είναι με το να μεταφέρει τις πληροφορίες που διαχειρίζονται οι πάσχουσες περιοχές σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία - η οποία ονομάζεται νευροπλαστικότητα - ενεργοποιείται και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του «βαθέος» ύπνου. Το γεγονός πως ο «ποιοτικός» ύπνος είναι ένα συχνό πρόβλημα για τους πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση, η «χρυσή τομή» είναι να διενεργηθεί μια μελέτη ύπνου, όπως λέγεται, ώστε να διερευνηθεί η ποιότητα του ύπνου του πάσχοντος και έτσι να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες από το γιατρό.

Η παρούσα έρευνα σχετικά με την κόπωση

Γνωρίζουμε πως εκτός από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση υπάρχουν και πρακτικοί τρόποι ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχει η κόπωση στην καθημερινότητα των πασχόντων: Το να χαλαρώνουμε, το να προγραμματίζουμε τις πιο απαιτητικές μας δραστηριότητες σε ώρες που τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι υψηλά (συνήθως το πρωί) και το να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τη μεσημεριανή/απογευματινή ξεκούραση. Όμως, αυτό που μας απασχολεί ως ερευνητές είναι να μάθουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά της κόπωσης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και το πώς αυτά διαφέρουν από την κόπωση που αισθάνονται άτομα που δεν έχουν τη νόσο. Θέλουμε να γνωρίζουμε αν τα ερωτήματα που οι ερευνητές θέτουν για την κόπωση περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές της εκφράσεις στη νόσο, όπως οι πάσχοντες τις αναφέρουν.

Την περίοδο αυτή διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μια έρευνα σχετικά με την κόπωση. Εάν κάποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να επισκεφτεί το διαδικτυακό τόπο του Ινστιτούτου (msrrtc.washington.edu) και να κάνει κλικ στο σύνδεσμο "Aging with MS and other Physical Disabilities Survey Study". Επίσης, μέσω του διαδικτυακού τόπου μπορείτε να ενημερωθείτε και για όλα τα άρθρα που αφορούν τις μελέτες που διεξάγει το κέντρο σχετικά με τη νόσο.

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Μόιρα Τζίτζικα
Επιστημονικός Συνεργάτης Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΕ.

 

 

Πηγή: Περιοδικό "Επικοινωνούμε", τεύχος 15, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.