Web
Analytics
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Νοητικές Διαταραχές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Νοητικές Διαταραχές

Γράφει: ΧΡΥΣΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ, Ειδ. Νοσηλεύτρια για ΣΚΠ, Προϊσταμένη Κέντρου Ειδ. Νευρ/κων Νοσημάτων Παν. Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσ/μείο
 

 

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Είναι η πιο συχνή νευρολογική νόσος σε νεαρούς ενήλικες. Είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται όταν τα άτομα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, ξεκινάνε στη ζωή τους να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια, να αναλάβουν εργασία.

Για το λόγο αυτό, προκαλεί αποδιοργάνωση στις ζωές των ατόμων αυτών και, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο και να συνεχίσουν τη ζωή τους, πρέπει να αποδεχθούν αυτό που τους συμβαίνει και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, με διαφορετικά προβλήματα και άλλες ανάγκες. Οι διαταραχές αισθητικότητας και κινητικότητας είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Σχετικά με τα προβλήματα από τις ανώτερες λειτουργίες, παλαιότερα οι νευρολόγοι πίστευαν ότι δεν προκαλούσε η νόσος τέτοιου είδους διαταραχή. Αργότερα πίστευαν ότι ήταν αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Σήμερα, έχει βρεθεί μέσα από μελέτες ότι εμφανίζονται στο 40% περίπου των ασθενών και δεν έχουν σχέση με τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της νόσου. Ευτυχώς, όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά. Στο 20% περίπου των ασθενών τα προβλήματα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητές τους, στις οικογενειακές και κοινωνικές τους επαφές και στην ικανότητά τους για εργασία. Οι μελέτες δείχνουν ότι, αν και το 60% των ασθενών εργάζονται όταν μαθαίνουν τη διάγνωση της ΣΚΠ, μόνο το 30% ή λιγότερο συνεχίζουν να εργάζονται μετά από δέκα χρόνια. Ο λόγος που σταματούν είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως στην κινητικότητα και λιγότερο στη νοητική ικανότητα.

Η απομυελίνωση σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις ανώτερες λειτουργίες μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα που αφορούν τη σκέψη, τη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την κρίση.

Οι πιο πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα αναφέρουν ότι ξεχνάνε πιο πολύ από πριν, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, χρειάζονται πιο πολύ χρόνο για να θυμηθούν ονόματα, δυσκολεύονται να οργανώσουν το χρόνο και τη δουλειά τους, έχουν δυσκολία να τελειώσουν ένα βιβλίο ή να μάθουν μια καινούργια διαδικασία.

Η εξέταση για να ανιχνευτούν τα παραπάνω προβλήματα λέγεται νευροψυχολογική εκτίμηση, γίνεται από το νευροψυχολόγο και αποτελείται από διάφορες δοκιμασίες που εξετάζουν την ταχύτητα της απάντησης, την ανάκληση πληροφοριών, όπως ονόματα, την ικανότητα συγκέντρωσης κ.ά. Στη χώρα μας γίνεται σε ειδικά ιατρεία για τη ΣΚΠ σε μεγάλα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που έχουν πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου φαίνεται, μέσα από την εξέταση αυτή, ότι εμφανίζουν σοβαρότερο έλλειμμα σε σύγκριση με τους ασθενείς που έχουν υποτροπιάζουσα μορφή. Βέβαια, τα άτομα αυτά είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν τη νόσο πιο πολλά χρόνια. Όσοι εμφανίζουν υποτροπιάζουσα μορφή, συνήθως δεν έχουν προβλήματα από τις λειτουργίες αυτές και όσοι έχουν είναι πολύ ήπια.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι η συναισθηματική κατάσταση, η ύπαρξη στρες, η κόπωση και η λήψη διαφόρων φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες και γι' αυτό το λόγο πρέπει ένας ασθενής με ΣΚΠ να εξετάζεται συνολικά και σε όλους τους τομείς.

Στρατηγικές αντιμετώπισης των νοητικών προβλημάτων:

 • Δημιουργία λιστών (π.χ. τι έχω να ψωνίσω),
 • Χρήση ημερολογίων (π.χ. για τα ραντεβού),
 • Οργάνωση του χώρου, ώστε τα αντικείμενα να τοποθετούνται πάντα σε ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. τα κλειδιά, το κινητό),
 • Οργάνωση του χρόνου και των εργασιών σας για την εβδομάδα που έρχεται,
 • Αν κάνετε ενέσιμη θεραπεία και θα εκπαιδευτείτε να κάνετε μόνος σας την ένεση, μην διστάζετε να ζητήσετε από τη νοσηλεύτρια σας γραπτές οδηγίες, ημερολόγιο ενέσεων και όσα ραντεβού χρειαστείτε, ώστε να νιώσετε σίγουροι ότι έχετε εξοικειωθεί με τη διαδικασία,
 • Πριν από το ραντεβού με το γιατρό σας γράψτε τι θέλετε να ρωτήσετε,
 • Ζητήστε γραπτές οδηγίες, όταν πρόκειται να πάτε κάπου,
 • «Κρατήστε τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση». παίξτε παιχνίδια γνώσεων στον υπολογιστή ή παιχνίδια εύρεσης λέξεων, διαβάστε εφημερίδες ή βιβλία, κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, φτιάξτε παζλ, συζητείστε για ένα συγκεκριμένο θέμα, μην παρακολουθείτε τηλεόραση πάνω από 1-2 ώρες μέσα στο 24ωρο,
 • Επιδιώξτε να συμμετέχετε σε συλλογικές εργασίες, όπως μια ομάδα καφέ στη γειτονιά σας, ή ο σύλλογος των ασθενών με ΣΚΠ,
 • Διατηρείστε φιλίες και κοινωνικές συναναστροφές, μην απομονώνεστε στο σπίτι,
 • Μιλήστε στο γιατρό, στη νοσηλεύτρια, στο σύντροφο, στους φίλους σας για ό,τι σας συμβαίνει και ό,τι σας απασχολεί,
 • Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια για οτιδήποτε σας απασχολεί.

 

 
Περιοδικό "Επικοινωνούμε"
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.