Web
Analytics
Όταν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό: Κολποσκόπηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Όταν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό: Κολποσκόπηση

Γράφει: Παντελής Κόκκαλης MD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ειδικός στην Κολποσκόπηση και Παθολογία του τραχήλου, Τμήμα Κολποσκοπήσεων και Εφαρμογών Laser Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ

 

Το τεστ Παπανικολάου είναι αδιαμφισβήτητα η πιο επιτυχημένη μέθοδος ελέγχου του γενικού πληθυσμού για την πρόληψη κακοήθους νοσήματος. Φέρει το όνομα του Γεώργιου Παπανικολάου (1883 - 1962) ο οποίος συνέλαβε και τεκμηρίωσε επιστημονικά την ιδέα της εξέτασης κυττάρων που λαμβάνονταν από τον τράχηλο της μήτρας στο μικροσκόπιο, με σκοπό να εντοπίζει αλλαγές στην εμφάνιση τους που μπορεί να σήμαιναν παρουσία προκαρκινικών αλλοιώσεων ή και καρκίνου του τραχήλου.

Πρόκειται για μία ανώδυνη, εύκολη και φτηνή εξέταση, η οποία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου, που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1950 και μετά, οδήγησε σε μια σημαντική μείωση (σχεδόν στο μισό) της συχνότητας και θνησιμότητας του καρκίνου του τραχήλου τα τελευταία 50 χρόνια, σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Μία γυναίκα συνιστάται να αρχίζει τον έλεγχο της με τεστ Παπ τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή από το 21ο έτος της ηλικίας και μετά. Το τεστ Παπ και ο γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο έως το 30ο έτος της ηλικίας και μετά, εφόσον υπάρχουν 3 συνεχή φυσιολογικά τεστ Παπ, μπορεί να γίνεται λιγότερο τακτικά, ανά 2-3 χρόνια.

Το τεστ Παπανικολάου, παρά την τεράστια συμβολή του, έχει σαν μέθοδος κάποιες αδυναμίες: σπάνια, μπορεί να είναι φυσιολογικό σε μια γυναίκα που παρουσιάζει κάποια παθολογία ή αντίστροφα να είναι παθολογικό σε μια γυναίκα που παρουσιάζει μια απλή κολπίτιδα ή άλλη καλοήθη κατάσταση (αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε «ψευδώς θετικό και ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα). Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν πιο σύγχρονες μέθοδοι που βελτιώνουν ή συμπληρώνουν τον έλεγχο ανάλογα με τις ενδείξεις, όπως η κυτταρολογία υγρής φάσης και το ΗΡV-DΝΑ τεστ, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα λάθους.

Όταν το τεστ Παπανικολάου μας δώσει μια παθολογική απάντηση, το επόμενο βήμα συνήθως είναι η κολποσκόπηση.

Πρόκειται για μια εξέταση ανώδυνη που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε αναισθησία για να πραγματοποιηθεί. Η γυναίκα τοποθετείται στη γνωστή γυναικολογική στάση και όπως και στη λήψη του τεστ Παπ ένας κολποδιαστολέας εισάγεται στον κόλπο ώστε να γίνει ορατός ο τράχηλος της μήτρας. Ο τράχηλος είναι η είσοδος της μήτρας και προβάλει στην κορυφή του κόλπου. Στο μέσο του υπάρχει μια μικρή οπή που οδηγεί στο εσωτερικό της μήτρας. Η περιοχή του τραχήλου γύρω από την οπή είναι αυτή που ονομάζουμε «ζώνη μετάπλασης» και είναι το σημείο που εμφανίζεται ο καρκίνος του τραχήλου και επομένως αυτή που πρέπει να ελεγχθεί.

Με το κολποσκόπιο, το οποίο είναι ένα όργανο που επιτρέπει την εξέταση του τραχήλου υπό μεγέθυνση, ο κολποσκόπος (που οφείλει να έχει την κατάλληλη γνώση και εκπαίδευση)αναζητά την ύπαρξη συγκεκριμένων αλλοιώσεων που μπορεί να υποκρύπτουν προκαρκινικές βλάβες ή και καρκίνο του τραχήλου.

Κατά την εξέταση, στον τράχηλο εφαρμόζονται κάποια διαλύματα που βοηθούν την διάγνωση, και στο τέλος επιλέγεται η καταλληλότερη περιοχή από την οποία λαμβάνεται βιοψία (ένα πολύ μικρό δείγμα ιστού από τον τράχηλο) με τη χρήση ειδικής λαβίδας.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη καθώς ο τράχηλος και το ανώτερο τμήμα του κόλπου δεν έχουν αισθητική νεύρωση αλλά μερικές φορές μπορεί να προκληθεί ένας ελαφρύς πόνος, σαν περιόδου, από αντανακλαστική πια σύσπαση της μήτρας κατά τη λήψη της βιοψίας. Ο πόνος αυτός υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά και είναι συνήθως ήπιος, αλλά αν η γυναίκα επιθυμεί μπορεί, 2 ώρες πριν την εξέταση, να λάβει κάποια αναλγητική αγωγή από το στόμα ή κάποιο υπόθετο, ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εμφάνισης του και την ένταση του.

Ας σημειωθεί ότι η εξέταση δεν επηρεάζει ούτε τη γονιμότητα ούτε τη γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Στη συνέχεια, το μικρό δείγμα του τραχήλου που πήραμε με τη βιοψία αποστέλλεται σε παθολογοανατόμο, ώστε να γίνει η εξέταση του ιστού με μικροσκόπιο. Από την απάντηση του παθολογοανατόμου θα εξαρτηθεί αν χρειάζεται στη συνέχεια κάποια θεραπευτική παρέμβαση ή όχι.

Το Τμήμα κολποσκόπησης και παθολογίας τραχήλου της ΓΑΙΑ διαθέτει έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς συνεργάτες, καθώς και υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να παρέχει αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνες με τα διεθνή στάνταρτ, τόσο στη διαγνωστική προσέγγιση όσο και στη θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, τηρούνται σαφή πρωτόκολλα τα οποία βρίσκονται εναρμονισμένα με τις οδηγίες της Αμερικανικής και Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (ΑSCCΡ, ΒSCCΡ).

Συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα λήψης κλασικού και υγρής φάσης τεστ Παπ, ΗΡV / DNA test με τυποποίηση, κολποσκόπησης και λήψης βιοψίας με φωτογραφική τεκμηρίωση, καθώς και θεραπείας της Βλάβης με αγκύλη διαθερμίας (LLETZ / LLΕΡ) και LASER.

Η παρασκευή του εμβολίου έναντι του καρκίνου του τραχήλου άνοιξε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση των κακοηθών νόσων καθώς είναι το πρώτο προληπτικό εμβόλιο για καρκινικό νόσημα. Το εμβόλιο προστατεύει από την προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ο οποίος ευθύνεται για το 97% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για κορίτσια 11-13 ετών καθώς και για γυναίκες κάτω των 25 ετών που δεν έχουν αρχίσει επαφές.

Καθώς όμως η κάλυψη του πληθυσμού είναι ακόμα μικρή (δεν έχει εμβολιαστεί ικανοποιητικός αριθμός ατόμων) και για την επόμενη 20ετία τουλάχιστον θα υπάρχουν γυναίκες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό επειδή δεν πρόλαβαν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος με τεστ Παπ και αν χρειαστεί η κολποσκόπηση παραμένει απαραίτητος και αναντικατάστατος.

 

Παντελής Κόκκαλης MD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Ειδικός στην Κολποσκόπηση και Παθολογία του τραχήλου
Τμήμα Κολποσκοπήσεων και Εφαρμογών Laser Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιατρικός Κόσμος

Περιοδική Έκδοση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ιστότοπος: www.iatrikokentro.gr/iatrikoskosmos/el

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.