Web
Analytics
Απεικονιστικές εξετάσεις και διάγνωση πνευμονιόκοκκου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Απεικονιστικές εξετάσεις και διάγνωση πνευμονιόκοκκου

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένας παθογόνος μικροοργανισμός, ο οποίος προσκολλάται στους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα πολλών ανθρώπων (ανάλογα με την ηλικία έως και στο 60%), χωρίς το γεγονός αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν.

Μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, στις ευπαθείς ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, και συχνά προκαλεί ασθένειες.

Οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες είναι ενήλικες άνω των 65 ετών, άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα μετά από σπληνεκτομή, άτομα με δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, παιδιά άνω των 2 ετών με χρόνια νοσήματα και ανοσοανεπάρκεια και παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Ο αλκοολισμός αποτελεί επίσης προδιαθεσικό παράγοντα.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας συνήθως περιλαμβάνουν ρίγος, υψηλό πυρετό, εφίδρωση, δύσπνοια, θωρακικό άλγος, παραγωγικό βήχα με πτύελα, μυαλγία και κόπωση. Η ταχύπνοια (ταχύς ρυθμός αναπνοών ανά λεπτό) ως σύμπτωμα πνευμονίας αξιολογείται κυρίως στα παιδιά και μπορεί να προηγείται των άλλων κλινικών ευρημάτων. Ως ταχύπνοια ορίζεται ένας ρυθμός αναπνοών μεγαλύτερος από 60 ανά λεπτό για παιδιά κάτω των 2 μηνών, μεγαλύτερος από 50 ανά λεπτό για παιδιά μεταξύ 2 μηνών και ενός έτους και μεγαλύτερος από 40 ανά λεπτό για παιδιά από ενός έτους έως πέντε ετών.

Διάγνωση

Συχνά η διάγνωση της πνευμονίας βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία θώρακος, πραγματοποιούνται προς επιβεβαίωση της κλινικής υπόθεσης, σε περίπτωση διφορούμενων αποτελεσμάτων από την κλινική εξέταση, σε περίπλοκες περιπτώσεις ή για παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά η ακτινογραφία θώρακος ενδείκνυται όταν διαπιστώνεται πυρετός σε συνδυασμό με ταχύπνοια, ρουθούνισμα, ρόγχο, αναπνευστική δυσχέρεια και ακροαστικά.

Πολυάριθμα απεικονιστικά χαρακτηριστικά συνθέτουν την εικόνα της πνευμονίας αλλά και ενός πλήθους άλλων παθολογικών καταστάσεων. Για το λόγο αυτό η διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα βάσει όλων των διαγνωστικών ευρημάτων.

Ακτινογραφία θώρακος

Έρευνες των τελευταίων ετών αποδίδουν στην απλή ακτινογραφία θώρακος μια ευαισθησία και μια ακρίβεια μεταξύ 42-73% όσον αφορά στην ανάδειξη της αιτιολογίας της πνευμονίας. Ανάλογα με το αν μια πνευμονία είναι βακτηριακής, ιογενούς ή άλλου είδους προελεύσεως κυριαρχούν και συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι βακτηριακής προελεύσεως.

Μια εικόνα γενικευμένης επίτασης στη σκιαγράφηση του βρογχειαγγειακού δικτύου με παρουσία αποσπασματικών πνευμονικών πυκνώσεων αντικατοπτρίζει μερική απόφραξη των αεροφόρων οδών από σωματίδια ή φλεγμονώδεις εκκρίσεις. Το τυπικό εύρημα της ακτινογραφίας θώρακος στη βακτηριακή πνευμονία είναι η πύκνωση (ή σκιά) που παρουσιάζεται στον πνεύμονα και συνήθως περιορίζεται σε ένα λοβό (λοβώδης πνευμονία). Μέσα σε αυτήν την πύκνωση είναι εμφανείς οι αεραγωγοί, με παρουσία αέρα εντός αυτών (αεροβρογχόγραμμα). Παρουσία πνευμονικών κύστεων (αεροφόρων κοιλοτήτων) και εμφανείς συλλογές υγρού στον υπεζωκότα συνηγορούν επίσης υπέρ παρουσίας μολυσματικών διεργασιών και ιδιαίτερα βακτηριακής αιτιολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλης αιτιολογίας πνευμονίες.

Οι λήψεις των εικόνων σε δύο επίπεδα (οπίσθιο-πρόσθιο και πλάγιο ή αλλιώς fasse και profile) βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του διηθήματος και της σχέσης του με τα γύρω όργανα, όπως για παράδειγμα το μεσοθωράκιο και η καρδιά.

Η δημιουργία αεροφόρων κοιλοτήτων εντός του διηθήματος, αποστημάτων ή εγκυστωμένων συλλογών υγρού αποτελούν επιπλοκές και συνηγορούν υπέρ παρουσίας βακτηριακής πνευμονίας.

Άλλες εξετάσεις

Σε περίπλοκες καταστάσεις ή όταν η ακτινογραφία θώρακος εγείρει κάποια ερωτήματα, οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να συμπληρωθούν με την υπολογιστική ή αξονική τομογραφία. Η μέθοδος αυτή, έχοντας τη δυνατότητα να παράγει εικόνες πολύ λεπτών τομών του πνευμονικού παρεγχύματος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ πιο ειδική από την απλή ακτινογραφία στην ανάδειξη πνευμονικών διηθήσεων. Και εδώ η τυπική απεικόνιση της βακτηριακής πνευμονίας είναι εστιακές ή ακανόνιστες περιοχές πύκνωσης με παρουσία αεροβρογχογράμματος. Η λοβώδης πνευμονία, όπως είναι συνήθως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, χαρακτηρίζεται από μια πύκνωση, η οποία περιορίζεται σε έναν λοβό του πνεύμονα και αφορίζεται σαφώς από τη μεσολόβιο σχισμή. Σημαντική είναι η συμβολή της υπολογιστικής τομογραφίας στην ακριβή ανάδειξη της τοποθεσίας του πνευμονικού διηθήματος αλλά και στην ανάδειξη επιπλοκών, όπως η παρουσία ακόμα και μικρής έκτασης συλλογής υγρού στον υπεζωκότα, καθώς και παρουσίας μικρών αεροφόρων κοιλοτήτων.

Η αξονική τομογραφία του θώρακα ενδείκνυται και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, ιδιαίτερα σε μεγάλους ανθρώπους, σε ανθρώπους με πνευμονοπάθεια, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, εφόσον καθιστά δυνατή τη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο ή αντίθετα μπορεί να αποκλείσει την παρουσία της σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας.

Αντίθετα, δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της πνευμονίας σε παιδιά παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτριος Τριανταφύλλου

Ακτινολόγος

Τ. Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος 7ου Νοσ. του ΙΚΑ
Επιστ. Υπεύθ. «ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗ»

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτριος Τριανταφύλλου

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.