Η διαδερμική διόρθωση των παραμορφώσεων του άκρου ποδός
Μια από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις που αφορούν τον άκρο πόδα είναι η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι). Πρόκειται για τη συχνότερη πάθηση του ποδιού για την οποία οι ασθενείς επισκέπτονται τον ορθοπεδικό και δεν είναι τυχαίο ότι για την αντιμετώπιση του έχουν περιγραφεί περισσότερες των εκατό διαφορετικών ειδών επεμβάσεων.
Αιτιολογία
Σαν πρωταρχική αιτία του βλαισού μεγάλου δακτύλου ενοχοποιείται μια μη φυσιολογική διάπλαση των μαλακών μορίων και των οστών της περιοχής συχνά οικογενειακή προδιάθεση - ειδικά στην νεανική εμφάνιση της νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση. Η χρήση ψηλοτάκουνων και στενών υποδημάτων επιβαρύνει το πρόβλημα και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες.
Τεχνική
Η τεχνική της διαδερμικής οστεοτομίας επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η επέμβαση μέσω μίας η περισσοτέρων μικρών οπών. Οι διαδερμικές οστεοτομίες πραγματοποιούνται χωρίς εφαρμογή ίσχαιμης περίδεσης, με τοπική αναισθησία και χωρίς χρήση μεταλλικών εμφυτευμάτων. Η διόρθωση της παραμόρφωσης είναι ίδια με τη διόρθωση που επιτυγχάνεται με τις ανοικτές επεμβάσεις. Η τεχνική επιτρέπει την ταυτόχρονη διόρθωση και όλων των υπολοίπων παραμορφώσεων του άκρου ποδός, όπως η πτώση μεταταρσίων, η σφυροδακτυλία και η γαμψοδακτυλία.
Ο σκοπός της διαδερμικής οστεοτομίας είναι αρχικά η αφαίρεση της διόγκωσης του πρώτου μεταταρσίου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικού γλυφάνου. Στη συνέχεια, γίνεται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οστεοστομία του πρώτου μεταταρσίου με την οποία διορθώνεται η παθολογική γωνία που παρουσιάζει η αρθρική επιφάνεια του πρώτου μεταταρσίου. Η επέμβαση συμπληρώνεται συνήθως με μια δεύτερη οστεοτομία της εγγύς φάλαγγας του μεγάλου δακτύλου. Ακολουθεί η διαδερμική χαλάρωση του τένοντος του προσαγωγού του μεγάλου δακτύλου.
Καθόλη τη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός ελέγχει τις οστεοτομίες και τις διορθώσεις με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα. Αν υπάρχει μεταταρσαλγία ακολουθούν διαδερμικές οστεοτομίες των μεταταρσίων και αν υπάρχουν παραμορφώσεις των δακτύλων αυτές διορθώνονται με χαλάρωση των τενόντων ή οστεοτομίες φαλαγγών των δακτύλων. Η όλη επέμβαση έχει διάρκεια 15-20 λεπτών.
Μετά το τέλος της επέμβασης ο ασθενής βαδίζει χωρίς πατερίτσες η μπαστούνι φορώντας ένα ειδικό παπούτσι. Η χρήση περιοδικής αναισθησίας εξασφαλίζει άριστο μετεγχειρητικό έλεγχο του πόνου, η οποία σε συνδυασμό με την απουσία τομής και την απουσία κακώσεων στα μαλακά μόρια έχουν σαν αποτέλεσμα μια πραγματικά ανώδυνη τεχνική.
Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει αφαίρεση της πρώτης επίδεσης (γάζες-ελαστικός επίδεσμος) σε δεκαπέντε μέρες και κατάλληλη περίδεση με αυτοκόλλητες ταινίες του ποδιού. Ο ασθενής μπορεί να φορέσει ένα κανονικό ευρύχωρο παπούτσι και αμέσως να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του (οδήγηση, βάδιση). Η αλλαγή των ταινιών γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή καθημερινά.
Η ειδική περίδεση διαρκεί περίπου ένα μήνα, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία.
Εμπειρία
Η μέθοδος εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. για περισσότερο από μια δεκαπενταετία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα οδήγησαν στην υιοθέτηση της και στην Ευρώπη. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία την τελευταία επταετία.
Πλεονεκτήματα της ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ διορθωτικής ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑΣ
- Επέμβαση Day-Clinic (δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο).
- Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.
- Πραγματοποιούνται τομές από 3 χιλιοστά (δεν δημιουργούνται μετεγχειρητικές ουλές).
- Δεν χρησιμοποιούνται εμφυτεύσημα υλικά όπως bίδες ή καρφίδες.
- Δεν απαιτείται δεύτερη επέμβαση αφαίρεσης υλικών.
- Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας μετεγχειρητικά.
- Άμεση και πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού μετεγχειρητικά χωρίς να χρειάζονται βακτηρίες (πατερίτσες).
- Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος.
Αναστάσιος Αποστολόπουλος Msci FRCS
Χειρουργός Ορθοπεδικός - Τραυματολόγος
Ιατρικός Κόσμος
Περιοδική Έκδοση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Ιστότοπος: www.iatrikokentro.gr/iatrikoskosmos/el