Web
Analytics
Μεταμόσχευση ήπατος από HIV+ εν ζωή δότη, σε υγιή λήπτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μεταμόσχευση ήπατος από HIV+ εν ζωή δότη, σε υγιή λήπτη

Στη Νότια Αφρική υπάρχει έλλειψη δοτών οργάνων με αποτέλεσμα οι γιατροί να αγωνίζονται να βρουν κατάλληλα όργανα για ασθενείς με σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίοι θα πεθάνουν αν δεν λάβουν το μόσχευμα.

Πριν ένα χρόνο οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό κατά το οποίο ένα παιδί χρειάζονταν μόσχευμα ήπατος. Ο νεαρός λήπτης βρίσκονταν στον κατάλογο αναμονής για 181 ημέρες ενώ ο μέσος όρος είναι 49 ημέρες. Λόγω της μη εύρεσης κάποιου δότη, προσφέρθηκε να γίνει δωρητής η μητέρα του παιδιού η οποία όμως ήταν οροθετική στον ιό HIV. Αυτό θα ήταν τεράστιο ρίσκο για τους γιατρούς καθώς υπήρχε κίνδυνος να μολυνθεί το παιδί με τον ιό HIV.

Ωστόσο στη Νότια Αφρική ο νόμος δεν απαγορεύει τη μεταμόσχευση οροθετικού δωρητή σε έναν μη οροθετικό λήπτη, υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία. Οι γιατροί όμως δεν μπορούσαν να δεχτούν την απόφαση της μητέρας διότι ήταν ενάντια με την πολιτική του νοσοκομείου. Χωρίς τη μεταμόσχευση όμως, το παιδί θα πέθαινε.

Έτσι οι γιατροί κατέφυγαν στην Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Γιοχάνεσμπουργκ η οποία αποφάσισε να προχωρήσουν στην μεταμόσχευση. Με τη συναίνεση των γονιών, ως υπεύθυνοι για τη φροντίδα του παιδιού τους, προχώρησαν στην μεταμόσχευση. Ο ασθενής ακολούθησε αντιρετροϊκή αγωγή, με την ελπίδα πρόληψης του ιού HIV. Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής. Οι γιατροί παρατήρησαν στον πρώτο μήνα μετά τη μεταμόσχευση κάποια αντισώματα HIV στο παιδί που έμοιαζε με μόλυνση από τον ιό, αλλά με τον καιρό αυτά γίνονταν μη ανιχνεύσιμα . Έτσι οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν αν το παιδί είχε HIV ή όχι , ακόμα και με εξειδικευμένες εξετάσεις . Ωστόσο η υγεία του παιδιού έβαινε καλώς.

Αυτό έδειξε πως οι γιατροί μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις με αποτέλεσμα για τον λήπτη μοσχεύματος από οροθετικό δότη να είναι καλά . Έχει δημιουργήσει επίσης μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την μετάδοση του HIV κάτω από πολύ ελεγχόμενες συνθήκες . Παρόλα αυτά οι γιατροί δε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το παιδί έχει τον ιό ή όχι αλλά μόνο με συνεχείς έρευνες. Οι γιατροί έχουν πλήρως διασφαλίσει την αβεβαιότητα της κατάστασης . Όλες οι μελλοντικές περιπτώσεις θα αποτελέσουν μέρος μιας ερευνητικής μελέτης που θα διερευνήσει λεπτομερέστερα τη μετάδοση του ιού στα παιδιά και τους τρόπους με τους οποίους ο ιός μπορεί ή όχι να μεταδοθεί μέσω μεταμόσχευσης.

 

Πηγή: The Conversation

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.
Εξασφαλίζει κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

Ιστότοπος: www.bioethics.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.