Web
Analytics
Η αναγραφή των θερμίδων στις ετικέτες των προιόντων δεν λειτουργεί αποτρεπτικά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η αναγραφή των θερμίδων στις ετικέτες των προιόντων δεν λειτουργεί αποτρεπτικά

18 Φεβ 2011
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν οι καταναλωτές γνωρίζουν πλέον την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν, η επιλογή των προϊόντων που αγοράζουν δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα.

Η τιμή και η γεύση τόσο ισχυρά κίνητρα που αναιρούσε την οποιαδήποτε επιθυμία να είναι υγιείς, συμπέραναν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν οι καταναλωτές γνωρίζουν πλέον την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν, η επιλογή των προϊόντων που αγοράζουν δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα.

Η τιμή και η γεύση τόσο ισχυρά κίνητρα που αναιρούσε την οποιαδήποτε επιθυμία να είναι υγιείς, συμπέραναν οι ερευνητές.

Ο Dr Brian Elbel, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι κρίθηκαν αναγκαίοι άλλοι τρόποι μείωσης των θερμίδων.

"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αναγραφή των θερμίδων δεν φαίνεται πιθανό να επηρεάζει την παχυσαρκία σε μεγάλη κλίμακα", ανέφερε.

Ο Dr Elbel και η ομάδα του πραγματοποίησαν την έρευνα όταν η πόλη της Νέας Υόρκης εισήγαγε μια πολιτική αναγραφής των θερμίδων σε όλα τα fast food.

Συνέκρινε πόσο άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες συγκριτικά με παρόμοια καταστήματα στο New Jersey που δεν υποχρεούνταν στην αναγραφή των θερμίδων στα τρόφιμά τους.

Ανακάλυψε ότι οι έφηβοι και οι γονείς των μικρών παιδιών, ισχυρίστηκαν ότι είχαν μεγαλύτερη επίγνωση πόσες θερμίδες περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζουν και ότι επηρέασε την απόφασή τους.

Ωστόσο, η ανάλυση των ερωτηματολογίων έδειξε ότι εξακολούθησαν να τρώνε τις ίδιες θερμίδες με τους κατοίκους του New Jersey.

Ο Dr Elbel και οι συνάδελφοί του συγκεντρώνονται αποδείξεις και ερωτηματολόγια από 427 γονείς και εφήβους σε εστιατόρια fast food, τόσο πριν όσο και μετά την υποχρεωτική αναγραφή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία αλλαγή στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται σε διάφορα εστιατόρια fast food, αφού τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα.

Οι έφηβοι αγόραζαν τρόφιμα που αντιστοιχούσαν σε περίπου 725 θερμίδες ενώ όταν οι γονείς αγόραζαν φαγητό για τα παιδιά τους περιορίζονταν σε περίπου 600 θερμίδες.

Οι γεύσεις των τροφίμων θεωρήθηκαν ο πρωταρχικός λόγος που οι έφηβοι αγόρασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ η χαμηλή τιμή αποτελεί τον δεύτερο λόγο για το 50 % των αγοραστών.

Λίγο πάνω από το 25% ανέφερε ότι συχνά ή πάντα περιόριζαν την ποσότητα της τροφής που κατανάλωναν, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το βάρος τους.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν εκτίμησαν σωστά το σύνολο των θερμίδων που περιείχαν τα προϊόντα που είχαν αγοράσει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.


Πηγή: http://e-hospital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.