Web
Analytics
Τα συμπτώματα του Καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοείτε, για να τον διαγνώσετε γρήγορα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα συμπτώματα του Καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοείτε, για να τον διαγνώσετε γρήγορα

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τον νικήσετε.

Πολλά συμπτώματα του καρκίνου περνάνε απαρατήρητα, μέχρι να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Ένα απλό κρυολόγημα ή ένα μικρό δερματολογικό πρόβλημα, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό και να υποκρύπτει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Υπάρχουν συμπτώματα του καρκίνου που μπορούν να σας «ξεγελάσουν», καθώς παρατηρούνται και σε άλλες παθήσεις μικρότερης σημασίας. Αν έχετε αμφιβολίες, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Τα συμπτώματα του καρκίνου, που δεν πρέπει  να αγνοείτε είναι:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές στην διατροφή ή στην άσκηση, και κυρίως αν το νούμερο είναι διψήφιο, είναι σημάδι ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Ο καρκίνος του οισοφάγου, του λαιμού και του στομάχου, παρουσιάζουν δυσκολία στην κατάποση και στο αίσθημα κορεσμού, προκαλώντας συχνά σημαντική ακούσια απώλεια βάρους. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, επηρεάζει τις πεπτικές συνήθειες και συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους επίσης, συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και του πάγκρεας.

Επίμονη και υπερβολική κούραση

Αν νιώθετε κουρασμένος ή έχετε κόπωση συχνά, που δεν περνάει με την ξεκούραση, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου.

Η κούραση συνδέεται με τον καρκίνο παχέος εντέρου, του στομάχου, του θυρεοειδούς, το λέμφωμα ή την λευχαιμία.

Επίμονος πόνος

Επίμονος πόνος, χωρίς λόγο ή αιτία, και κυρίως όταν λαμβάνετε θεραπεία που δεν σας βοηθά, μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου.

Ένας πονοκέφαλος που δεν βελτιώνεται, μετά από μακροχρόνια θεραπεία, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο.

Ο πόνος στην πλάτη ενδέχεται να είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών ή του παχέος εντέρου.

Ο πόνος στα οστά αποτελεί το σημαντικότερο σύμπτωμα του καρκίνου των οστών. Οπότε αν έχετε επίμονο πόνο στα οστά, χωρίς να έχετε τραυματιστεί, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Επιπλέον, πόνο προκαλεί και ο καρκίνος των όρχεων.

Εξόγκωμα

Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να εντοπιστούν, μέσω του δέρματος. Ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα ή βαθιά στον μαλακό ιστό, που δεν προκαλεί πόνο, οφείλεται συχνά σε καρκίνο.

Επομένως, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο σώμα σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Συχνός πυρετός

Ο καρκίνος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση επίμονου πυρετού.

Ο πυρετός αποτελεί σημάδι πρώιμων καρκίνων του αίματος, όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία. Επιπλέον, μπορεί να αποκαλύψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και των νεφρών, σε πρώιμο στάδιο.

Αλλαγές στο δέρμα

Ο καλύτερος τρόπος για να ανιχνεύσετε  τον καρκίνο του δέρματος, είναι να παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας. Πρέπει να ανησυχήσετε αν δείτε ασυνήθιστες και νέες φακίδες, ελιές, μυρμηγκιές ή αν υπάρξει κάποια αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα τους.

Άλλες αλλαγές στο δέρμα, όπως πανάδες, αιμορραγία, κνησμός, κιτρινωπά μάτια, κίτρινο ή κοκκινωπό ή σκούρο χρώμα, μπορεί να αποτελούν σημάδια άλλων καρκίνων.

Ξαφνικές αλλαγές του δέρματος, όπως το pitted skin (δέρμα με ουλές, που έχει καταστραφεί από ακμή και λοίμωξη), γνωστό ως peau d’orange, μπορεί συχνά να είναι σημάδι του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του ήπατος προκαλεί ίκτερο, δίνοντας στο δέρμα μια κίτρινη απόχρωση.

Το μπλε χρώμα, είναι σύμπτωμα του καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος, λόγω έλλειψης του οξυγονωμένου αίματος.

Επίμονος βήχας

Αν έχετε εμφανίσει βήχα, που δεν υποχωρεί με θεραπεία, ενδέχεται να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κρύωμα.

Ειδικά αν ο βήχας προκαλεί πόνο στο στήθος, στην πλάτη ή στον ώμο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο βήχας συνδέεται με καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδή και του λάρυγγα.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης

Η ανάγκη να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα, είτε για να ουρήσετε είτε για να αδειάσετε το έντερο σας, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του εντέρου.

Η μακροχρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα και η αλλαγή στο μέγεθος των κοπράνων, μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου.

Ο πόνος κατά την ούρηση ή το αίμα στα ούρα, μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης.

Αν έχετε ακράτεια, ενδέχεται να ευθύνονται ο καρκίνος του προστάτη, της ουροδόχου κύστης ή ορισμένοι όγκοι του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ανεξήγητη αιμορραγία

Όταν βγάζετε αίμα κατά τον βήχα, αποτελεί μεγάλο σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα.

Αίμα από την θηλή, μπορεί να αποκαλύψει καρκίνο του μαστού.

Αίμα στα ούρα, μπορεί να σημαίνει καρκίνος στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη.

Επιπλέον, αίμα στα κόπρανα μπορεί να αποκαλύψει καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δυσκολία κατά την κατάποση

Η δυσκολία κατά την κατάποση, μπορεί να οφείλεται σε κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο σοβαρό.

Αν δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσπεψίας, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του στόματος,  του θυρεοειδή, του λάρυγγα ή του λαιμού.

Επίμονες πληγές

Οι κοινές πληγές συνήθως θεραπεύονται γρήγορα. Αν έχετε επίμονες πληγές σε περιοχές όπως το στόμα, ενδέχεται να έχετε καρκίνο.

Επίμονη καούρα

Καούρα που δεν υποχωρεί ή χειροτερεύει, θα μπορούσε να σημαίνει καρκίνος του λαιμού, του στομάχου ή των ωοθηκών.

Επίμονος κνησμός

Προκαρκινικές καταστάσεις των γεννητικών ή πρωκτικών περιοχών, μπορούν να προκαλέσουν επίμονο κνησμό. Απευθυνθείτε σε γιατρό, αν ο κνησμός δεν υποχωρεί με τοπικές θεραπείες.

Δυσκολία στην αναπνοή

Ο καρκίνος στους πνεύμονες ή κοντά σε αυτούς, ενδέχεται να προκαλέσει απόφραξη των σωλήνων που μεταφέρουν αέρα.  Η δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζεται στον καρκίνο του μαστού, του ήπατος ή των ωοθηκών.

Αναιμία

Παρόλο που υπάρχουν πολλές αιτίες που ευθύνονται για την αναιμία, ο καρκίνος μπορεί σπανίως να την προκαλέσει.

 Οι μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το αίμα και το μυελό των οστών, όπως ο καρκίνος των οστών, το μυέλωμα, η λευχαιμία και το λέμφωμα, παίζουν ρόλο στην υποπαραγωγή των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επιπλέον, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου, μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στην πεπτική οδό και να συμβάλλουν στην αναιμία.

Αλλαγές στην όραση

Αν έχετε ξαφνικά προβλήματα στην όρασή σας, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Οι όγκοι του εγκεφάλου και του οπτικού νεύρου, μπορούν να πιέσουν τα μάτια και να προκαλέσουν γρήγορες και σοβαρές αλλαγές στην όραση.

Πρησμένο πρόσωπο

Ορισμένοι όγκοι μπορούν να περιορίσουν την αιματική ροή, κυρίως στην ανώτερη κοίλη φλέβα, και πολλά άτομα εμφανίζουν έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο. Αυτό προκαλείται συνήθως από τον καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδή, του μαστού, του νεφρού και το λέμφωμα.

Πόνος στα πλευρά

Ο καρκίνος του ήπατος ή των οστών, προκαλεί πόνο κάτω από την δεξιά μεριά των πλευρών.

Μούδιασμα στα άκρα

Αν τα χέρια και τα πόδια σας μουδιάζουν, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Εκτός από την πίεση στα νεύρα και τον διαβήτη, οι όγκοι στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη, μπορούν επίσης να περιορίσουν την λειτουργικότητα ορισμένων νεύρων, προκαλώντας μούδιασμα.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Πολλοί καρκίνοι, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και ο καρκίνος του αίματος,  διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά, όταν οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό για πρησμένους λεμφαδένες.

Επιληπτικές Κρίσεις

Αν υποφέρετε από κρίσεις, αλλά δεν σας έχει γίνει διάγνωση επιληψίας, πρέπει να το ελέγξετε. Οι όγκοι εγκεφάλου συχνά προκαλούν κρίσεις.

Άσπρα σημάδια στο στόμα

Άσπρες πλάκες στο στόμα ή λευκές κηλίδες στην γλώσσα, μπορεί να σημαίνει λευκοπλακία, η οποία είναι προκαρκινική και μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος, αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς.

Πόνος στην κοιλιά και κατάθλιψη

Συμβαίνει σπάνια, αλλά ο πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με την κατάθλιψη, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πάγκρεας. Πρέπει να ανησυχείτε, αν έχετε κληρονομικότητα.

 

Πηγές

activefeel

bestlifeonline

buzzfond

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.