Web
Analytics
Γυαλιά ηλίου, φακοί επαφής και καλοκαίρι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γυαλιά ηλίου, φακοί επαφής και καλοκαίρι

Γράφει: Ηλίας Σαπουνάκης, Οπτικός-Οπτοµέτρης

 

Το νερό της θάλασσας και οι υγρές γενικότερα επιφάνειες µε νερό ανακλούν το 8% της εκπεµπόµενης ηλιακής ακτινοβολίας, υπολογισµένο κατά τις µεσηµβρινές ώρες. Σύµφωνα µε την παραπάνω παραδοχή, υπάρχει πρόσθετος λόγος για την προστασία µας από τον ήλιο στους ανοιχτούς χώρους της πισίνας και της θάλασσας.

Όλοι µας γνωρίζουµε τη σπουδαιότητα της αντιηλιακής προστασίας στο δέρµα µας, αγνοούµε όµως τους κινδύνους που διατρέχουν τα µάτια µας από την έκθεσή µας στην υπεριώδη ακτινοβολία (για τον απλό κόσµο, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχουν τεχνικές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας οι οποίες αφορούν ειδικές κατηγορίες εργαζοµένων).

Σύµφωνα µε µελέτες, µόνο ένα 7% γνωρίζει τη σπουδαιότητα και την ανάγκη της αντιηλιακής προστασίας στα µάτια µας σε αντίθεση µε τους περισσοτέρους που γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της αντιηλιακής προστασίας του δέρµατος.

Με την ευκαιρία αυτή, καλό είναι να µνηµονεύσουµε παράλληλα µε τη χρήση των απορροφητικών γυαλιών ηλίου την αποτελεσµατικότητα των πολωτικών γυαλιών στους εργαζοµένους κάτω από συνθήκες υψηλής φωτεινότητας και ανελαστικότητας. Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου, εκτός από την απορροφητικότητα σε όλο το φάσµα της υπεριώδους ακτινοβολίας, που παρέχουν τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου, προσφέρουν µείωση του θάµβους επιτρέποντας µόνο στην κατακόρυφη µετάδοση του φωτός να φτάσει στα µάτια µας.

Το καλοκαίρι προσφέρεται για τη χρήση φακών επαφής, κοινωνικοί και αισθητικοί λόγοι επιβάλλουν τη χρήση τους (συµµετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.). Η χρήση των φακών επαφής επιβάλλει ταυτόχρονη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία µε τη χρήση γυαλιών ηλίου, εξάλλου η χρήση τους καθιστά ευκολότερη την επιλογή µας σε στιλ, µοντέλα και µεγέθη, εφόσον έχουµε καλύψει τη διαθλαστική µας διόρθωση µε αυτούς.

Το κολύµπι, τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα, µε τη χρήση φακών επαφής πρέπει να γίνεται µε αρκετή προσοχή παίρνοντας πάντοτε µέτρα προφύλαξης που µας εξασφαλίζουν την υγεία των µατιών µας.

Οσο καθαρό κι αν πιστεύουµε ότι είναι το νερό µιας πισίνας (ικανοποιητική χλωρίωση, σωστές συνθήκες συντήρησης κ.λπ.), εγκυµονεί πάντοτε κινδύνους υψηλής µικροβιοφορίας (ελεύθερες αµοιβάδες, παθογόνοι µικροοργανισµοί), ως εκ τούτου η φροντίδα µας µε το σχολαστικό καθαρισµό τους µετά τη χρήση τους σε τέτοιο περιβάλλον και η προστασία µας µε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά κατά την κολύµβηση περιορίζουν σηµαντικά τους πιθανούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι αυτοί µειώνονται ακόµα περισσότερο µε τη χρήση φακών επαφής συχνής αντικατάστασης, ενώ σηµαντικότερη είναι η µείωση µε φακούς επαφής ηµερήσιας αντικατάστασης.

Συνεπώς:

Χρήση φακών επαφής στο κολύµπι

  • Αποφεύγουµε τη χρήση τους όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο.
  • Χρησιµοποιούµε ηµερήσιους φακούς κατά προτίµηση και τους πετάµε αµέσως µετά τη χρήση τους από κολύµπι.
  • Αφαίρεση των φακών µετά τη χρήση, σχολαστικός καθαρισµός σύµφωνα µε τις οδηγίες του εφαρµοστή σας µετά τη χρήση - αφορά σε ακούς µεγαλύτερης διάρκειας.
  • Χρήση µάσκας κολύµβησης ή ειδικών γυαλιών κολύµβησης.
  • Χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου.
  • Γυαλιά ηλίου και οφθαλµικά γυαλιά.
  • Φροντίζουµε το σκελετό και τους φακούς ξεπλένοντας τα άλατα µε άφθονο νερό.
  • Αντικαθιστούµε το σκελετό, τα γυαλιά ηλίου ή τους οφθαλµικούς φακούς όταν αυτά είναι φθαρµένα.

 

Ηλίας Σαπουνάκης
Οπτικός-Οπτοµέτρης

 

Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.