Web
Analytics
10 Ερωτήσεις για επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής με LASER - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 Ερωτήσεις για επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής με LASER

1. Ποιά προβλήµατα όρασης µπορεί να διορθωθούν µε laser;

Η  µυωπία  όπου ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός µε συνέπεια να µεγαλώνει η απόσταση ανάµεσα στον κερατοειδή και τον αµφιβληστροειδή.
Η  υπερµετρωπία, όπου ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος µε αποτέλεσµα να µικραίνει η απόσταση ανάµεσα στον κερατοειδή και τον αµφιβληστροειδή.
Ο  αστιγµατισµός, όπου ο κερατοειδής δεν έχει στρογγυλό σχήµα αλλά επίµηκες, κάνοντας τόσο τα κοντινά, όσο και τα µακρινά αντικείµενα να φαίνονται παραµορφωµένα.

2. Τί ακριβώς κάνει το Laser;

Σµιλεύει τον κερατοειδή µε τελικό στόχο έναν καλύτερα διαµορφωµένο κερατοειδή που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται µε ακρίβεια επάνω στον αµφιβληστροειδή.

3. Ποιός θεωρείται καλός υποψήφιος για την επέµβαση;

Ο υποψήφιος που θέλει να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Όµως δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποια οφθαλµολογική νόσο, όπως κερατόκωνος. Επίσης θα πρέπει να έχει ενηµερωθεί για τυχόν επιπλοκές της επέµβασης, όπως λοίµωξη ή οίδηµα, µείωση της όρασης στο χειρουργηµένο µάτι, οι οποίες όµως είναι πολύ σπάνιες.

4. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες laser και ποιά κατά την γνώµη σας είναι η τελειότερη;

Τα laser Flying-spot είναι η τελευταία εξέλιξη. Τα περισσότερα laser στην χώρα µας είναι αυτής της τεχνολογίας.

5. Ποιά είναι η προεγχειρητική διαδικασία;

Αρχικά είναι απαραίτητο το ιστορικό υγείας του ασθενούς (παθήσεις, φάρµακα, αλλεργίες κλπ). Μετά από έναν πλήρη οφθαλµολογικό έλεγχο και λεπτοµερείς µετρήσεις, υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει η επέµβαση. Η απόφαση πρέπει πάντα να παίρνεται µε την συζήτηση µε τον οφθαλµίατρο που γνωρίζει καλά το ιστορικό του ασθενούς.

6. Μπορείτε να µας περιγράψετε την επέµβαση βήµα-βήµα;

Την προγραµµατισµένη ηµέρα της επέµβασης, ο ασθενής προαιρετικά λαµβάνει ένα καταπραϋντικό χάπι και ξαπλώνει στην κλίνη του laser, όπου του δίνονται σταγόνες τοπικής αναισθησίας στα µάτια ώστε να µην αισθάνεται παρά µόνο µια ελαφρά πίεση κατά την διάρκεια της επέµβασης. Ακολουθεί καθαρισµός των βλεφαρίδων και στερέωσή τους µε ειδικό αποστειρωµένο αυτοκόλλητο και µε ένα ειδικό εργαλείο κρατάµε το µάτι ανοιχτό (το άλλο µάτι είναι καλυµµένο). Σηκώνεται το flap από τον κερατοειδή. Μετά το άνοιγµα του flap, το laser αρχίζει την σµίλευση της επιφάνειας του κερατοειδή καθοδηγούµενο από ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαδικασία που διαρκεί µερικά δευτερόλεπτα. Στο σύνολο η διαδιακασία είναι 4-5 λεπτά για κάθε οφθαλµό.

7. Είναι επίπονη η διαδικασία;

Ο ασθενής νοιώθει µια ελαφρά πίεση µε την αίσθηση κρύου υγρού στα µάτια.

8. Τα αποτελέσµατα είναι άµεσα εµφανή;

Από τις πρώτες ώρες µετά την επέµβαση η όραση είναι εµφανώς βελτιωµένη.

9. Τι θα πρέπει να κάνει ο ασθενής µετά την επέµβαση;

Καταρχήν θα του δοθεί αγωγή µε κολλύρια που θα πρέπει παίρνει από τις πρώτες µετεγχειρητικές ώρες και για µια εβδοµάδα. Την εποµένη της επέµβασης θα πρέπει να κάνει την πρώτη µετεγχειρητική επίσκεψη στον ιατρό.

10. ∆ιορθώνεται το πρόβληµα όρασης 100% µε laser;

Σε ορισµένους ασθενείς µε υψηλό βαθµό διαθλαστικού προβλήµατος µπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη µέρους της διαδικασίας για ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα. Αυτή πραγµατοποιείται συνήθως δύο µήνες µετά την αρχική επέµβαση. Η χώρα µας έχει πολαπλά κέντρα µε πολύ καταρτισµένους χειρουργούς και έχει πρωτοστατήσει διεθνώς σε καινοτοµίες αυτής της τεχνικής.

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εγκυμοσύνη και όραση Μέθοδος IntraLase »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.