Web
Analytics
LenSx Laser: Διαθλαστική επέµβαση καταρράκτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

LenSx Laser: Διαθλαστική επέµβαση καταρράκτη

Η παρουσία καταρράκτη µπορεί να δυσκολέψει την καθηµερινότητα των ατόµων τρίτης ηλικίας στην οδήγηση, στην τηλεόραση, στην ανάγνωση, στο γράψιµο, ακόµα και στο µαγείρεµα.
Καθώς κάθε άνθρωπος γερνά, ο φακός του µατιού που βοηθά στην εστίαση του φωτός, σταδιακά θαµπώνει και γίνεται κιτρινωπός. Το θάµπωµα αυτό, που λέγεται καταρράκτης, εξελίσσεται σταδιακά από τα σαράντα χρόνια και στην αρχή µπορεί να περάσει απαρατήρητο. Με το πέρασµα του χρόνου όµως τα άτοµα τρίτης ηλικίας µπορεί να παραπονεθούν επειδή: η όραση µπορεί να γίνει πιο ασαφής, τα χρώµατα µπορεί να µη φαίνονται τόσο ζωηρά, φαινόµενα που µπορεί να παρατηρηθούν τόσο στο έντονο ηλιακό φως, όσο και τη νύχτα.

Πως αντιμετωπίζεται

Στα πρώιµα στάδια του καταρράκτη, τα γυαλιά µπορεί να βοηθήσουν το άτοµο να δει καλύτερα. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ο καταρράκτης δεν µπορεί να θεραπευτεί µε φάρµακα. Η χειρουργική επέµβαση παραµένει ακόµη η µόνη θεραπευτική επιλογή.
Πρόκειται για µια από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεµβάσεις. Κατά την επέµβαση, ο θαµπός φακός αφαιρείται µε τη χρήση «κρύας φακοθρυψίας» και αντικαθίσταται µε ένα διαυγή µόνιµο τεχνητό ενδοφθάλµιο φακό.
Η βελτίωση στην όραση παρατηρείται σύντοµα µετά την επέµβαση, ενώ µετά την πλήρη ανάρρωση, ο γιατρός ελέγχει αν θα παραµείνει ίδια η συνταγή των γυαλιών ή εάν απαιτείται καινούργια.
Σήµερα υπάρχουν νέες επιλογές ενδοφακών που ανάλογα την περίπτωση προσφέρουν διόρθωση αστιγµατισµού ή πρεσβυωπίας. Η τεχνική της µικροσκοπικής τοµής καθιστά τη διαδικασία προτιµότερη γιατί:

  • η διάρκεια και ανάρρωση της εγχείρισης είναι µικρότερη (10 περίπου λεπτά).
  • η επέµβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη, χωρίς βελόνες, ράµµατα ή καλύµµατα µατιού.
  • η τοµή αυτοεπουλώνεται πιο γρήγορα, αφού δεν απαιτεί ράµµατα

Μια νέα κατηγορία επεμβάσεων

Μία καθοριστική προσθήκη στη χειρουργική του καταρράκτη, το "LenSx Laser" επισηµαίνει την εισαγωγή της ∆ιαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη µε Laser. Το LenSx είναι ένα απόλυτα ολοκληρωµένο, απεικονιστικά καθοδηγούµενο femtosecond laser, που σχεδιάστηκε ειδικά για διαθλαστική επέµβαση καταρράκτη.
Παρέχει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και επαναλειψηµότητα στις οφθαλµολογικές χειρουργικές επεµβάσεις. Επιτυγχάνει Το LenSx Laser είναι σχεδιασµένο ώστε να φέρει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και επαναλειψιµότητας στη διαθλαστική χειρουργική καταρράκτη. Οι πρώτοι χρήστες χειρουργοί του συστήµατος, αναφέρουν ότι όσο ακριβείς κι αν έµοιαζαν να είναι οι χειροκίνητες επεµβάσεις τους στο παρελθόν, παρατηρούν µετρήσιµες βελτιώσεις όταν χρησιµοποιούν το LenSx Laser.

Διαδικασία

Η χρήση του LenSx Laser καταργεί τη χρήση νυστεριού. Οι µικροσκοπικές τοµές στον κερατοειδή γίνονται πια µε laser χωρίς νυστέρι, όπως και η προπαρασκευή της καψουλόρηξης, ένα βήµα σηµαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγµή µε το χέρι και σίγουρα εξαρτάται από τη σηµαντική εµπειρία του χειρουργού, καθώς και η αποσυναρµολόγηση του φακού µε laser. Η οµάδα µας έχει δουλέψει µε τεχνολογίες Femtosecond laser τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πρωτοστατήσει στην εξέλιξη σηµαντικών εφαρµογών αυτής της τεχνολογίας και είναι από τις πρώτες στον κόσµο που εφαρµόζει αυτήν την πολύ εξελιγµένη τεχνική και στους 'Ελληνες.
Πιστεύουµε ότι αυτό θα φέρει την πιο συχνή επέµβαση στον άνθρωπο σε ένα άλλο επίπεδο, µε µεγαλύτερη ακρίβεια, µεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερα αποτελέσµατα.

Ακριβείς επεμβάσεις

Η ακρίβεια του LenSx Laser δοκιµάστηκε σε µια σειρά πρόσφατων κλινικών µελετών. Ο ιατρός Zoltan Z. Nagy, από το Πανεπιστήµιο Semmelweis της Βουδαπέστης, περιέγραψε αυξηµένη χειρουργική ακρίβεια και επαναλειψιµότητα:

  • Όλες οι πρόσθιες καψουλοτοµές που δηµιουργήθηκαν µε το LenSx Laser ήταν κεντραρισµένες µε ακρίβεια και πέτυχαν την επιθυµητή διάµετρο, χωρίς να παρατηρηθούν ακτινωτές ρωγµές ή ανεπιθύµητες ενέργειες.
  • Οι τοµές κερατοειδούς που δηµιουργήθηκαν µε το LenSx Laser είχαν υψηλή επαναλειψηµότητα, µε ακριβείς διαστάσεις και γεωµετρία.
  • Στην ίδια µελέτη, µόνο 10% των χειροκίνητα διενεργηθέντων καψουλορήξεων πέτυχαν παρόµοια ακρίβεια διαµέτρου +/-0.25 mm. Αυτά τα αποτελέσµατα περιγράφονται στο παρακάτω διάγραµµα.

∆ευτερεύουσες επεμβάσεις

Ο ενδοφθάλµιος φακός που τοποθετείται κατά την επέµβαση καταρράκτη κανονικά διαρκεί για όλη τη ζωή και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Μερικές φορές, όµως, µήνες ή και χρόνια µετά την επέµβαση, η όραση µπορεί να ξαναγίνει θολερή. Σε αυτή την περίπτωση µιλάµε για τον δευτερεύοντα καταρράκτη ή µετακαταρράκτη, που προκαλείται επειδή το φυσικό περιφάκιο που στηρίζει τον νέο φακό έχει γίνει θαµπό. Μπορεί όµως να θεραπευθεί γρήγορα και ανώδυνα µε laser.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.