Web
Analytics
Ψηφιακός Πελματογράφος και Πέλματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ψηφιακός Πελματογράφος και Πέλματα

Είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν ακούσει για πελματογράφημα, για ψηφιακό πελματογράφο και για πέλματα. Αλλά τελικά, γνωρίζουν τι είναι όλα αυτά και σε τι αποσκοπούν, ή μήπως πρόκειται για άλλη μία μέθοδο ανάλυσης για την οποία πρέπει να ασχολούνται μόνο οι ειδικοί; Η απάντηση είναι ότι ο κόσμος πρέπει να είναι ενήμερος και να αναγνωρίζει κάποια ουσιαστικά πράγματα.

Τι είναι ο ψηφιακός πελματογράφος; Είναι απαραίτητο;

Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι μία απλή πλατφόρμα στην οποία στέκεται (στατική ανάλυση) ή περπατάει (δυναμική ανάλυση) ο ασθενής με σκοπό να αποτυπώσει στον υπολογιστή τις πιέσεις που ασκούν τα πέλματα του. Είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία, πλην όμως πολύ ενδιαφέρουσα. Ενδιαφέρουσα γιατί μετράει το κέντρο βάρος, τη σταθερότητα του ατόμου καθώς και ποια σημεία του πέλματος ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση.

Το πόσο απαραίτητη είναι μία τέτοια ανάλυση θα την κρίνει ο ειδικός. Συνήθως, η διεξαγωγή του πελματογραφήματος ενδείκνυται σε πόνους των αρθρώσεων των κάτω άκρων (αστράγαλος, γόνατο και ισχίο) και ειδικότερα σε παθήσεις του πέλματος όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, βλαισοπτερνία, απονευροσίτιδα και άκανθα. Άλλες παθήσεις περιλαμβάνουν αυτές των δακτύλων, όπως βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή κοινώς «κότσι», σφυροδακτυλία και γαμψοδακτυλία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν έμμεσο εργαλείο εξέτασης της λεκάνης και της στάσης του σώματος, ανάλογα με τις πεποιθήσεις και επιστημονική εγκυρότητα του ειδικού. Συνοψίζοντας, είναι ένα επιπλέον εργαλείο εξέτασης της λεκάνης και των κάτω άκρων.

Τι γίνεται μετά το πελματογράφημα;

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω παθήσεις εκτός των γνωστών θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, επιδέσεις, μαλάξεις κτλ., συχνά κατασκευάζονται ειδικά πέλματα τα οποία τοποθετούνται μέσα στα παπούτσια του ατόμου. Η κατασκευή αυτή καθορίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την ηλεκτρονική αποτύπωση των πελμάτων, δηλαδή το πελματογράφημα. Σε άλλες, κρίνεται από επιπλέον εξεταστικές μεθόδους (π.χ. ειδικά τεστ με φωτογράφηση).

Πέλματα; Τι είδους πέλματα;

Ο σκοπός των ειδικών πελμάτων είναι να διορθώνουν τις ανισόρροπες κλίσεις που έχει υιοθετήσει το πόδι. Τα ειδικά πέλματα χωρίζονται σε δύο τύπους: τα ορθοπεδικά ή ορθωτικά, και τα νευρομυϊκά πέλματα. Οι διαφορές είναι ότι τα πρώτα είναι υποστηρικτικά, και είναι τα πιο κοινά. Υποστηρίζουν την καμάρα ή/και την πτέρνα του πέλματος και το πετυχαίνουν με ανθεκτικά υλικά κατασκευής. Το δε νευρομυϊκό πέλμα είναι λιγότερο ογκώδες και αποτελείται από πάτο με ενσωματωμένη σφήνα (τρία μεγέθη), η οποία βρίσκεται στο σημείο που πατάει το πρώτο δάκτυλο του ποδιού. Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή έγκειται στην κατάρτιση και πεποιθήσεις του ειδικού.

Τέλος, τα πέλματα πρέπει να είναι εξατομικευμένα στο πόδι του ασθενή μετά από ενδελεχή έλεγχο από ειδικό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγοράζονται από καταστήματα ή από φαρμακεία. Για την κατασκευή τους απαιτούνται τα απαραίτητα προσόντα και μηχανήματα ειδικού πτυχιούχου ποδολόγου. Τοποθετούνται στα παπούτσια χωρίς να χρειάζεται να αγοραστεί μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού.

Απλές συμβουλές:

  • Είναι απαραίτητη η συχνή αλλαγή των υποδημάτων στους διαβητικούς για την αποφυγή σταθερών πιέσεων στα πόδια.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται το τακούνι άνω των 2-2,5 εκατοστών λόγω της μετατόπισης του βάρους του σώματος στο πρόσθιο μέρος του πέλματος. Το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μέχρι 4 εκατοστά και πάλι δεν ενδείκνυται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θεοχάρης Φράγκος

Οστεοπαθητικός – Φυσικοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.thfrangos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.