Web
Analytics
Ημικρανίες και Φυσικοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ημικρανίες και Φυσικοπαθητική

Η ημικρανία είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που δημιουργείται λόγω έντονης διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στην κεφαλή. Είναι μια κοινή πάθηση προσβάλλοντας τις γυναίκες (25-30%) περισσότερο από τους άνδρες (15-20%), ενώ περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό της παραπάνω πάθησης.

Συνήθως τα συμπτώματα της ημικρανίας παρουσιάζονται με ή χωρίς προειδοποίηση. Στην πρώτη περίπτωση οι προειδοποιήσεις ονομάζονται «αύρες» (παροξυσμού) πριν την εκδήλωση του πόνου. Τυπικές αύρες διαρκούν μερικά λεπτά και περιλαμβάνουν: θολότητα ή φωτεινές κηλίδες στην όραση, άγχος, κούραση, ανήσυχη σκέψη, και μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» στην μία πλευρά του σώματος. Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από παλμικό ή κρουστικό οξύ πόνο, ο οποίος περιορίζεται σε μία συνήθως πλευρά της επιφάνειας του κρανίου (εξού και ημί-κρανία).

Οι ημικρανίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε αρκετούς τύπους (οι πιο κοινοί: κοινός, κλασικός, και περίπλοκος) ανάλογα τα συμπτώματα, ενώ η αιτιολογία της πάθησης αυτής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Κάποιες θεωρίες αποτελούν την προσκόλληση αιμοσφαιρίων, χρόνιο στρες και substance P (πι), καθώς και έλλειψη σεροτονίνης. Παράγοντες που πυροδοτούν τον πόνο της ημικρανίας εκτός από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης λόγω γενετικών ή αγχολυτικών καταστάσεων είναι συγκεκριμένα φαγητά (σοκολάτα, τυρί κ.α.), διατροφικές αλλεργίες, αλκοόλ (κόκκινο κρασί), χημικές ουσίες (νιτρικό άλας, αζωτογλυκερίνη), απόσυρση καφεΐνης ή άλλων φαρμάκων που περιστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, συναισθηματικές εναλλαγές (θυμός, στρες κτλ.), ορμονολογικές διαταραχές (εμμηνόρροια, αντισυλληπτικά), αϋπνία ή υπερυπνία, κατάπτωση, κλιματικές αλλαγές (βαρομετρικές αλλαγές, έκθεση στον ήλιο) και εκθαμβωτικό φως.

Η φυσικοπαθητική αντιμετώπιση της ημικρανίας έγκειται στην αναγνώριση των εναρκτήριων παραγόντων και στην αποφυγή τους, και επιπλέον στην υπόδειξη κάποιας συγκεκριμένης διατροφικής αγωγής ή και χορήγηση κάποιων διατροφικών κι βοτανικών σκευασμάτων. Λόγω της υψηλής συχνότητας (80-90%) της διατροφικής αλλεργίας/δυσανεξίας σε ασθενείς με ημικρανίες, ο φυσικοπαθητικός προτείνει την έναρξη της θεραπείας με την αναγνώριση και καταπολέμηση διατροφικών αλλεργιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω αιματολογικής εξέτασης (ELISA) ή με την απλή μέθοδο εξάλειψης (υπο-αλλεργική διατροφή για μικρό χρονικό διάστημα, επιμέρους εισαγωγή κοινών τροφών τις επόμενες μέρες για την καταγραφή τυχόν συμπτωμάτων).

Τα πρώτα φαγητά που πρέπει να εξαλειφθούν είναι οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, το τυρί, τα κιτρικά φρούτα, η σοκολάτα και τα οστρακοειδή. Η δίαιτα πρέπει να είναι χαμηλή σε ζωϊκά λίπη (αραχιδονικό οξύ) και υψηλή σε φαγητά τα οποία αποτρέπουν προσκόλληση αιμοπεταλίων όπως φυτικά λίπη, λίπη ψαριού, σκόρδο και κρεμμύδι.

Διατροφικά συμπληρώματα:

 • Μαγνήσιο: 250-400mg τρεις φορές την ημέρα.
 • Βιταμίνη B6: 25mg τρεις φορές την ημέρα.
 • 5-HTP: 100-200mg τρεις φορές την ημέρα.

Βοτανικά σκευάσματα:

 • Πιπερόριζα (ginger – zingiber officinalis):
 1. φρέσκια ρίζα: περίπου 10γρ την ημέρα.
 2. ξηρή πιπερόριζα: 500mg τέσσερις φορές την ημέρα.
 3. εκχύλισμα: τυποποιημένο να εμπεριέχει 20% gingerol και shogaol, 100-200mg τρεις φορές την ημέρα για πρόληψη και 200mg κάθε δύο ώρες (μέχρι και έξι φορές) για οξύ επεισόδιο [η κλινική έρευνα είναι αρκετά περιορισμένη, και κυρίως σε ζώα ή vitro]
 • Βασκαντήρα, παρθενούλι (feverfew – tanacetum parhtenium): 0.25-0.5mg parthnolide [περιορισμένη κλινική έρευνα]

Υδροθεραπεία:

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της κυκλοφορίας και του πόνου των ημικρανιών είναι η άμεση εφαρμογή κρύου επιθέματος στο σημείο του αυχένα με τον παρακάτω πρακτικό τρόπο:

 • Εφαρμόζετε μία κρύα υγρή πετσέτα ή παγοκύστη στο σημείο του αυχένα για 5 λεπτά.
 • Το αφαιρείτε για 2 λεπτά.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.

(Αν πρόκειται για παγοκύστη, πρέπει να καλύπτεται από μία μονωτική στρώση όπως μάλλινο ύφασμα, πετσέτα κτλ., ειδάλλως υπάρχει η πιθανότητα εγκαύματος)

Σημειωτέων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια λεκάνη με ζεστό νερό για την τοποθέτηση των ποδιών (ποδόλουτρο) συγχρόνως με την εφαρμογή της παγοκύστης στον αυχένα. Αυτό ονομάζεται «αντέσταση» της κυκλοφορίας διότι μεταφέρεται ένα σημαντικός όγκος αίματος στα άκρα ανακουφίζοντας την περιοχή του κρανίου, ενώ με την εφαρμογή του κρύου επιτυγχάνεται η συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλες αποτελεσματικές και ανακουφιστικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Οστεοπαθητική.
 • Χειροπρακτική.
 • Βελονισμό.
 • Φυσικοθεραπεία και θεραπευτικό μασάζ.
 • Γυμναστική αποκατάσταση.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θεοχάρης Φράγκος

Οστεοπαθητικός – Φυσικοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.thfrangos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.