Web
Analytics
Τι είναι ο Φυσίατρος; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο φυσίατρος είναι γιατρός που σπουδάζει στην ιατρική σχολή, κατόπιν ολοκληρώνει για 1 χρόνο την υπηρεσία υπαίθρου( γνωστή ως αγροτικό) και τέλος κάνει 5 χρόνια ειδικότητα: παθολογία (6 μήνες), νευρολογία (6 μήνες), ορθοπαιδική (6 μήνες) και φυσική ιατρική και αποκατάσταση 3,5 χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα του φυσιάτρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες είναι ότι δεν ασχολείται με νόσους αλλά με τον ΑΝΘΡΩΠΟ και την αποκατάσταση του μετά από κάποια νόσο ή ατύχημα και μετά την αντιμετώπιση της οξείας φάσης της νόσου από κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα.

Ο φυσίατρος οφείλει να αντιμετωπίσει ενδελεχώς τον κάθε ασθενή. Να πάρει ιστορικό ιατρικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και να εξετάσει όλα τα συστήματα του ασθενούς.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης που βγάζει για κάθε άνθρωπο εμπεριέχει όλα ή μέρος από τα παρακάτω ανάλογα με την κάθε περίπτωση:

 • Φυσικοθεραπεία.
 • Εργοθεραπεία.
 • Υδροθεραπεία.
 • Λογοθεραπεία - Επανεκπαίδευση κατάποσης.
 • Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογενείας του..
 • Πρόβλεψη - Πρόληψη - Αντιμετώπιση επιπλοκών νόσου ή μακροχρόνιας κατάκλισης εξαιτίας της νόσου
 • Συνταγογράφηση κατάλληλων φαρμάκων για τον πόνο και την σπαστικότητα.
 • Επανεκπαίδευση εντέρου και ουροδόχου κύστης.
 • Υπόδειξη και συνταγογράφηση ορθόσεων, προσθέσεων και βοηθημάτων τόσο για την βάδιση (βακτηρίες, περιπατητήρες) όσο και για τις καθημέραν πράξεις (βοηθήματα ένδυσης, προσαρμοσμένα πιρούνια, κουτάλια).
 • Υπόδειξη και συνταγογράφηση ειδικού αναπηρικού αμαξιδίου, ορθοστατών.
 • Προτάσεις για επανένταξη του ατόμου στην κοινωνική ζωή.
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός εφόσον δεν είναι δυνατόν το άτομο να συνεχίσει το προηγούμενο επάγγελμά του.

Αφού καταρτίσει το πρόγραμμα, συντονίζει τους θεραπευτές, παρακολουθεί την ορθή εξέλιξη του προγράμματος και την βελτίωση του ασθενούς και δίνει οδηγίες για απαραίτητες αλλαγές των θεραπειών.

Ακόμα και στους επιμέρους τομείς του προγράμματος απκατάστασης οι οδηγίες δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για κάθε νόσο αφού σε κάθε άνθρωπο 1) η έκφανση, άρα και η αντιμετώπιση μιας νόσου ή κάκωσης είναι διαφορετική 2) κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνυπάρχουσες νόσους που απαγορεύουν κάποιες μεθόδους - θεραπείες ή επιβάλλουν επιπλέον μεθόδους - θεραπείες 3) ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός 4) η ψυχολογία, ο τρόπος ζωής, οι ανάγκες και οι προσδοκίες κάθε ατόμου είναι διαφορετικά.

Ο φυσίατρος είναι ο γιατρός της ομάδας αποκατάστασης που αποτελείται από τον φυσίατρο, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγο και νοσηλεύτρια αποκατάστασης. Επειδή εκτιμάει όλα τα συστήματα του ασθενούς, αν διαπιστώσει ότι σε κάποιον, υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί περισσότερες γνώσεις από αυτές που του έδωσε η ιατρική σχολή και το τμήμα ειδικότητας παθολογίας, νευρολογίας, ορθοπαιδικής που παρακολούθησε, ζητάει τη συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ευτυχία Μεντζελοπούλου

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Βιογραφικό

Ιστότοπος: fysiatrikh-poiothtazwhs.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.