Web
Analytics
Mπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στη μέση; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Mπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στη μέση;

Αγαπητοί φίλοι...μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουντον πόνο στη μέση;

Ναι θα απαντήσουν οι περισσότεροι από εκείνους που υποφέρουν από πόνο στη μέση.

Ακόμα και ο Ιπποκράτης το 400 πχ είχε παρατηρήσει ότι πολλές παθήσεις σχετίζονταν με τις αλλαγές της εποχής.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Δισκοπάθεια, εκφυλισμένοι δίσκοι, σπονδυλική στένωση, αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, έχουν ως αποτέλεσμα περιορισμό στην λειτουργικότητα της πάσχουσας περιοχής, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονής, άρα οιδήματος. Αύξηση δηλαδή της ποσότητας των υγρών που περιβάλλουν τους ιστούς. Όταν επιπλέον υγρό συσσωρεύεται στη περιοχή, τότε μπορεί να συμπιεστούν ευαίσθητοι ιστοί, όπως είναι οι νευρικές ρίζες στη σπονδυλική στήλη ή τα αισθητικά νεύρα και να προκληθεί πόνος.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί περίπου σαν ένα ημίκλειστο υδραυλικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθεί η εξωτερική πίεση που δέχεται οπουδήποτε στο σώμα, αυτή η αύξηση μεταφέρεται σ' ολόκληρο το σώμα. Για να το καταλάβουμε αρκεί να σκεφτούμε ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Αν το πιέσουμε οπουδήποτε, αυτή η πίεση μεταφέρεται ομοιόμορφα παντού. Όταν λοιπόν μεταβληθεί η πίεση έξω από το σώμα, λόγω μεταβολής της βαρομετρικής πίεσης (η πίεση που ασκεί ο αέρας στο περιβάλλον), τότε θα υπάρξει και μεταβολή της πίεσης στο υγρό γύρω από τους ευαίσθητους στη πίεση ιστούς με αποτέλεσμα την μεταβολή του πόνου. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση γενικά συνδέεται με το κρύο, τον υγρό καιρό και την αύξηση του πόνου. Ο καθαρός και ξηρός καιρός συνδέεται με υψηλό βαρομετρικό και μείωση του πόνου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αύξηση του οιδήματος λόγω μειωμένης εξωτερικής πίεσης, ενώ στη δεύτερη μείωση του οιδήματος, λόγω αύξησης της εξωτερικής πίεσης.

Αυτός ο συσχετισμός στη μεταβολή του καιρού με την μεταβολή του πόνου, ακόμα χαρακτηρίζεται εμπειρικός, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για να το στοιχειοθετήσουν. Μάλιστα υπάρχουν εκείνοι που το αμφισβητούν χαρακτηρίζοντας την αύξηση του πόνου "ψυχοσωματική". Κατά τη γνώμη μου αυτές οι απόψεις δεν βοηθούν και πολύ εκείνους που υποφέρουν. Μελέτες πάντως έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι εκείνοι οι ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, που ζουν σε ζεστό κλίμα, υποφέρουν λιγότερο από εκείνους τους ασθενείς με τις ίδιες παθήσεις, που ζουν σε κρύο και υγρό κλίμα. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν αποτελεί και λόγο για αλλαγή τόπου κατοικίας, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί την βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας της σπονδυλικής στήλης και την αποσυμπίεση των ευαίσθητων ιστών, όπως είναι οι νευρικές ρίζες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη "Θεραπεία Λειτουργικής Αποκατάστασης – Manual Therapy".

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαράλαμπος Γ. Τιγγινάγκας,  MT, CST, ΜΝΤ

Φυσικοθεραπευτής
Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικοθεραπείας, Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»
Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO release"

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

www.physio.gr

http://craniosacral.gr

 

Ιστότοπος: craniosacral.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.