Web
Analytics
Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία: Στόχος είναι το βαθύ "λύσιμο" και η "επανεκπαίδευση" του σώματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία: Στόχος είναι το βαθύ "λύσιμο" και η "επανεκπαίδευση" του σώματος

Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Ροδαφηνό, δημιουργό της "Λειτουργικής Μυϊκής Επεξεργασίας",  με αφορμή το νέο εργαστήρι του στη Ν. Φιλοθέη

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη θεραπεία;

Πίσω στο '89, - όπου βέβαια ήμουν απροσδιορίστου ηλικίας. Έκανα ένα πλάνο για 10 χρόνια σπουδές, με σκοπό να γίνω οστεοπαθητικός. Δε μου βγήκε, αλλά έχω καταλήξει με μια τεχνική που πιθανά αξίζει να διδαχθεί στις σχολές οστεοπαθητικής.

Πώς έφτασες στη Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία;

Ξεκίνησα σπουδάζοντας σε μια ιδιωτική σχολή. Άμεσα ξεκίνησα συνεργασία ως βοηθός σε έναν οστεοπαθητικό που ήταν μεγάλο όνομα. Ο θεραπευτής αυτός μου είπε σύντομα: "Κε Γιώργο, αυτό που διδάσκω σε τρεις μήνες εντατικής προσπάθειας, μου το απορροφήσατε σε τρεις μέρες".

Η αρχική τεχνική ήταν αυτή που σήμερα αποκαλείται "deep tissue", μάλαξη βαθέως ιστού, από την οικογένεια Νeuromuscular Τherapies (NMT). Ίσως να ήταν η πρώτη τεχνική για δουλειά στους χρόνιους σπασμούς της βαθειάς μυϊκής στιβάδας.

Τον καιρό εκείνο δεχόμουν οργονοθεραπεία, την ψυχοθεραπευτική τεχνική που δημιούργησε ο Wilhelm Reich, και παράλληλα εντρύφησα στην ολιστική ψυχο-συναισθηματική-σωματική οπτική του. Υπήρχαν βέβαια και οι επιρροές από άλλα διαβάσματα. Με ενέπνευσαν τα αποφθέγματα του Τάο-Τε-Κινγκ που δίδασκαν την παράδοση στη φυσική ροή των πραγμάτων, τη χωρίς μάχη κατάκτηση της ζωής.

Φαίνεται ότι από τις πρώτες βδομάδες της δουλειάς μου με τον οστεοπαθητικό είχα ήδη διαμορφώσει και εφάρμοζα τη δική μου τεχνική, που εκτιμήθηκε πολύ. Μετά από 17 χρόνια εμπειρίας άρχισα και να τη διδάσκω.

Τι κάνει την ΛΜΕ να διαφέρει;

Η τεχνική πηγαίνει πολύ βαθειά στο μυϊκό σύστημα μεν, αλλά δεν τη βιώνεις ως παρεμβατική. Δουλεύει στα πιο επώδυνα σημεία, αλλά με ανακούφιση αντί για πόνο.

Αντιμετωπίζει τους τωρινούς πόνους δουλεύοντας τις παλιές τους ρίζες. Αυτό που είναι σημαντικό για τον αποδέκτη, είναι ότι "μαθαίνει" σε ένα μη λεκτικό, οριακά συνειδητό επίπεδο, το γιατί και το πώς κρατάει τους μυς του συσπασμένους, και πώς να τους λύσει με τη βοήθεια του θεραπευτή.

Στη ΛΜΕ δε λύνει ο θεραπευτής τους μύες του γι αυτόν. Ο θεραπευτής δουλεύει βαθειά, ενώ ο αποδέκτης διδάσκεται πώς να αναπνέει για να παραδοθεί, πώς να αισθάνεται τους μύες του, πώς να ανακτήσει τον έλεγχό τους ώστε να τους παραδώσει στην απελευθερωτική πίεση.

Μαθαίνει ότι είναι ο ίδιος που κρατάει το σφίξιμο, οι μύες είναι δικοί του, απλά έχουν κρατήσει ένα "πείσμα" και μια αναισθησία με το χρόνιο "θέμα" τους, που δεν είναι άλλο από απωθημένα συναισθήματα.

Επειδή λοιπόν αποκτά επαφή με το σώμα του και συμμετέχει στο λύσιμό του, μαθαίνει να αισθάνεται πώς σφίγγεται στην καθημερινότητά του, και πώς να χειρίζεται το σώμα του και τα συναισθήματά του ώστε να μην κρατά συσπασμένους εκείνους τους μύες.

Το αποτέλεσμα συχνά είναι μια δεκαετία ή περισσότερο χωρίς κρίσεις και άλλα, πιο ανεπαίσθητα, αλλά σημαντικά για τη ζωή του αποτελέσματα.

Ο στόχος είναι βαθύ λύσιμο και "επανεκπαίδευση" του σώματος, ώστε να μη χρειάζεται "συντήρηση" κατά το δυνατόν. Μου αρέσει να "αποχαιρετώ" τον πελάτη μου.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο: στο www.fmm-therapy.com

Εγκαταστάθηκες πρόσφατα στην Αθήνα

Ήρθα από τη Θεσσαλονίκη όπου ήμουν όλα αυτά τα χρόνια. Η τεχνική χρειάζεται να "ανοίξει" και η πόλη εκείνη κάπως με έκλεινε. Θέλω να τη γνωρίσει περισσότερος κόσμος, να διδαχθεί σε περισσότερους και, σιγά-σιγά, να εξαπλωθεί και εκτός Ελλάδας.

Το εργαστήρι μου είναι στη Ν. Φιλοθέη, στην οδό Ανθέων 19. Είναι μινιμαλιστικό, δεν είναι σπα, δεν έχει πολυτέλειες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορεί να χαλαρώνει κάποιος στο χώρο, ώστε να μπορέσω να μπω στην ουσία, που είναι το μυοσκελετικό λύσιμό του. Διάλεξα μια όμορφη γειτονιά, με πάρκινγκ, κι ένα σπίτι με κήπο και πολύ πράσινο γύρω.

Συνεργάζομαι εδώ με τη Νέλη Νικολοπούλου, που είναι καλή συνάδελφος θεραπεύτρια και μαθήτριά μου στη ΛΜΕ.

Χρησιμοποιούμε και άλλες τεχνικές, με πιο σημαντική τη ρεφλεξολογία, που όσο βλέπουμε τα αποτελέσματά της, τόσο περισσότερο τη θαυμάζουμε.

Πώς στέκεστε απέναντι στην οικονομική κρίση;

Κάνουμε κάποιες προσφορές, ώστε και εμείς να επιβιώσουμε, και ο κόσμος να μπορέσει να ωφεληθεί χωρίς να "ματώσει".

 

Συνέντευξη: Γεράσιμος Κατραμάδος

 

Γιώργος Ροδαφηνός
Δια χειρός Θεραπευτής, δημιουργός και εκπαιδευτής της Λειτουργικής Μυϊκής Επεξεργασίας
Διεύθυνση: Τσιμισκή 127, Θεσσαλονίκη, Κέντρο, 54621
Τηλέφωνο: 2310256223
Κινητό: 6977235711
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
URL: www.massagetherapy.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.