Web
Analytics
Αντιμετώπιση της Σκολίωσης με τη Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετώπιση της Σκολίωσης με τη Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία

Γράφει: Γιώργος Ροδαφηνός, Δια χειρός Θεραπευτής, δημιουργός και εκπαιδευτής της Λειτουργικής Μυϊκής Επεξεργασίας

 

Έχω έναν τρόπο να εξετάζω τη σκολίωση. Ζητάω απ τον πελάτη να σταθεί μπροστά σ έναν ολόσωμο καθρέφτη, με κλειστά μάτια, χωρίς να κοιτάξει το είδωλό του. Του ζητάω να χαλαρώσει, αφήνοντας το σώμα του να βρει τη θέση που βρίσκει βολική, σε αντίθεση με το "στάσου ίσιος". Του ζητάω μετά να ανοίξει τα μάτια του και να δει πώς είναι το σώμα του. Αυτό το κάνουμε στην αρχή και στο τέλος μιας συνεδρίας. Μεταφέρω τα δύο τελευταία περιστατικά που ήρθαν σε μένα με σκολίωση.

Το πρώτο, μια μικροκαμωμένη κοπέλα 22 ετών που έδειχνε 17, φοιτήτρια. Την έφερε η μητέρα της, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, που ήταν ήδη πελάτισσά μου. Η μητέρα καθόταν στο σαλόνι. Χρειαζόταν να μιλάμε ψιθυριστά με την κόρη για να την ρωτήσω κάποια προσωπικά πράγματα.

Έχοντας στο νου μου ότι η σκολίωση έχει σχέση με τους γονείς, ενώ ασχολιόμουν με τις μυϊκές αντιστάσεις μέσα στις "κυρτές" περιοχές, οδήγησα την κοπέλα να αναζητήσει τι είναι το ένα πράγμα που την ενοχλεί περισσότερο στη σχέση της με τους γονείς της. Ποιος απ τους δύο είναι ο κυρίαρχος; Πώς νοιώθει πάνω της την πίεση του γονιού;

Ο συνδυασμός της απαλής, πειστικής επεξεργασίας της αντίστασης με την κουβέντα, έφερε το αποτέλεσμα. Η μητέρα της είχε το πάνω χέρι. Την πίεζε με την έντονη προσωπικότητά της, με μοχλό το φαγητό. Για την μητέρα η κόρη δεν έτρωγε αρκετά και υγιεινά. Έγινε φανερό από την κουβέντα ότι η μητέρα είχε δίκιο. Ωστόσο ο τρόπος της πίεσης έφερνε στην κόρη την αντίδραση να "στραβώσει μακριά" από το πιεστικό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο ερέθισμα.

Η αίσθηση που έχω στις σκολιώσεις είναι: Ένα αδύναμο και ευαίσθητο παιδί -που δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αρκετά προς τα έξω- πιέζεται και θέλει να απομακρυνθεί, αλλά ο γονιός το κρατάει απ το μπράτσο. Θα μπορούσε να φύγει, αλλά που να πάει; Έχει ανάγκη, είναι εξαρτημένο απ την ισχυρή παρουσία του γονιού. Ένα κομμάτι τραβιέται, ένα άλλο σπρώχνει προς το γονιό.

Η κοπέλα αισθάνθηκε ότι "βρήκε το δίκιο της" με την κουβέντα μαζί μου. Αισθανόμουν να αφήνει σταδιακά τις αντιστάσεις και να λύνεται. Το σώμα της "ίσιωσε" στο κρεβάτι του μασάζ.

Κάναμε το τεστ πάλι στο τέλος της συνεδρίας. Η σκολίωσή της δεν υπήρχε.

Όσο ντυνόταν, μίλησα ψιθυριστά και βιαστικά με την μητέρα. Της είπα ότι ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ότι η κόρη της χρειάζεται να τρώει περισσότερο, η σχέση που έχει δημιουργήσει μαζί της τής δημιουργεί το πρόβλημα, και μάλιστα τής βγάζει και αντίδραση να μην τρώει άλλο. Ότι επίσης δεν την αφήνει να '"απογαλακτίσει", να φροντίσει η ίδια τον εαυτό της ακόμη και σε κάτι τόσο στοιχειώδες, όπως το "τρώω όταν πεινάω". Έδειξε να το δέχθηκε.

Η κοπέλα βγήκε στο σαλόνι με ένα πλατύ χαμόγελο. Η μητέρα της θαύμασε μαζί μου το αποτέλεσμα. Ίσια στον οριζόντιο και στον κάθετο άξονα, ορθωμένη με αξιοπρέπεια, λαμπερή στο πρόσωπο, ελαστική.

Η μητέρα, για να δείξει ότι η στάση της έχει αλλάξει, "έπιασε" το επίμαχο θέμα. Της είπε πόσο χαίρεται, ότι καταλαβαίνει ότι δε χρειάζεται πια να παρεμβαίνει ή ίδια, και ότι είναι σίγουρη ότι τώρα η κόρη θα κάνει μόνη της '"αυτά που πρέπει". Η αρχική εικόνα της ήταν ευγενική και υποστηρικτική μαζί της... Ωστόσο η κόρη άλλαξε έκφραση κατευθείαν, έβαλε τα κλάματα και έτρεξε στην τουαλέτα. Βγήκε δέκα λεπτά μετά, με ένα ψεύτικο χαμόγελο και... στραβή. Εξωτερικά, συνειδητά, η μητέρα την είχε "υποστηρίξει" . Σε λίγο βαθύτερο επίπεδο, την είχε και πάλι χαλιναγωγήσει.

Η κόρη, που φοιτούσε πλέον μακριά από τη μάνα, ήρθε άλλες δύο φορές. Δεν είχα την ικανοποίηση να τη δω να έρχεται στην συνεδρία ίσια και λυμένη. Ωστόσο η αλλαγή ήταν εμφανής και σωματικά και ως προσωπικότητα. Περισσότερο σίγουρη με τον εαυτό της και πιο εξωστρεφής.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι ένας έφηβος 17 ετών. Η σχέση με τον πατέρα που τον έφερε δείχνει όμορφη. Το παιδί είναι ευγενικό, χαμογελαστό, ενδιαφέρον, αλλά κλειστό. Σε όλα αυτά μοιάζει με το προηγούμενο περιστατικό, και με όλα τα νεαρά άτομα με σκολίωση που έχω δεχθεί.

Ο ορθοπεδικός τους είπε: "Αιτιολογία; Δεν υπάρχει αιτιολογία". Επίσης: "Να εύχεστε να μη ψηλώσει άλλο. Οποιαδήποτε ανάπτυξη θα γίνει σκολίωση."
Στην ψιθυριστή κουβέντα μας στην πρώτη συνεδρία μου "έβγαλε" μια πιθανή αιτία μεγάλης έντασης. Σε δύο μήνες δίνει εξετάσεις που θα κρίνουν το αν θα περάσει στο πανεπιστήμιο. Είναι μέτριος μαθητής.

Στο τέλος της συνεδρίας, στον καθρέπτη, το "S"στην πλάτη του ήταν εμφανές. Η αλλαγή ήταν μικρή. Είχε όμως εντυπωσιακή αλλαγή στους ώμους, που ήταν παράλληλοι με το πάτωμα και η πλάτη του ψηλά είχε ανοίξει και φαινόταν σαν αθλητής. Η αναπνοή του, που στην αρχή της συνεδρίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, ήταν τώρα βαθειά, ανακουφιστική, αντρίκια. Ο νεαρός έλαμπε. Το ίδιο έλαμψε και ο πατέρας του.

Στις επόμενες τρεις συνεδρίες, το αποτέλεσμα ήταν προς την ίδια κατεύθυνση. Το S παραμένει μεν, αλλά λιγότερο εμφανές, αλλά οι πλάτες ανοιχτές. Είναι πιο ορθός, και ίσως έχει κερδίσει ένα εκατοστό ύψος, ή λίγο παραπάνω. Μου λέει ότι αισθάνεται πιο ελαστικός, δεν αισθάνεται βάρος στην πλάτη του, δεν κουράζεται εύκολα. Δε σταματάει να χαμογελάει και εκφράζει ευγνωμοσύνη.

Το μεγάλο κύρτωμά του δεξιά στους κάτω θωρακικούς δείχνει να αφήνει εύκολα πλέον την έντασή του και να ισιώνει όσο δουλεύουμε στο κρεβάτι, αλλά όταν σηκωθεί είναι πάλι εμφανές.

Αυτό που προφανώς συμβαίνει εδώ είναι ότι το ερέθισμα που το δημιουργεί είναι παρόν και μάλιστα αυξάνει όσο πλησιάζει ο χρόνος των εξετάσεων.

Σε μια απ' τις συνεδρίες τον ρώτησα περισσότερα. Είναι το άγχος ότι θα νοιώσει αποτυχημένος αν δεν περάσει; Μου είπε ότι τον αγχώνουν και οι δυο προοπτικές. Ίσως μάλιστα περισσότερο το τι θα γίνει αν περάσει και φύγει από το σπίτι.

Έβγαλε αρκετό φόβο την ώρα που μου το έλεγε. Το σώμα του συστράφηκε και χρειάστηκε να τον "φέρω σε επαφή" με αυτό που του συμβαίνει σε σωματικό επίπεδο και να με βοηθήσει για να το λύσουμε πάλι. Το άγχος του για το ότι αν περάσει αλλού και φύγει απ το σπίτι "θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του" και ότι "δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες" (λόγια του) έδειξε ίσως ισχυρότερο από το άγχος της αποτυχίας. Είναι φυσικό να έχει το παιδί αυτό το άγχος του "μεγαλώματος". Η ένταση που το βιώνει είναι που του δημιουργεί ή συντηρεί το πρόβλημα.

Μήπως και εδώ δεν έχουμε το ίδιο μοτίβο του απογαλακτισμού;

Του πρότεινα να ξαναέρθει τον καιρό των εξετάσεων, για να τον βοηθήσω, με ένα συνδυασμό με ρεφλεξολογία, να μην υποφέρει πολύ και να μη σφίξει περισσότερο. Έτσι και έγινε. Η ανταπόκρισή του στο άγχος των εξετάσεων ήταν θαυμάσια και ασυνήθιστη.

Σκεφτόμουν ότι αν ξεπεράσει το σκόπελο της ανεξαρτητοποίησης, το σωματικό θα είναι το λιγότερο και θα είναι πολύ ευκολότερο να λυθεί το μυϊκό μοτίβο που στραβώνει τη σπονδυλική του στήλη. Ήθελα να τους προτείνω ψυχοθεραπεία, αλλά φοβόμουν ότι το σύστημα αυτό "πατέρας-γιός" θα βγάλει περισσότερο άγχος στη σκέψη ότι χρειάζονται κάτι τέτοιο.

Ο νεαρός πέρασε σε κάποια σχολή και είναι πλέον φοιτητής. Για πρώτη φορά έκανε μια σχέση με κοπέλλα, πριν αρχίσει τη φοιτητική ζωή. Σε σχέση με πριν έχει αυτοπεποίθηση, είναι εξωστρεφής και μιλάει αρκετά άνετα για τον εαυτό του και τα βιώματά του. Τον περιμένω για να δούμε την εξέλιξη της σπονδυλικής του.

Σχόλια και απόψεις μου

Από αρκετά περιστατικά που είχα μέχρι σήμερα, η Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία σε κάποια μπορεί να λύσει τη σκολίωση, ιδιαίτερα σ' αυτά που δείχνει να λύνεται η εσωτερική ένταση. Σε αυτά που δεν τη λύνει τελείως -που δεν επαναφέρει μόνιμα τη σπονδυλική στήλη στην συμμετρική της θέση- προσφέρει ελαστικότητα, καλύτερη αναπνοή, λειτουργικότητα που φτάνει στο να μπορεί το άτομο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Φαίνεται να μπορεί να εκπτυχθεί χωρίς να βιώνει αντίσταση, αλλά όταν δεν "τεντώνεται", το σώμα να "κατακάθεται" στη γνωστή του στρεβλή θέση. Γίνεται δηλαδή το πρόβλημα ελαφρύτερο, "εικόνας" αντί για "ουσίας".

Η σκολίωση δεν είναι μια πάθηση των οστών! Ούτε είναι μια μυστικιστική κατάρα που περνά από παππού σε εγγονό, για την οποία δε μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα. Είναι μια απ αυτές τις παθήσεις που δίκαια η ιατρική αποκαλεί "ψυχικής αιτιολογίας".

Είναι μια ενεργή διαδικασία σφιξίματος, προσπάθεια διαφυγής, συστροφής. Το λύσιμό της είναι τόσο απλό, όσο το να "πεις" στο σύστημα που έχεις κάτω απ τα χέρια σου: "Κοίτα, είναι εντάξει, μπορείς να ηρεμήσεις. Δεν απειλείσαι εδώ."

Αν ασχολούνταν περισσότερο οι ερευνητές με αυτές τις αιτιολογίες, αν μπορούσαν δηλαδή να βρουν χρηματοδότηση και για έρευνες που δε δείχνουν ότι θα αποδώσουν κέρδη στις πολυεθνικές φαρμακευτικές που τις χρηματοδοτούν, θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ένας ολόκληρος κόσμος κάτω από το "Κληρονομικό είναι" και το "Ψυχικής αιτιολογίας". Ένας κόσμος γνώσης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πάρα πολλές παθήσεις και να βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα.
Είναι φανερό ότι λείπει ένα 'φόρουμ' ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ θεραπευτών που ασχολούνται "λειτουργικά" με τα προβλήματα της υγείας.
Επίσης είναι λίγοι στην Ελλάδα οι θεραπευτές που προσεγγίζουν ολιστικά το σύστημα που έχουν μπροστά τους.

Λείπει σαφώς και η συνεργασία. Σίγουρα και τα δυο αυτά περιστατικά θα ωφελούνταν κι άλλο αν υπήρχε συνεργασία με ψυχοθεραπευτή/τρια. Δε μπορώ να φανταστώ τη σκολίωση να λύνεται μόνο με ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, αλλά σίγουρα αυτή θα βοηθούσε τη λειτουργική-σωματική προσέγγιση. Πιο συχνά απ' το αντίθετο, είναι δύσκολο για το παιδί αλλά και την οικογένειά του να δεχθούν ότι χρειάζονται οικογενειακή -συμβουλευτική ή ψυχοθεραπευτική- βοήθεια. Η σωματική έκφραση της σκολίωσης είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος που το παιδί θα "πάρει μαζί του" στην ενήλικη ζωή του, αν δεν αντιμετωπιστεί.

 

 

Γιώργος Ροδαφηνός
Δια χειρός Θεραπευτής, δημιουργός και εκπαιδευτής της Λειτουργικής Μυϊκής Επεξεργασίας
Διεύθυνση: Τσιμισκή 127, Θεσσαλονίκη, Κέντρο, 54621
Τηλέφωνο: 310256223
Κινητό: 6977235711
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
URL: www.massagetherapy.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.