Web
Analytics
Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών

Η αποτρύγωση, επίσης γνωστή ως καθαρισμός, είναι μια διαδικασία που βοηθά να απαλλαγούμε από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια.
 
Πότε χρειάζεστε καθαρισμό;
 
Είναι φυσιολογικό για τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν κάποια συσσώρευση πλάκας και πέτρας μεταξύ των επισκέψεων στην οδοντίατρο. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως ίσως γνωρίζετε καλά, το στόμα σας φιλοξενεί το σάλιο και σε αυτό το σάλιο υπάρχουν πολλά βακτήρια και πρωτεΐνες. Λοιπόν, αυτά τα τρία στοιχεία δημιουργούν ένα στρώμα φιλμ που καλύπτει τα δόντια σας τις περισσότερες φορές.
 
Στη συνέχεια, όταν εισάγετε τρόφιμα στο στόμα σας, οξέα, σάκχαρα και σωματίδια τροφίμων κολλούν σε αυτό το στρώμα μεμβράνης και η προκύπτουσα συσσώρευση είναι η πλάκα. Σε αυτήν την πλάκα βρίσκονται επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα, ασθένεια των ούλων ή φθορά των δοντιών.
 
Πώς είναι η διαδικασία;
 
Γενικά, υπάρχουν δύο μέθοδοι για τον καθαρισμό των δοντιών και την αφαίρεση της πλάκας από κάτω από τη γραμμή των ούλων
  • Οδοντικό ξέστρο: Είναι ένα λεπτό μεταλλικό όργανο που μοιάζει με μεταλλικό γάντζο, το οποίο εισάγεται κάτω από τη γραμμή των ούλων για να ξύσει την πλάκα.
  • Αφαίρεση μέσω υπερήχων: Ο ειδικός εξοπλισμός παράγει δονήσεις που χαλαρώνουν την πλάκα και διαταράσσουν τις βακτηριακές αποικίες, οι οποίες με τη σειρά τους ξεπλένονται με ρεύμα νερού.
Τι είναι το root planing/ριζική απόξεση;
 
Το Root Planing είναι μια άλλη πτυχή του βαθύ οδοντιατρικού καθαρισμού και έρχεται μετά τη συνεδρία αποτρυγωσης.
 
Η ριζική απόξεση περιλαμβάνει τη χρήση ενός παρόμοιου εργαλείου με του καθαρισμού, στην πραγματικότητα μερικές φορές είναι το ίδιο εργαλείο, για να γίνει ακόμη πιο βαθιά κάτω από τη γραμμή των ούλων σας και να εξομαλυνθεί
η επιφάνεια της ρίζας του δοντιού σας, έτσι ώστε τα ούλα σας να μπορούν να επανασυνδεθούν σωστά στο δόντι.
 
Τόσο η αποτρύγωση όσο και η απόξεση πιθανότατα θα προκαλέσουν τουλάχιστον ενόχληση και πιθανόν οίδημα και ελαφρύ πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν εκτελείτε αυτές τις διαδικασίες, είναι πιθανό να έχετε ασθένεια των ούλων ή ουλίτιδα, επομένως τα ούλα σας είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.
 
Τι συμβαίνει μετά τον καθαρισμό των δοντιών;
 
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ούλα και η γενική περιοχή του στόματος πιθανότατα θα είναι λίγο επώδυνα, πρησμένα και γενικά ευαίσθητα μετά από μια διαδικασία αποξεσης. Μπορεί ακόμη και να έχετε αιμορραγία μετά την επίσκεψή σας στην οδοντίατρο.
 
Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις επιδράσεις, η οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα που θα μειώσει την ευαισθησία των ούλων σας και ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα για να διατηρήσει τα ούλα σας καθαρά ενώ θεραπεύονται.
 
Εάν η οδοντίατρος σας λέει ότι πρέπει να μπείτε για μια διαδικασία αποξεσης δοντιών και ριζών, μην είστε πολύ σκληροί για τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σοβαρή περιοδοντίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άλλοι επηρεάζονται από κάποια μορφή ήπιας περιοδοντικής νόσου.
 
Απλά βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε υγιείς συνήθειες στοματικής υγείας μετά τη διαδικασία και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε σύντομα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Μόσχου DDS, MSc

Χειρουργός Οδοντίατρος - Ειδικευθείσα στη Στοματολογία

Ιστότοπος: e-dentistry.blogspot.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η παρουσία των ιών HPV στο στόμα

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.