Web
Analytics
Kαθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) από τον Οδοντίατρο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Kαθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) από τον Οδοντίατρο

Ο καθαρισμός των δοντιών -ή αποτρύγωση- είναι μια απλή θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα), η οδοντική μικροβιακή πλάκα καθώς και οι επιφανειακές χρωστικές από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Η οδοντική πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών(οδοντική πλάκα). Μετά την κατανάλωση τροφής, επάνω στις επιφάνειες των δοντιών σχηματίζεται μια μαλακή άμορφη μάζα που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Η οδοντική πλάκα έχει μαλακή σύσταση και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με σωστό και τακτικό βούρτσισμα.
Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί, αυξάνεται σε ποσότητα, σκληραίνει, γίνεται πιο πυκνή. Τελικά σχηματίζεται η τρυγία (οδοντική πέτρα).
Η τρυγία συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια και στην συμβολή δοντιών και ούλων. Εντοπίζεται κυρίως γλωσσικά στα κάτω πρόσθια δόντια και στους άνω γομφίους (στα σημεία όπου εκβάλλουν οι σιελογόνοι αδένες).

Η τρυγία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με μια οδοντόβουρτσα καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Ο Οδοντίατρος μπορεί να την απομακρύνει με τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού (κοχλιάρια, συσκευή υπερήχων, συσκευή αεραποτριβής).
Η παρουσία της τρυγίας συχνά περνά απαρατήρητη.
'Οσο παραμένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα (μηνών) δημιουργεί ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα.

Για να εμποδίσετε τη συσσώρευση της οδοντικής πλάκας και θα πρέπει να:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνετε την πλάκα από όλες τις επιφάνειές τους.
  • Χρησιμοποιείτε νήμα κάθε μέρα για να απομακρύνετε την πλάκα απο τα μεσοδόντια διαστήματα.

Ο καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) διενεργείται με 3 τρόπους:

  • Με τη χρήση εργαλείων χειρός που ονομάζονται ξέστρα
  • Με τη χρήση υπερήχων
  • Με συνδυασμό των ανωτέρω

Το ενδεχόμενο πόνου κατά την διάρκεια του καθαρισμού θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό τζέλ με άμεσο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση.
Η συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, αν και ο γιατρός μπορεί να κρίνει πως είναι ορθότερο να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδρίες.

Συχνά κατά τη διάρκεια του καθαρισμού τα ούλα αιμορραγούν ελαφρώς, ειδικά όταν ο ασθενής πάσχει από ουλίτιδα. Η αιμορραγία αυτή είναι κάτι το φυσιολογικό που δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή.
Κατόπιν ο οδοντίατρος θα προχωρήσει σε στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών χρησιμοποιώντας ειδικές πάστες, οι οποίες βοηθούν στην αφαίρεση επιφανειακών χρωστικών των δοντιών.
Τέλος ο οδοντίατρος θα δώσει πληροφορίες στον ασθενή για την σωστή στοματική υγιεινή.Συνίσταται ο ετήσιος καθαρισμός και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάθε 6 μήνες.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Μόσχου DDS, MSc

Χειρουργός Οδοντίατρος - Ειδικευθείσα στη Στοματολογία

Ιστότοπος: e-dentistry.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.