Web
Analytics
Μπορούν τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ψωρίαση) να αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μπορούν τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ψωρίαση) να αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα;

Γράφει: Επιστημονική Ομάδα Εργαστηρίων Μοριακής Διατροφής

 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν περίπου 1 στους 15 ανθρώπους και ο αριθμός αυτός αυξάνει πολύ γρήγορα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου για τις γυναίκες κάτω από την ηλικία των 64. Στις αυτοάνοσες ασθένειες, το σώμα υποβάλλεται σε μια συνεχή ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί η υπερβολική φλεγμονή, και η οποία καταλήγει να είναι καταστροφική για το σώμα. Η σωστή εξερεύνηση των διατροφικών ανεπαρκειών (μέσω μοριακής εξέτασης), η αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα (γλουτένη, γάλα κ.ά) και η κατάλληλη ορμονική εξισορρόπηση είναι η πρώτη προσέγγιση που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε διαγιγνώσκεται με ψωρίαση.

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος – η πιο διαδεδομένη αυτοάνοση ασθένεια στον αναπτυγμένο κόσμο μετά την κοιλιοκάκη - και είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα πρόβλημα αισθητικής.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψωρίασης, μπορεί επίσης να προκληθεί σκάσιμο του δέρματος και αιμορραγία, πόνος, καθώς και σημαντική διατάραξη της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ακόμη και η ήπια ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 29%.

Η χρόνια φλεγμονή, χαρακτηριστικό της ψωρίασης (και άλλων αυτοάνοσων νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος) θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο. Εκτός από καρδιαγγειακή νόσο, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάθλιψη, καρκίνος, οστεοπόρωση, και ηπατική νόσο – που επίσης είναι πιθανό να οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή.

Διατροφή πρώτα – φάρμακα ύστερα

Η διατροφική παρέμβαση θα πρέπει πάντα να δοκιμάζεται πρώτα, πριν χορηγηθούν ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα.

Οι συμβατικές θεραπείες για τα αυτοάνοσα νοσήματα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσουν την ανοσολογική επίθεση του σώματος επί του εαυτού του. Εντούτοις, αυτό καθιστά το σώμα πιο ευπαθές σε λοιμώξεις, ακόμα και καρκίνους – μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είχαν σχεδόν 5 φορές αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο. Ο FDA έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσήματων, λόγω του αυξημένου κίνδυνου για καρκίνο. Η ήπια έως μέτρια ψωρίαση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με τοπικά φάρμακα μόνο – αυτά είναι πιο ασφαλή από ό, τι η συστημική φαρμακευτική αγωγή, αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως η λέπτυνση του δέρματος, αλλαγές στο χρώμα, μώλωπες, ραγάδες, ερυθρότητα και ακμή. Μπορούν επίσης να σταματήσει να λειτουργούν με την πάροδο του χρόνου.

Η διατροφή είναι ένα ισχυρό και ασφαλές εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων

Μολονότι η ψωρίαση έχει μια γενετική συνιστώσα (περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό), επηρεάζεται ισχυρά από το τι τρώμε και πολλές φορές από το τι ΔΕΝ τρώμε. Εκείνοι με υψηλή πρόσληψη πράσινων λαχανικών, καρότων, ντοματών και φρέσκων φρούτων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ψωρίαση. Το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να μειωθεί μέσω τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, πιστεύεται ότι συνεισφέρει στη φλεγμονή του δέρματος στην ψωρίαση. Επιπλέον, τα συμπτώματα της ψωρίασης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνονται με διατροφικές μεθόδους σε αρκετές επιστημονικές μελέτες. Φυσικά, ακόμη και μια ιδανική διατροφή, είναι αδύνατο να λειτουργήσει ευεργετικά, αν η εντερική λειτουργία είναι σε ύφεση. Άλλωστε η κακή εντερική λειτουργία και η ψωρίαση έχει βρεθεί ότι συνυπάρχουν στο 90% των περιπτώσεων ψωρίασης.

Συστήνεται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες σε συνδυασμό με επιλεγμένα συμπληρώματα και, όταν χρειάζεται, περιοδική νηστεία για να βοηθήσει το σώμα να μετριάσει την φλεγμονή και την απομάκρυνση των κυτταρικών τοξινών. Οι φυτικές τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, προμηθεύουν τον οργανισμό με ουσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας στο σώμα να έχει την κατάλληλη άμυνα ενάντια στις μολύνσεις και τους καρκίνους. Η επιβλεπόμενη νηστεία με νερό είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για τη θεραπεία αυτοάνοσων – έχει αποδειχθεί η συμβολή της νηστείας στην ύφεση της αυτοάνοσης αυτής νόσου. Να θυμάστε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση είναι ευάλωτοι σε παθήσεις – κυρίως στις καρδιακές – οι οποίες μπορούν να προληφθούν με υγιείς συνήθειες του τρόπου ζωής. Όλες οι παρενέργειες της διατροφικής θεραπείας είναι θετικές – προστατευτική δράση εναντίον των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου. Οι υγιείς συνήθειες προάγουν τη μακροζωία, καθώς ομαλοποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Διατροφική παρέμβαση στα αυτοάνοσα νοσήματα

Οι φυσικές μέθοδοι μπορεί βοηθήσουν να ηρεμήσει η φλεγμονή στο σώμα και να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφτεί η ανάγκη για φάρμακα. Όλοι όσοι έχουν ένα αυτοάνοσο νόσημα καλούνται να δοκιμάσουν τις παρακάτω φυτικές μεθόδους πριν ζήσουν μια ζωή αποκλειστικά με φάρμακα και με επιδεινούμενη κατάσταση:

  1. Μοριακή διατροφή ΠΟΛΥ υψηλής θρεπτικής αξίας
  2. Διερεύνηση για εντερική διαπερατότητα, κοιλιοκάκη και τροφικές αλλεργίες
  3. Συμπληρώματα EPA και DHA ιχθυελαίου ή φυτικής προέλευσης
  4. Προβιοτικά συμπληρώματα
  5. Αποφυγή του αλατιού, του σιταριού και των λιπών
  6. Διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μέσω κατάλληλων μοριακών εξετάσεων

 

Επιστημονική Ομάδα Εργαστηρίων Μοριακής Διατροφής
http://nutrilabs.gr/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.