Web
Analytics
Δεύτερη Ιατρική γνώμη: Συνεργασία Ιατρικού Αθηνών με Harvand - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Δεύτερη Ιατρική γνώμη: Συνεργασία Ιατρικού Αθηνών με Harvand

Συνέντευξη με τον Χειρουργό Γεώργιο Βελμάχο MD, PhD, MSEd, FACS, FCCM, FRCS, FRCP

 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Harvand, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, εγκαινιάζει Νέο Ιατρικό Συμβουλευτικό Πρόγραμμα για Έλληνες Ασθενείς με διαγνωσμένη σύνθετη ασθένεια.

 

Τι ακριβώς προσφέρει το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) στον Έλληνα ασθενή;

Το CMTS είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει άμεση πρόσβαση στην αμερικανική ιατρική αιχμής. Δεν πρόκειται απλά για μια δεύτερη γνώμη. Δεν είναι απλά μια γρήγορη αξιολόγηση από έναν ακόμη ιατρό, που προσφέρει μία ακόμη γνωμάτευση. Το πρόγραμμα CMTS περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των στοιχείων του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, από ομάδα πραγματικών ειδικών του κλάδου. Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης (Massachusetts General Hospital ή MGH), το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Harvand, διαθέτει φημισμένους ειδικούς σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το είδος της πάθησης του Έλληνα ασθενούς, συγκροτείται μία διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Για παράδειγμα, για έναν ασθενή με περίπλοκο καρκίνο στην κοιλιακή χώρα, η ομάδα θα περιλάμβανε έναν ογκολόγο χειρουργό, έναν ογκολόγο χημειοθεραπευτή, έναν ογκολόγο ακτινοθεραπευτή, έναν παθολογοανατόμο και ενδεχομένως έναν πλαστικό χειρουργό (εάν απαιτείται κοιλιακή ανάπλαση). Η ομάδα θα διαβουλευόταν και θα προγραμμάτιζε τη φροντίδα του ασθενούς σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά πρωτόκολλα. Η ομάδα θα κοινοποιούσε το πρόγραμμα αυτό στον Έλληνα θεράποντα ιατρό του ασθενούς και θα παρέμενε διαθέσιμη για περαιτέρω διευκρινίσεις, για όσο διάστημα διαρκούσε η θεραπεία του ασθενούς. Με λίγα λόγια, ο ασθενής θα μπορεί να λαμβάνει φροντίδα αμερικανικού επιπέδου, χωρίς τα έξοδα και την αναστάτωση του ταξιδιού εκτός Ελλάδας.

Ποια είναι η συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς γατρούς;

Η συνεργασία είναι κυρίως κλινικής φύσεως, αλλά θα επεκταθεί στη εκπαίδευση και την έρευνα. Οι Έλληνες ιατροί που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία θα επικοινωνούν απευθείας με τους ιατρούς του MGH/Harvand. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει εκπαιδευτικές συνεδρίες καθώς και πιθανές ερευνητικές συνεργασίες. Τέλος, θα πραγματοποιούνται προσωπικές συναντήσεις και συνέδρια μία ή δύο φορές το χρόνο, όπου οι Αμερικανοί ιατροί θα έρχονται στην Ελλάδα, και το αντίστροφο.

Τι είδους περιπτώσεις θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα CMTS;

Αρχικά σχεδιάσαμε να συμπεριλάβουμε μόνο πολύ πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως ογκολογικά περιστατικά σε προχωρημένο στάδιο, δύσκολα ιάσιμες φλεγμονώδεις παθήσεις, σοβαρές περιπτώσεις τραύματος και πολύπλοκα νευρολογικά, γυναικολογικά, καρδιαγγειακά ή άλλα προβλήματα. Γρήγορα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να έχει αξία όχι μόνο για πολύ πολύπλοκες παθήσεις, αλλά και για πιο κοινά προβλήματα. Συχνά, για μια πάθηση που θεωρείται μάλλον απλή μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές επιλογές θεραπείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιας σύγχυσης. Μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση από ομάδα ειδικών μπορεί να αποσαφηνίσει τα πράγματα για τον ασθενή και να επιτρέψει στον Έλληνα ιατρό να προτείνει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας στον ασθενή.

Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνονται στην ομάδα του Massachusetts General Hospital;

Η ιατρική διεύθυνση του προγράμματος σήμερα εκτελείται από δύο χειρουργούς, τον Δρ Andrew Warshaw και εμένα. Ως σήμερα, έχουμε αντιμετωπίσει περιπτώσεις με προβλήματα είτε ογκολογικά είτε γενικής χειρουργικής φύσεως. Έτσι, στην ομάδα έχουμε συμπεριλάβει κυρίως ιατρούς που ειδικεύονται στη χειρουργική, παθολογική και ακτινολογική ογκολογία. Ωστόσο, δεν προτιθέμεθα να περιοριστούμε μόνο στην ογκολογία ή σε γενικές χειρουργικές παθήσεις. Το MGH διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά από εξειδικευμένα τμήματα με εξειδικευμένους ιατρούς για σχεδόν όλες τις παθήσεις. Θα αντλούμε ειδικούς από τη γκάμα αυτή ανάλογα με την περίπτωση που μας κοινοποιείται από την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι για κάθε πάθηση υπάρχει μια ομάδα ιατρών του Massachusetts General Hospital που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.

Οι Έλληνες ιατροί και ασθενείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CMTS θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες και φάρμακα;

Στην ολοκληρωμένη μας αξιολόγηση θα περιλαμβάνονται, όπου απαιτείται, συστάσεις σχετικά με τις τελευταίες θεραπείες και τα νέα φάρμακα. Εάν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί της Ελλάδας επιτρέπουν τη χρήση τους, τότε οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Εναλλακτικά, θα μπορούν πάντοτε να κάνουν χρήση τους ερχόμενοι στις ΗΠΑ. Θα δημιουργήσουμε απλές διαδικασίες για ασθενείς που τυχόν επιθυμούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο ΜGΗ.

Είναι αλήθεια ότι το CMTS είναι ένα πρόγραμμα που το Massachusetts General Hospital εφαρμόζει για πρώτη φορά στον κόσμο;

Είναι αλήθεια! Διαθέτουμε ένα πολύ δυνατό διεθνές πρόγραμμα στο MGH και συχνά προσφέρουμε δεύτερες γνώμες όταν μας ζητείται από ιατρούς από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση του CMTS προσφέρεται για πρώτη φορά, και η Ελλάδα είναι ο αρχικός δικαιούχος αυτού του μοναδικού προγράμματος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την οργανωτική πολυπλοκότητα του CMTS. Υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα που οργανώνουν και μεταφράζουν τα ιατρικά αρχεία, υπάρχουν ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο για τη μεταφορά των πληροφοριών, υπάρχουν ομάδες στη Βοστώνη που παραλαμβάνουν και μεταβιβάζουν τις πληροφορίες, υπάρχουν ιατρικοί συντονιστές και διαχειριστές, υπάρχουν ομάδες ιατρών που συνεδριάζουν επειγόντως για την εξέταση κάθε νέας περίπτωσης. Τα δύο γραφεία του CMTS στην Ελλάδα βρίσκονται στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα CMTS είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και υπάρχει μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων που εργάζονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με σκοπό την επίτευξη των στόχων του. Πιστεύουμε ότι οι εξελιγμένες γνώσεις των Ελλήνων ιατρών, καθώς και οι ισχυροί δεσμοί που πολλοί από αυτούς έχουν με το ιατρικό και εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη διάδοση και επιτυχία του προγράμματος. Το CMTS προσφέρεται για πρώτη φορά, και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα!

 

Ο Δρ. Γεώργιος Βέλμαχος, MD, PhD, MSEd, FACS, FCCM, FRCS, FRCPS κατέχει την έδρα John F. Burke, ως Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και είναι επικεφαλής του Τμήματος Τραύματος Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Χειρουργικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης, στη Βοστώνη. Διατελεί επικεφαλής του Προγράμματος Τραύματος για το Κέντρο Ολοκλήρωσης της Ιατρικής με Πρωτοποριακή Τεχνολογία (Center for Integration of Medicine with Innovative Technology-CIMIT) και είναι Ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας Τραύματος Στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιατρικός Κόσμος

Περιοδική Έκδοση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ιστότοπος: www.iatrikokentro.gr/iatrikoskosmos/el

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.